Άκης Πετρετζίκης: «Κάθε συνταγή μου τη δοκιμάζω τρεις-τέσσερις φορές»

Άκης Πετρετζίκης: «Κάθε συνταγή μου τη δοκιμάζω τρεις-τέσσερις φορές»

Ο Ακης είναι ο σεφ της καρδιάς μας και φυσικά ο πρώτος Ελληνας Master Chef, στις εποχές της αθωότητας των ριάλιτι

akis_main1
Εχει 1,5 εκατομμύριο followers, προτάσεις από όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης, συμμετέχει σε εκπομπή του BBC και φυσικά ετοιμάζει συνταγές, βιβλία, ένα νέο περιοδικό στο «ΘΕΜΑ» κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, κανάλι στο Youtube και πολλά πολλά άλλα. 


Όταν πριν από αρκετά χρόνια είχε πάρει μέρος στο «Master Chef» του Mega κανείς δε φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Κι όμως, ο επίμονος σεφ όταν άρχισε να αποκαλύπτεται μαγειρικά όλοι ήταν βέβαιοι πως αυτά τα φτερά που άνοιγαν πάνω από τον πάγκο της κουζίνας θα τον έκαναν να πετάξει ψηλά. Ο πρώην λογιστής και πάντα ονειροπόλος ταξιδευτής κυνηγούσε πάντα την επιθυμία και αυτό που όλοι θεωρούν άπιαστο όνειρο. Για εκείνον όλα είναι θέμα σκληρής δουλειάς κι επιμονής. Στη συνέχεια προσθέτει ταλέντο, φαντασία, ένα πλατύ χαμόγελο και κοιτάζοντας την κάμερα του κινητού ή του συνεργείου της εκπομπής του ανασηκώνεται στις μύτες των ποδιών του βιώνοντας τον δικό του μαγειρικό οργασμό κάθε φορά που δοκιμάζει μία συνταγή.

Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα ο Ακης Πετρετζίκης έρχεται στο σπίτι μας να μαγειρέψουμε μαζί, με ένα περιοδικό το οποίο κυκλοφορεί με το «Πρώτο Θέμα» και μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι στην κουζίνα με οδηγίες, συμβουλές και μυστικά που μόνο εκείνος ξέρει.

newMAKETA_AKIS


Πως μπήκε το μικρόβιο της μαγειρικής μέσα σου;

Κλείσιμο
Το… κληρονόμησα! Ναι, το κληρονόμησα από τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου οι οποίες ήταν δεινές μαγείρισσες. Από μικρός, λοιπόν, τις παρακολουθούσα και προσπαθούσα να τους μοιάσω.

Τώρα που τα κατάφερες και τους έμοιασες, μετά από τόσα χρόνια, τι σημαίνει για εσένα η μαγειρική;

Η μαγειρική για εμένα είναι τρόπος ζωής. Ζω μέσα από αυτή - κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δημιουργώ. Εκφράζομαι. Είναι όλα όσα αγαπώ, όλα όσα μοιράζομαι με τον κόσμο.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή όπως την περιγράφεις, ποια είναι η καλύτερη στιγμή σου μέχρι σήμερα;

Δεν είναι μία. Είναι πολλές. Είναι όλη αυτή η επικοινωνία που έχω αναπτύξει με τον κόσμο την οποία την οφείλω σε πολλές καλές στιγμές.

Αληθεύει ότι κάθε συνταγή πριν την παρουσιάσεις μπορεί και να την δοκιμάσεις τρεις ή τέσσερις φορές;

Φυσικά και αληθεύει! Πώς μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο μια συνταγή αν προηγουμένως δεν τη δοκιμάσω; Πώς θα ξέρω ότι είναι η καλύτερη εκδοχή της; Ότι πετυχαίνει;

Εκπομπή ή μαγαζί; Τι είναι πιο σημαντικό για ένα σεφ;

Πιο σημαντικό είναι αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει. Αυτό στο οποίο θα αφιερώσει τον χρόνο του και θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Στην περίοδο της καραντίνας έκανες live με χιλιάδες θεατές; Τι κρατάς από αυτή την εμπειρία;

Κρατάω τα πάντα. Όλα τα θετικά σχόλια του κόσμου, αλλά και κάποια αρνητικά που με βοηθούν να γίνω καλύτερος. Κρατάω τη μαγειρική, η οποία για ακόμα μία φορά απέδειξε ότι αποτελεί μια διέξοδο σε κάθε δύσκολη στιγμή. Η μαγειρική -και συγκεκριμένα το καλομαγειρεμένο φαγητό- μας φέρνει κοντά, και τα live αποτέλεσαν τρανή απόδειξη της πεποίθησης αυτής.

Η εστίαση όμως, Ακη, μετράει πληγές λόγω πανδημίας και καραντίνας. Εσύ έκανες απολογισμό; Πώς είναι η κατάσταση;

Έκανα τον απολογισμό μου και συνεχίζω να τον κάνω μέρα με τη μέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε.

Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην εστίαση;

Πιστεύω ότι θα είναι λίγο αμήχανη. Αλλά στο τέλος θα καταφέρουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας.

Εσένα τι σου έλειψε στην καραντίνα;

Μου έλειψε η αίσθηση της ελευθερίας που είχα πριν από αυτή.

akis


Είσαι ο πρώτος Έλληνας "Master Chef''. Ακόμη φουσκώνεις από υπερηφάνεια όταν το λες;

Η αλήθεια είναι ότι φουσκώνω από περηφάνεια για όλα όσα ακολούθησαν μετά από το «Master Chef». Φουσκώνω από περηφάνεια που σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες επισκέπτονται το site μου κάθε μήνα προκειμένου να δουν τι θα μαγειρέψουν για την οικογένειά τους. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από αυτό;

Εσύ ξέρεις. Όμως υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικό. Η εμπειρία σου από την συμμετοχή σου στο "Ready, steady, cook" στο BBC. Τι έμαθες, τι ανακάλυψες, τι σε εντυπωσίασε;

Η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο show του BBC μόνο θετική θα μπορούσε να είναι. Η παραγωγή ήταν εκπληκτική, οι συνεργάτες υπέροχοι και οι στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί παρέα στο στούντιο μοναδικές.
f2_2


Ακη, τελικά νιώθεις επιτυχημένος;

Οι συνταγές μου πετυχαίνουν, ο κόσμος τις αγαπάει. Αυτά τα δύο, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για να αισθάνομαι χαρούμενος και να γεμίζω δύναμη προκειμένου να κάνω ακόμα πιο δημιουργικά πράγματα.

Έχεις σχεδόν 1,5 εκατομμύριο followers στο Instagram. Θεωρείς πως είναι λόγω μαγειρικής ή κάτι άλλο;

Μάγειρας είμαι. Συνταγές ανεβάζω. Η μαγειρική αποτελεί το ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς της σχέσης μου με τον κόσμο.

Εχεις μυστικά επιτυχίας;

Ναι, φυσικά! Και τα μοιράζομαι όλα με τον κόσμο μέσα από το site, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εκπομπές μου και όλα όσα κάνω αυτά τα χρόνια!



Τι συμβουλεύεις τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την καριέρα σου;

Να δουλέψουν σκληρά και να μη το βάλουν κάτω με την πρώτη δυσκολία. Να ονειρεύονται, να βάζουν στόχους και να προσπαθούν γι’ αυτούς. Τέλος, όταν τα πετυχαίνουν, θα πρέπει να βάζουν νέους στόχους και να κάνουν νέα όνειρα. Με άλλα λόγια, να μην επαναπαύονται ποτέ, να μην μένουν στάσιμοι και -φυσικά- να αγαπούν άνευ όρων αυτό που κάνουν.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

Με φαντάζομαι να… μαγειρεύω! Να ανακαλύπτω νέα υλικά και να μοιράζομαι με τον κόσμο συνταγές και συμβουλές για μια πιο νόστιμη καθημερινότητα.

Κυκλοφορεί το νέο περιοδικό σου με το "ΘΕΜΑ", τι θέλεις να προσφέρεις μέσα από τις σελίδες;

Νόστιμες ιδέες και χρήσιμες συμβουλές μέσα από τις οποίες οι αναγνώστες θα ανακαλύπτουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υλικά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, κάθε περιοδικό θα αποτελεί μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Απώτερος στόχος; Μαζεύοντάς τα, οι αναγνώστες να δημιουργήσουν την κουζίνα τους ένα ράφι γεμάτο ιδέες και συνταγές που θα τους βγάζουν ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση, κάθε εποχή του χρόνου.


Ποιο είναι το πλεονέκτημα του περιοδικού σε σχέση με το διαδίκτυο;

Αυτό που μόλις ανέφερα. Το ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να το πάρει από το ράφι του, να βρει μια συνταγή, να κρατήσει τις σημειώσεις του, να το βάλει και πάλι πίσω στη θέση τους και να το αναζητήσει ξανά όποτε το χρειαστεί. Κακά τα ψέματα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ξεφυλλίζουν τις σελίδες ενός βιβλίου ή ενός περιοδικού αντί να κάνουν scroll στον κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#greek #chef #cooking #cheflife #kitchenlab

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Akis Petretzikis (@akis_petretzikis) στις



Τι μουσική ακούς για να εμπνευστείς;

Τη μουσική των… υλικών! Υπάρχει καλύτερη μουσική από αυτή για έναν μάγειρα;

Για τι έχεις μετανιώσει;

Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Είμαι της άποψης πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Έχεις κάποιον σεφ ως πρότυπο;

Οι Yotam Ottolenghi και David Lebovitz είναι δύο μάγειρες τους οποίους είχα και έχω σαν πρότυπά μου και θαυμάζω τη δουλειά τους.


Σε ποια ταινία θα ήθελες να είσαι πρωταγωνιστής;

Οι εκπομπές που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο YouTube με καλύπτουν :-) Από εκεί και πέρα δεν θα με χάλαγε να έκανα τον «Γύρο του Κόσμου σε 80 μέρες». Αλλά να τον έκανα στην πραγματικότητα! Αγαπώ να ταξιδεύω όποτε -πιστεύω- πώς αυτός θα ήταν ένας τέλειος πρωταγωνιστικός ρόλος για εμένα.

Ποια είναι η ξένη σειρά που παρακολούθησες με μανία;

The Last Dance με τον Michal Jordan!

Όταν ο Άκης δεν δουλεύει τι κάνει;

Σκέφτεται τι θα ήθελε να κάνει στη δουλειά… ;-)



Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Η «συμμορία του λεκέ» ξαναχτυπά - Ξάφρισε Κινέζες με Louis Vuitton στο Κολωνάκι

Αλέξης Γεωργούλης: Με τρεις δουλειές το 2018 αλλά... εισόδημα μηδέν

Ο εκπρόσωπος του πιλότου κατηγορεί Κόμπι και συνεπιβάτες για την πτώση του ελικοπτέρου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης