Μέτρα για τον κορωνοϊό: Επιχείρηση «Πάσχα στο σπίτι» με «ό,τι μέτρα χρειαστεί»

Τι δείχνουν οι ανακοινώσεις για κλειστά κοιμητήρια και ωράριο καταστημάτων τη Μεγάλη Παρασκευή -  Επιτελικός ρόλος της ΕΛΑΣ με περιφρούρηση σε εκκλησίες, σούπερ μάρκετ, αγορές και…διαδίκτυο

TROXAIA-ARTHROU
Σε παράλληλες τροχιές με το Θείο Δράμα κλιμακώνονται τις τελευταίες ώρες τα μέτρα αυτοπεριορισμού, καθώς το ενδεχόμενο μαζικής παρεκτροπής τις ημέρες του Πάσχα μοιάζει με το τελευταίο εμπόδιο για το Μέγαρο Μαξίμου πριν τη γραμμή του τερματισμού, στον εθνικό μαραθώνιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία ολοένα και συντείνουν στην υπέρβαση του υψηλού κινδύνου για τη χώρα, με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα να ανοίγει χθες ένα μικρό παράθυρο ελπίδας, το εορταστικό τριήμερο της Ανάστασης μπορεί να επιστρέψει την κοινωνία πίσω στο «γολγοθά» του ιού, με το κυβερνητικό επιτελείο να προετοιμάζει τις τελικές κινήσεις αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ημέρες κορύφωσης των Θείων Παθών, το κλείσιμο των κοιμητηρίων την Μεγάλη Παρασκευή προς αποφυγή συνωστισμού ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «στεγανοποιώντας» ακόμη περισσότερο τις πιθανές εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, στην τελική ευθεία για την Ανάσταση.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 14/04/2020


«Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία, να μας στερήσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα»
ανέφερε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν προβλέπεται τέτοιος λόγος μετακίνησης και δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι για τους φίλους μας, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές».


Καθολικό «lockdown»

Ο κατηγορηματικός τόνος του κ. Χαρδαλιά έρχεται να προστεθεί στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το τριήμερο του Πάσχα, καθώς την Μεγάλη Παρασκευή «τα καταστήματα που προβλέπεται να είναι ανοιχτά, θα είναι ανοιχτά από τη 1 η ώρα το μεσημέρι και ως τις 7 το απόγευμα. Μόνο για 6 ώρες», όπως εξήγησε ο ίδιος, συστήνοντας την ατομική προσευχή κατ’ οίκον. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων θα λειτουργήσουν για συγκεκριμένες ώρες και το Μεγάλο Σάββατο (από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ) πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες καθολικού «lockdown» είτε από τις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, είτε με την ταυτόχρονη λήξη της λειτουργίας των καταστημάτων, αφαιρώντας και τις τελευταίες πιθανότητες εξόδου ιδίως από τα αστικά κέντρα για τους επίδοξους «αντάρτες».

Ερωτηματικό για οχήματα

Στις παραμέτρους που εξετάζονται ακόμη στο κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνεται η διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας - δηλαδή αν θα ισχύσει μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ή θα επεκταθεί μέχρι την Τρίτη 21 Απριλίου-, αλλά και ο οριζόντιος ή μη χαρακτήρας τους, δηλαδή αν θα αφορά σε όλα τα Ι.Χ., τα ταξί και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή αν τα τελευταία θα εξαιρεθούν. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το ύστατο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας εναπόκειται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς «ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα το Πάσχα» ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο θα είναι έτοιμο, εάν δοθεί σχετική εντολή, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες». Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως σε κάθε περίπτωση «πρόθεση είναι να υπάρχουν ελάχιστα δρομολόγια ασφαλείας», καταλήγοντας ότι «πάντα όμως οι τελικές αποφάσεις διαμορφώνονται κατόπιν εισήγησης των ειδικών».

Αυστηρή επιτήρηση

Κλείσιμο
Η ισχυρή βούληση για την ενεργοποίηση του σεναρίου ολικής διακοπής της κυκλοφορίας εκπέμπεται με κάθε μέσο από το Μέγαρο Μαξίμου, με τις συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει των ημερών να επανέρχονται καθημερινά στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών. «Δεν θα πρέπει να πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο» επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για την ορθή αντιμετώπιση του κορωνοϊού» και χωρίς να εξαιρεί κάποιο (ακόμη και την απαγόρευση κυκλοφορίας) από την κυβερνητική φαρέτρα.

Η εκδοχή, άλλωστε, της παρατεταμένης παύσης στις μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα συνοδεύεται από τους εντατικούς ελέγχους των αστυνομικών αρχών, που ενισχύονται επιπλέον με 16 μπλόκα, σε διαφορετικά σημεία του λεκανοπεδίου. Συμβαδίζοντας με το επιχειρησιακό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, σε «κόκκινο συναγερμό» θα τεθεί πλέον η ΕΛΑΣ από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, αφού drones, εναέρια επιτήρηση και διαρκείς περιπολίες θα ριχτούν στην μάχη κατά του … οβελία.

Με την ίδια ένταση, σε αυστηρή επιτήρηση έχουν τεθεί οι παραδοσιακές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης, καθώς η ΕΛΑΣ εποπτεύει και την τήρηση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών, με μία μόνο πύλη εισόδου και ανά 10 άτομα στη Βαρβάκειο, όπως και την εύρυθμη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των λαϊκών αγορών, χωρίς να φείδεται προστίμων και συστάσεων. Ήδη, την αναστολή λειτουργίας τριών ακόμη λαϊκών αγορών (της οδού Γεωργίου Θεοτόκη στον Πειραιά, της λαϊκής αγοράς του Δήμου Ορχομενού και της λαϊκής αγοράς του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων) γνωστοποίησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στέλνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες αναφορικά με τα όρια των κυβερνητικών αντοχών απέναντι σε ενδεχόμενες παραβάσεις.

Στην επιχείρηση «Πάσχα στο σπίτι», η περιφρούρηση της ΕΛΑΣ αφορά και τους ιερούς ναούς, προκειμένου οι ακολουθίες να εξελιχθούν απρόσκοπτα «κεκλεισμένων των θυρών» ιδίως από την Μεγάλη Πέμπτη και εξής και με αυξημένες αστυνομικές περιπολίες, ενώ η επιχείρηση κινητοποιεί μέχρι και το … ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς οι σχετικές υπηρεσίες θα επαγρυπνούν για πιθανές μαζικές προσκλήσεις στο διαδίκτυο σε «ανυπακοή» έξω από τις εκκλησίες και μοναστήρια.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρίπτυχο Κομισιόν για άρση των μέτρων: Άνοιγμα συνόρων, προστασία ηλικιωμένων, εφαρμογές παραρακολούθησης

Γύρισαν πίσω εκδρομείς που πήγαιναν για Πάσχα στην Αράχωβα

Νέο σκίτσο του Αρκά για το Πάσχα και την... αγωνία των κορωνοϊών

Τραγωδία στο χιονοδρομικό του Παρνασσού - Χειριστής μηχανήματος έχασε τη ζωή του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης