Τουρκία: Στις «συμπληγάδες» του κορωνοϊού και της οικονομικής καταστροφής

Τουρκία: Στις «συμπληγάδες» του κορωνοϊού και της οικονομικής καταστροφής

Η Τουρκία απειλείται με οικονομική καταστροφή - Στριμωγμένος ο Ερντογάν - Ανακοίνωσε νέα 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας για μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο

turkey-coronavirus
Με βάση τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον τον επίσημο, οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.296. Τα κρούσματα είναι συνολικά 61.069. Αρχικά, ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωνε τους πολίτες του ότι η πανδημία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία. Έφτασε, μάλιστα, να υπονοήσει -παρ’ ότι επέλεξε προσεχτικά τα λόγια του- ότι ίσως ο κορωνοϊός να αφορά τους άλλους…τους άπιστους.

Όταν, όπως ήταν φυσικό, ο ιός του χτύπησε την πόρτα, επιχείρησε να τον κρύψει κάτω από το χαλί. Οι αριθμοί, όμως, αποδείχθηκαν αδυσώπητοι. Έτσι, ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για επιθετική διάχυση του ιού στη γείτονα χώρα, η οποία δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί ούτε από τους μηχανισμούς ελέγχου του καθεστώτος.

Το πρόβλημα, μάλιστα, είχε πλήξει και τον καταυλισμό απέναντι από τις Καστανιές. Πληροφορίες, έκαναν λόγο για εκατοντάδες άρρωστους στρατοχωροφύλακες στον Έβρο. Φαίνεται ότι είχαν μολυνθεί από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Και κάπως έτσι διαλύθηκε άρον άρον ο καταυλισμός.

Πλέον, και η γειτονική χώρα βρίσκεται σε καραντίνα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε την εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας με την εφαρμογή 48ώρη απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σε διάγγελμα προς τον λαό του, ο Ερντογάν επιχείρησε να αποκρύψει τη δυσχερή πραγματικότητα. «Χτίζουμε νέα νοσοκομεία, δεν θα πάρουμε δάνειο από το ΔΝΤ, ελέγξαμε την πανδημία πιο γρήγορα από όλους» και άλλα παρεμφερή. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς του, αλλά και η μυστήρια «παραίτηση» του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του.

Ο Σοϊλού ανακοίνωσε την παραίτηση του αμέσως μετά την αναταραχή που ξέσπασε με την επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Στην Κωνσταντινούπολη προκλήθηκε πανικός. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Ο δήμαρχος της πόλης είχε ανακοινώσει ότι κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να τον ενημερώσει.

Sokoga çıkma yasağını duyunca paniğe kapilanlar  #sokagacikmayasagi #corona#evdekalturkiye


DENİZLİ'DE EKMEK KAVGASI YAŞANDI BİLE #sondakika #haber #sokagacikmayasagi
Κλείσιμο


Αφότου έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης Σοϊλού, ένα μαζικό κύμα συμπαράστασης κατέκλυσε τον υπουργό. Μέχρι ένας άνδρας υποτίθεται ότι απειλούσε να αυτοκτονήσει σε περίπτωση που απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο υπουργός. Αλήθεια ή ψέματα; Ποιος γνωρίζει…

Ο Ερντογάν δεν έκανε πάντως δεχτή την παραίτησή του. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι η κρίση του κορωνοϊού αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ διχάζει και την κοινωνία. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση Ερντογάν να εξαιρέσει από την οικονομική ενίσχυση τους δήμους της χώρας που πρόσκεινται στο αντιπολιτευτικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Όχι μόνο αυτό. Έφτασε στο σημείο να δώσει εντολή να παγώσουν τους λογαριασμούς στους οποίους είχαν συγκεντρωθεί δωρεές πολιτών, με το πρόσχημα ότι είναι παράνομες… Όπως στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης. Ο δήμαρχος της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοίνωσε ότι σε ένα 24ωρο συγκεντρώθηκαν 887.000 ευρώ.

Εκτός από το φιάσκο της διαχείρισης του κορωνοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Η οικονομία της χώρας παραμένει σε βαθιά ύφεση. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για την δραματική συρρίκνωση της.

Η οικονομία αποτελούσε την «αχίλλειο πτέρνα» του Ερντογάν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Παρά τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα περί «εποικοδομητικών συνομιλιών» με την Τουρκία, η Άγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο αυτό. Γεγονός παραμένει ότι παρά την αδικαιολόγητη αισιοδοξία που επισήμως διαχέεται στους πολίτες, η υποτίμηση της λίρας, οι βραχυπρόθεσμες οφειλές και τα ισχνά συναλλαγματικά διαθέσιμα δεν αφήνουν περιθώρια καθησυχασμού.

Παρά τις σοβαρές εσωτερικές προκλήσεις, η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση. Ως γνωστόν, ο Ερντογάν αρέσκεται σε αντιπερισπασμούς. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο εσωτερικό του, είναι ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Ήδη μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Η ελληνική κυβέρνηση ενίσχυσε τις δυνάμεις του Λιμενικού στο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Δεν αργεί η σταδιακή άρση των μέτρων, εφόσον συνεχιστεί η συμμόρφωση

Πώς θα υλοποιηθεί στη χώρα μας η έγχυση πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς σε πάσχοντες από Covid-19

Πάσχα στο σπίτι: Κατοικίες, εκκλησίες και εθνικές οδοί κινητοποιούν πλήρως τον κρατικό μηχανισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης