Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν στέλνει χιλιάδες πρόσφυγες πάλι προς την Ε.Ε., γράφει η Welt

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν στέλνει χιλιάδες πρόσφυγες πάλι προς την Ε.Ε., γράφει η Welt

Κινητικότητα στα τουρκικά παράλια

welts
Μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, που επιχειρεί να εργαλειοποιήσει εκ νέου η κυβέρνηση Ερντογάν, φέρνει στο φως ρεπορτάζ της γερμανικής Welt, επισημαίνοντας πως παρά την πανδημία κορωνοϊού η Άγκυρα φαίνεται να επιλέγει διαφορετικές διαδρομές, προκειμένου να προωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες προς Ελλάδα και Ευρώπη.

«Τα λεωφορεία ήρθαν την Παρασκευή και φύγαμε αργά τη νύχτα. Ήταν πολύ κουραστικό, αλλά τώρα είμαστε ευτυχώς στη Σμύρνη και πως πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε στην Welt ο 30χρονος Ντούνια από τη Συρία, που ελπίζει πλέον πως θα περάσει σύντομα προς την Ελλάδα.

Ο Ντούνια είναι ένας από τους περίπου 2.000 πρόσφυγες που οι τουρκικές αρχές απομακρύνθηκαν από το Κέντρο Κράτησης στο Οσμανίγιε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου αποκλείστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού. Από το Οσμανίγιε η Σμύρνη είναι 1.100 χιλιόμετρα και τουλάχιστον 13 ώρες με λεωφορείο.

«Πριν ξεκινήσουμε, οι στρατιώτες μας ρώτησαν αν θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη ή να επιστρέψουμε στα μέρη όπου είμαστε εγγεγραμμένοι, αλλά στο τέλος δεν υπήρχε άλλη επιλογή, όλοι έπρεπε να πάμε στη Σμύρνη», δήλωσε ο 30χρονος. Ταυτόχρονα άλλα λεωφορεία μετέφεραν βορειότερα πρόσφυγες.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Twitter, δείχνουν δεκάδες νεαρούς άνδρες στο Kücükkuyu, ένα δημοφιλές θέρετρο με αμμώδεις παραλίες, από τις οποίες συνήθως αναχωρούν βάρκες λαθρεμπόρων για το κοντινό ελληνικό νησί της Λέσβου.

Η Welt σημειώνει πως στα τέλη Φεβρουαρίου, η Άγκυρα είχε προωθήσει περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την υπόσχεση ανοιχτών συνόρων με την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για ένα μήνα προσπάθησαν ξανά και ξανά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο, συχνά υποστηριζόμενοι από τον τουρκικό στρατό. Αλλά η Ελλάδα κράτησε απροπέλαστα τα σύνορά της.

Στα τέλη Μαρτίου, οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έκαψαν τους καταυλισμούς στο Παζαρκουλέ και μετέφεραν πρόσφυγες σε Κέντρα Κράτησης στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ήταν ένα προληπτικό μέτρο κατά της επιδημίας κορωνοϊού. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου απείλησε: «Όταν η επιδημία κορώνας τελειώσει, δεν θα εμποδίσουμε τους μετανάστες να επιστρέψουν στα τουρκοελληνικά σύνορα».

Κλείσιμο
Η επιδημία μπορεί να μην έχει τελειώσει, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται τώρα να εκτελεί την απειλή του. Τα λεωφορεία μεταφέρουν μετανάστες στη Μεσόγειο δωρεάν, ώστε να μπορούν να περάσουν σε ένα από τα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία προσπαθεί τώρα να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή τη νέα διαδρομή, ούτως ή άλλως μια ανεύθυνη προσέγγιση και πολύ επικίνδυνη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η Ε.Ε. έχει ήδη δεσμευθεί για πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά η Τουρκία διεκδικεί να «περισσότερα χρήματα». Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Συρία.

Συναγερμός έχει ήδη σημάνει στην Ελλάδα. Η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν εντατικοποιήσει τις περιπολίες τους μετά από μυστικές υπηρεσίες και δορυφορικές εικόνες τεκμηριώνουν την ανάπτυξη προσφύγων στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Τα Κέντρα Κράτησης στα ελληνικά νησιά είναι ήδη απελπισμένα υπερπλήρη.

Η κατάσταση στη Λέσβο είναι ιδιαίτερα καταστροφική. Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες ζουν τώρα στο καμπ της Μόριας, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για 3.100 άτομα. Οι πρώτες περιπτώσεις του Covid-19 έχουν εμφανιστεί εκεί. Η Αθήνα δικαίως φοβάται ότι με την άφιξη νέων και ενδεχομένως μολυσμένων προσφύγων από την Τουρκία, η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί περαιτέρω. Το Σαββατοκύριακο, η ελληνική ακτοφυλακή απέτρεψε σκάφη με πρόσφυγες να γυρίσουν πίσω στα τουρκικά ύδατα.

Αλλά ο αριθμός των σκαφών θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα. Οι τουρκικές αρχές θέλουν να εκκενώσουν όλα τα Κέντρα Κράτησης, με τους μετανάστες και πρόσφυγες ν’ αφήνονται ελεύθεροι.

Η Welt δημοσιοποιεί και την ιστορία ενός νεαρού από τη Χομς της, που από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο βρέθηκε στη Μαλάτεια της Ν.Α. Τουρκίας και «πιέζεται» να κινηθεί προς τα παράλια ώστε να περάσει σε κάποιο ελληνικό νησί. Ωστόσο ο ίδιος δεν θέλει να προσπαθήσει ξανά περάσει στην Ελλάδα. «Πέρασα 25 μέρες έξω στο κρύο στα σύνορα τον Μάρτιο. Η κατάσταση είναι απελπιστική και έχουμε χρησιμοποιηθεί μόνο από την Τουρκία σαν μπάλα παιχνιδιού» δήλωσε ο νεαρός Σύρος. Ο ίδιος δεν πιστεύει πως αυτή τη φορά θα είναι πιο εύκολο να περάσει στην Ελλάδα, αφού η θαλάσσια διαδρομή είναι πολύ πιο επικίνδυνη από αυτήν μέσω των χερσαίων συνόρων. Πάντως φαίνεται πως βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση αφού όπως κατήγγειλε οι Τούρκοι στρατιώτες τους αναγκάζουν να ανέβουν σε λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά, μη επιτρέποντας να επιστρέψουν στις πόλεις που ήταν εγγεγραμμένοι και ζούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Δεν αργεί η σταδιακή άρση των μέτρων, εφόσον συνεχιστεί η συμμόρφωση

Πώς θα υλοποιηθεί στη χώρα μας η έγχυση πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς σε πάσχοντες από Covid-19

Ρεπόρτερ προς Τραμπ: «Τι κάνατε τον Φεβρουάριο για την πανδημία;» - «Το καλύτερο δυνατό» η απάντηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης