Ο Χρήστος Μάστορας ξεσπά για τον θάνατο Κατσίφα: Δεν είμαστε εθνικιστές, είμαστε Έλληνες

mastoras_main01

Το μήνυμα του Χρήστου Μάστορα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και η οργισμένη απάντηση στον Νίκο Φίλη

Για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα που έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών στους Βουλιαράτες, σε ηλικία 35χρόνων ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε μέσα από μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram ο Χρήστος Μάστορας.

Ο τραγουδιστής από τις Melisses που έχει δηλώσει στο παρελθόν πως κατάγεται από την Βόρεια Ήπειρο, μετά από επιθυμία πολλών συμπατριωτών του αποφάσισε να εκφράσει τη γνώμη του πάνω στο θέμα.

O Χρήστος Μάστορας ανέβασε στο προφίλ του στο Instagram φωτογραφίες από το άγαλμα «Βόρειος Ήπειρος» που βρίσκεται επί της οδού Τοσίτσα στα Εξάρχεια από το 1953 (ένα άγαλμα που έχει βανδαλιστεί πολλές φορές, και πριν λίγο καιρό μάλιστα κάποιοι το αποκεφάλισαν και του έκοψαν και τα πόδια) και μίλησε για όλα όσα τον πλήγωσαν.

«Πολλοί συμπατριώτες μου, μου ζητούν να γράψω κάτι για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, καθώς λένε έχω χρέος να μιλήσω. Μάλλον αισθάνονται πως θα ακουστεί δυνατότερα η φωνή τους από εδώ. Τους καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση, το εμφυτευμένο μίσος, το αίσθημα της αδικίας, της στερημένης εθνικής υπερηφάνειας, το να πρέπει να είναι διπλά Έλληνες γιατί αλλιώς είναι ξένοι.

Ποιος φταίει για το θάνατο του Κωνσταντίνου;

Φταίνε οι σφαίρες των Αλβανών ένστολων που ως στόχο τους είχαν τον απόλυτο εχθρό του κράτους τους, τον συναισθηματικά εγκλωβισμένο Έλληνα της πάντα αδικημένης και ποτέ πλήρως αναγνωρισμένης μειονότητας μας;

Φταίνε οι Έλληνες πολιτικοί που δεν θεώρησαν ποτέ πως το βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι μείζονος σημασίας;

Φταίει η εθνικά «νεαρή» Αλβανία που πασχίζει να αποκτήσει κυριαρχία εντός των συνόρων της και βλέπει κινδύνους σε μια σημαία που κατ’ εμέ δεν έχει λόγο να κατεβαίνει ποτέ από τα μέρη που ζουν οι Έλληνες της μειονότητας;

Φταίει ο ίδιος που δεν σκέφτηκε καθαρά και άφησε τον θυμό του να τον κυριεύσει ; Ποιος φταίει ή μάλλον ποιος φταίει πιο πολύ είναι το ερώτημα.

Ξέρετε κύριε Φίλη για ποιό λόγο υψώνουμε ελληνικές σημαίες σ’ αυτό το έδαφος που εσείς ονομάζετε νότια Αλβανία κι εμείς Βόρειο Ήπειρο;

Ξέρετε γιατί επιμένουμε να γιορτάζουμε βροντερά τις επετείους μας, να κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές και τη γλώσσα μας ελληνική πάνω σ’ αυτό το έδαφος αγαπητέ κύριε Φίλη; Νομίζετε πως είμαστε τίποτα εκ γενετής φασίστες ; Τίποτα ακροδεξιοί με επεκτατικές βλέψεις;

Όχι κύριε Φίλη. Είμαστε Έλληνες.

Αλλά εσείς δε θέλετε να βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει, όπως δε συνέφερε ποτέ και καμία ελληνική κυβέρνηση.

Στη δεκαετία του 90’ η πλειοψηφία των ελληνόφωνων της Βορείου Ηπείρου επαναπατρίστηκε (θεωρώ αυτό τον όρο πιο δίκαιο). Προερχόμενοι λοιπόν από την καθεστωτική φυλακή του Χότζα οι Βορειοηπειρώτες γεμάτοι μίσος για το παρελθόν και για την έκβαση της ιστορίας μας αλλά παράλληλα γεμάτοι λαχτάρα για το μέλλον μας στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε την καχυποψία και την προκατάληψη των ίδιων μας των αδερφών.

Εκεί είναι που αισθανθήκαμε να μας στερείται η εθνική μας ταυτότητα. Η ευθύνη για μένα ήταν και είναι πάντα πολιτική. Η Μαμά Ελλάδα μας αντιμετώπισε ως νόθο παιδί, δίνοντας μας σχεδόν με το ζόρι την Ελληνική ιθαγένεια μετά από 20 και άνω χρόνια παραμονής και αναμονής στον ίδιο μας τον τόπο. Ο λόγος που υψώνουμε τη σημαία μας σε ξένο έδαφος κύριε Φίλη είναι για να τραβήξουμε την προσοχή της μάνας μας, της Ελλάδας.

Κάντε κάτι για τους Βορειοηπειρώτες όπως έκαναν εκείνοι για την πατρίδα τους. Να σας θυμίσω κάποιους από τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς ευεργέτες μας ; Γεώργιος Σίνας, Κωνσταντίνος Ζάππας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Απόστολος Αρσάκης και λοιποί… Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ούτε ευεργέτης ήταν, ούτε ήρωας και θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι κρατούσε όπλο και άνοιξε πυρ.

Ήταν όμως η κραυγή απόγνωσης του Βορειοηπειρώτη και ελπίζω να μην έφυγε άδικα.

Ελπίζω να έφυγε για να θυμίσει στη μάνα Ελλάδα πως τα παιδιά μας τα αγαπάμε όλα το ίδιο και δεν κάνουμε διακρίσεις.

Αναπαύσου εν ειρήνη θυμωμένε αδερφέ μου Κωνσταντίνε. Σε καταλαβαίνω…

Χρήστος Μάστορας»

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τον είχε αποκαλέσει «αυτόκλητο σωτήρα» και είχε αναφερθεί στην ύπαρξη ελληνικής μειονότητας στη «Νότιο Αλβανία» μη αναγνωρίζοντας τη Βόρειο Ήπειρο.

«Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει την ελληνική σημαία, είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την ελληνική σημαία και να πυροβολεί εναντίον», είχε πει ο Νίκος Φίλης προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

1. Πολλοί συμπατριώτες μου, μου ζητούν να γράψω κάτι για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, καθώς λένε έχω χρέος να μιλήσω. Μάλλον αισθάνονται πως θα ακουστεί δυνατότερα η φωνή τους από εδω. Τους καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση, το εμφυτευμένο μίσος, το αίσθημα της αδικίας, της στερημένης εθνικής υπερηφάνειας, το να πρέπει να είναι διπλά Έλληνες γιατί αλλιώς είναι ξένοι. Ποιός φταίει για το θάνατο του Κωνσταντίνου ; Φταίνε οι σφαίρες των Αλβανών ενστόλων που ως στόχο τους είχαν τον απόλυτο εχθρό του κράτους τους, τον συναισθηματικά εγκλωβισμένο Έλληνα της πάντα αδικημένης και ποτέ πλήρως αναγνωρισμένης μειονότητας μας; Φταίνε οι Έλληνες πολιτικοί που δεν θεώρησαν ποτέ πως το βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι μείζονος σημασίας; Φταίει η εθνικά «νεαρή» Αλβανία που πασχίζει να αποκτήσει κυριαρχία εντος των συνόρων της και βλέπει κινδύνους σε μια σημαία που κατ’εμε δεν έχει λόγο να κατεβαίνει ποτέ από τα μέρη που ζουν οι Έλληνες της μειονότητας; Φταίει ο ίδιος που δεν σκέφτηκε καθαρά και άφησε τον θυμό του να τον κυριέυσει ; Ποιος φταίει ή μάλλον ποιος φταίει πιο πολύ ειναι το ερώτημα. Ξέρετε κύριε Φίλη για ποιό λόγο υψώνουμε ελληνικές σημαίες σ’ αυτό το έδαφος που εσείς ονομάζετε νότια Αλβανία κι εμείς Βόρειο Ήπειρο; Ξέρετε γιατί επιμένουμε να γιορτάζουμε βροντερά τις επετείους μας, να κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές και τη γλώσσα μας ελληνική πάνω σ’ αυτό το έδαφος αγαπητέ κύριε Φίλη; Νομίζετε πως είμαστε τίποτα εκ γενετής φασίστες ; Τιποτα ακροδεξιοί με επεκτατικές βλέψεις; Όχι κύριε Φιλη. Είμαστε Έλληνες. (Το κείμενο συνεχίζεται στο επόμενο post) *Η φωτογραφία είναι απο το αγαλμα "Βόρειος Ήπειρος" που βρίσκεται επί της οδού Τοσιτσα στα Εξάρχεια από το 1953 . Το αγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές, πριν λίγο καιρό μάλιστα κάποιοι το αποκεφάλισαν και του έκοψαν και τα πόδια

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christos Mastoras (@xmastoras) στις


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

2. Αλλά εσείς δε θέλετε να βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει, όπως δε συνέφερε ποτέ και καμία ελληνική κυβέρνηση. Στη δεκαετια του 90’ η πλειοψηφία των ελληνόφωνων της Βορείου Ηπείρου επαναπατρίστηκε (θεωρώ αυτό τον όρο πιο δίκαιο). Προερχόμενοι λοιπόν από την καθεστωτική φυλακή του Χότζα οι Βορειοηπειρώτες γεμάτοι μίσος για το παρελθόν και για την έκβαση της ιστορίας μας αλλα παράλληλα γεμάτοι λαχτάρα για το μέλλον μας στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε την καχυποψία και την προκατάληψη των ίδιων μας των αδερφών. Εκεί είναι που αισθανθήκαμε να μας στερείται η εθνική μας ταυτότητα. Η ευθύνη για μένα ήταν και είναι πάντα πολιτική. Η Μαμά Ελλάδα μας αντιπετώπισε ως νόθο παιδί, δίνοντας μας σχεδόν με το ζόρι την Ελληνική ιθαγένεια μετά απο 20 και άνω χρόνια παραμονής και αναμονής στον ιδιο μας τον τόπο. Ο λόγος που υψώνουμε τη σημαία μας σε ξένο έδαφος κύριε Φίλη είναι για να τραβήξουμε την προσοχή της μάνας μας, της Ελλάδας. Κάντε κάτι για τους Βορειοηπειρώτες όπως έκαναν εκείνοι για την πατρίδα τους. Να σας θυμίσω κάποιους απο τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς ευεργέτες μας ; Γεώργιος Σίνας, Κωνσταντίνος Ζάππας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Απόστολος Αρσάκης και λοιποί... Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ούτε ευεργέτης ήταν, ούτε ήρωας και θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι κρατούσε όπλο και άνοιξε πυρ. Ήταν όμως η κραυγή απόγνωσης του Βορειοηπειρώτη και ελπίζω να μην έφυγε άδικα. Ελπίζω να έφυγε για να θυμίσει στη μάνα Ελλάδα πως τα παιδιά μας τα αγαπάμε όλα το ίδιο και δεν κάνουμε διακρίσεις. Αναπαύσου εν ειρήνη θυμωμένε αδερφέ μου Κωνσταντίνε. Σε καταλαβαίνω... Χρήστος Μάστορας. *Η φωτογραφία είναι απο το αγαλμα "Βόρειος Ήπειρος" που βρίσκεται επί της οδού Τοσιτσα στα Εξάρχεια από το 1953 . Το αγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές, πριν λίγο καιρό μάλιστα κάποιοι το αποκεφάλισαν και του έκοψαν και τα πόδια.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christos Mastoras (@xmastoras) στις

ΣΧΟΛΙΑ (52)

LOL

Μπραβο στο νεαρο τραγουδιστη. Δεν εχω ιδεα τι μορφωση εχει και που την πηρε, Β. Ηπειρο / Ελλαδα, αλλα η συνταξη , ορθογραφια και γενικα η χρηση της γλωσσας δειχνει ανθρωπο σοβαρο και ισοροπημενο. Μπραβο και παλι Χρηστο Μαστορα ! Τωρα γνωριζω ποιος εισαι :)

@Chris

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ πατριώτη και εθνικιστή, ιδιαίτερα με την έννοια που έχει πάρει ο εθνικισμός σήμερα και όχι με την έννοια που είχε την εποχή του Ίωνα Δραγούμη ας πούμε.. Ο πατριώτης αγαπάει την πατρίδα του και θα κάνει το καλό για αυτήν.. Ο εθνικιστής κινείται από τον φανατισμό, μισεί πρωτίστως άλλους λαούς με πρόσχημα ότι αγαπάει την πατρίδα του.. Οι 3 που ανέφερες δεν ήταν εθνικιστές, αν και μιλάμε φυσικά για εντελώς διαφορετικές περιόδους όπου οι έννοιες ήταν διαφορετικές.. Ο Αλέξανδρος είχε ως όχημα του τη μεταφορά πολιτισμού και ασπάστηκε, σεβάστηκε αλλά και λατρεύτηκε από τους άλλους λαούς, ως επί το πλείστον.. Ο Μεταξάς απλά αμύνθηκε για την πατρίδα του.. Ανήκε στο κίνημα του φασισμού, αλλά δεν ενήργησε όπως ο Μουσολίνι... Δε συνεργάστηκε με τους ναζι αν και θα μπορούσε.. Ο Βενιζέλος ουδεμία σχέση.. Είχε τη μεγάλη ιδέα, που προέβλεπε την απελευθέρωση περιοχών που κατοικούσαν Έλληνες.. Άλλη εποχή, όπου τα έθνη κράτη ήταν στο ξεκίνημα τους.. Ήταν πατριώτης με μεγάλες διπλωματικές ικανότητες.. Δεν υποτίμησε κανέναν λαό... Ο ορισμός του εθνικιστή ήταν και είναι ο Χίτλερ.. Αυτός πίστευε σε άριες φυλές, ανώτερα έθνη, υπάνθρωπους Σλάβους και Εβραίους.. Δες πόσα κοινά έχει η ιδεολογία του με αυτήν της ΧΑ και θα καταλάβεις τι λέω..

Chris

Συμφωνώ με όσα λες. Αλλά, για μένα η ερώτηση είναι μία και ουσιαστική "ο πατριώτης αφαιρεί ζωές άλλων ανθρώπων; ή είναι πασιφιστής;" Από όσα μου είπες, προφανώς, θεωρείς ότι ο πατριώτης, αφαιρεί ζωές άλλων. Άρα, αυτομάτως θέτει ως αξία, το έθνος, πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής, υπό συνθήκες, βέβαια. Αυτό για μένα θεωρείται εθνικισμός. Αλλά αν θέλεις να τον λέμε πατριώτη, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι ο πατριώτης Βενιζέλος, ελευθέρωσε περιοχές της Ελλάδας, όπου υπήρχαν καταπιεσμένοι Ελληνικοί πληθυσμοί. Άρα ο πατριώτης Βενιζέλος, θα έκανε απελευθερωτικό αγώνα και για τη Βόρειο Ήπειρο. Έτσι, η ουσία είναι, ότι η απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, θα είναι μια πατριωτική πράξη. Επομένως ως πατριώτης, θα χύσεις το αίμα Αλβανών, για να απελευθερώσεις συμπατριώτες σου. Καλά τα λέω; ή έχεις άλλη αντίληψη. Με ενδιαφέρει η άποψή σου.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΕΥΓΕ φιλε και αδελφε Χρηστο.

εθνικιστές είστε

και όποιος πιστεύει σε αίμα, είναι και ρατσιστής. Η ουσία είναι μία. Τα όνειρα σας είναι ματαιοδοξία, και δε θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Σταματήστε να ψάχνετε χαρά και περηφάνια στα κοινά, γιατί δεν έχετε ατομικά. Κανένας που έχει ζωή χαρούμενη δεν ασχολείται με τις χαζομάρες που ασχολείστε εσείς. Έχει καλύτερα πράγματα να κάνει, και εκ των πραγμάτων αφήνει και τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν. Είναι ξεκάθαρα θέμα νοοτροπίας, έχετε κάψει φλάντζα. Και το χειρότερο δεν είναι ότι πιστεύετε ότι πιστεύετε, αλλά το ότι είστε παντελώς ανίκανοι να αντιληφθείτε τι σας λένε. Σαν να μιλάει κάποιος με 10χρονο, εντελώς διαφορετική δυνατότητα αντίληψης.

Εχουμε μπλέξει τα μπούτια μας

Την ετεροφυλοφιλία και τον πατριωτισμό οι αριστεροί το θεωρούν ανωμαλία. Πας μη φουστης και διεθνιστής βάρβαρος. Ετσι λένε τα κιτάπια των παγκοσμιοποιημένων χρήσιμων ηλίθιων.

@Underdog

Ο εθνικισμός είναι η βάση του φασισμού και του ναζισμού.. Ο όρος ναζισμός περικλείει τον εθνικισμό στην ετυμολογία του ούτως ή άλλως.. Και οι ΧΑγήτες εθνικιστές δηλώνουν, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι νεοναζί.. Διαφωνείς σε αυτό? Αν διαφωνείς ρώτα τον Q που δηλώνει εθνικιστής τι κόμμα ψηφίζει.. Πες του ότι ο Χιτλερ ήταν δολοφόνος, να δουμε τι θα σου πει.. Ο εθνικισμός του Ίωνα Δραγούμη μπορεί να ήταν αγνός, αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά και ο όρος αυτός έχει πάρει ξεκάθαρα άλλη μορφή.. Και ο κομμουνισμός έφερε δεινά στον κόσμο πάντως δε διαφωνώ..

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

----ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ .ΘΕΛΕΙ ΑΝΔΡΕΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ -ΦΙΛΟΝΑΖΙ- ΚΑΙ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ.--

Κτηνίατρος

Λίγα λόγια και σωστά. Η αλήθεια άλλωστε δεν χρειάζεται αμπελοφιλοσοφιες. Εύγε ρε μάγκα Έλληνα. Απλά σε αυτους που απευθύνεσαι αυτό είναι... άγνωστο κείμενο...

Εγω προσωπικα

Ειμαι εθνικιστης γιατι αγαπαω την πατριδα μου ΕΛΛΑΣ .και δεν θελω να ακουω τιποτα για τουρκους, αλβανους και σλαβοβουλγαρους !

Κατηχητικό με αγάπη

Είμαστε έλληνες σημαίνει ότι πάνω απο όλα τα υπόλοιπα έθνη εμείς βάζουμε το ελληνικό έθνος . Είμαστε δηλαδή εθνικιστές. Όχι του φυλετικού αλλά του πατριωτικού - ιστορικού - ελληνικού εθνικισμού. Να μην ντρέπεσαι για τον τιμητικό αυτόν ορισμό. Είμαστε εθνικιστές σημαίνει πως δεν είμαστε διεθνιστές . Έλληνες εθνικιστές δηλαδή Ορθόδοξοι πρώτα και κύρια και συνεπώς πολίτες του κόσμου. Οικουμενικοί , όχι οικουμενιστές. Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες Πατριώτες : Αυτοί είναι οι Έλληνες Εθνικιστές .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης