Δασκαλάκης - Κορωνοϊός: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στην Ελλάδα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Δασκαλάκης - Κορωνοϊός: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στην Ελλάδα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Τρομακτική εκτίμηση του καθηγητή για το ποια θα ήταν η εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα μας εάν η κυβέρνηση προσπαθούσε να εφαρμόσει την «ανοσία της αγέλης» - Ποια είναι η πρόβλεψή του για τις επόμενες μέρες

daskalakis
Δεκάδες χιλιάδες (στο «καλό» σενάριο) ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες (αν κατέρρεε το σύστημα υγείας) νεκρούς θα θρηνούσε η Ελλάδα εάν η κυβέρνηση δεν είχε προβεί έγκαιρα στην επιβολή αυστηρών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και είχε επιλέξει τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», είπε σήμερα ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής επιστήμης υπολογιστών του ΜΙΤ εξήρε την άμεση λήψη μέτρων στην χώρα μας αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.



Ερωτηθείς ποια θα ήταν η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας εάν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα και η χώρα προσπαθούσε να εφαρμόσει την ανοσία της αγέλης, ο κ. Δασκαλάκης εκτίμησε ότι στο «καλό σενάριο» που δεν θα κατέρρεε το εθνικό σύστημα υγείας οι νεκροί θα ανέρχονταν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες, ενώ εάν κατέρρερε το σύστημα υγείας ο αριθμός τους θα εκτοξευόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες, δεδομένου ότι σε ό,τι αφορά την ανοσία της αγέλης περιμένεις να νοσήσει περί το 50% του πληθυσμού.

Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε «σταθερό» τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα έχουν αρχίσει να λειτουργούν και αυτό φαίνεται. Παράλληλα, έκανε λόγο πως «τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα» στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη ο μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο καθηγητής εξήγησε τη λογική τους. «Σκοπός είναι να περιοριστούν οι ασθενείς σπίτι τους. Εκεί, θα μεταδόσουν τον ιό στην οικογένειά τους, όμως η μετάδοση θα σταματήσει εκεί» υπογράμμισε.

Κλείσιμο
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα» ώστε «να κλείσει ο ιός τον κύκλο του μέσα στα σπίτια» και να αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποια είναι τα δύο συμπτώματα - «κλειδιά» για τον κορωνοϊό

Είμαστε σε άνοδο, δεν πρέπει να αρρωστήσουμε όλοι μαζί λέει μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας

Με το εθνικό μητρώο ασθενών ξεκινάει η επόμενη φάση της μάχης με τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης