Έξαλλες φεμινίστριες στη Γαλλία με τις 12 υποψηφιότητες Πολάνσκι για τα γαλλικά «Όσκαρ»

Έξαλλες φεμινίστριες στη Γαλλία με τις 12 υποψηφιότητες Πολάνσκι για τα γαλλικά «Όσκαρ»

«Δεν μάθαμε τίποτα από το #MeToo; Όταν στις ΗΠΑ ο Χάρβει Γουάινσταϊν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ισόβιας κάθειρξης, τα Σεζάν επιδοκιμάζουν έναν βιαστή παιδιών που διαφεύγει;» λένε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών

polansk1
Οργή προκάλεσε σε φεμινιστικές οργανώσεις στην Γαλλία η ανακοίνωση ότι ο Ρόμαν Πολάνσκι θα είναι υποψήφιος για 12 γαλλικά «Όσκαρ», όπως είναι γνωστά τα κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ.

Ο Πολάνσκι ζει στη Γαλλία από το 1978 αφού «δραπέτευσε» από τις ΗΠΑ, όπου κατηγορήθηκε για τον βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού.

Η ταινία του Πολάνσκι με τίτλο «An Officer and a Spy» αφορά την υπόθεση του Γάλλου Εβραίου αξιωματικού του στρατού Άλφρεντ Ντρέιφους.

Λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας μια Γαλλίδα φωτογράφος, η Βαλεντίν Μονιέ, κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι την βίασε σε ένα σαλέ στην Ελβετία όταν ήταν 18 ετών αφού αρχικά προσπάθησε να της δώσει ένα χάπι και στη συνέχεια την υποχρέωσε με τη βία να υποταχθεί στις σεξουαλικές του ορέξεις.

Κλείσιμο
Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, λόγω των οποίων ορισμένες προβολές ακυρώθηκαν, η ταινία έχει μέχρι στιγμής κόψει περισσότερα από 1,5 εκατ. εισιτήρια.

Η οργάνωση Osez Le Féminisme σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για ντροπή των Σεζάρ υποστηρίζοντας ότι τυχόν βράβευση του Πολάνσκι θα ισοδυναμεί με επιχείρηση σίγασης των θυμάτων του.

«Δεν μάθαμε τίποτα από το #MeToo; Όταν στις ΗΠΑ ο Χάρβει Γουάινσταϊν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ισόβιας κάθειρξης, τα Σεζάν επιδοκιμάζουν έναν βιαστή παιδιών που διαφεύγει;» αναφέρεται σε ανάρτηση της οργάνωσης στο twitter.

O πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου υπερασπίστηκε την κριτική επιτροπή λέγοντας ότι «δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει ηθικής».

Ο 88χρονος Πολάνσκι έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Γαλλίδας φωτογράφου λέγοντας ότι «δεν θυμάμαι τίποτα γιατί προφανώς όσα λέει είναι ψέματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης