Κορωνοϊός - Blue Star Μύκονος: Ο γιατρός του πλοίου θεώρησε ότι πρόκειται για ένα απλό εμπύρετο περιστατικό

Κορωνοϊός - Blue Star Μύκονος: Ο γιατρός του πλοίου θεώρησε ότι πρόκειται για ένα απλό εμπύρετο περιστατικό

«Οι επιβάτες δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου και δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα» ανέφερε ο Χρήστος Παπαδόπουλος

blue-star-mykonos
Όλο το ιστορικό του ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού ανέλυσε μιλώντας στον Alpha Radio o Χρήστος Παπαδόπουλος, νομίατρος Π.Ε Καβάλας. Ο ίδιος τόνισε πως ακόμη και αν κριθεί θετικός ο ύποπτος για κρούσμα, οι επιβάτες του πλοίου δεν κινδυνεύουν, ενώ πρόσθεσε πως το πλοίο έφυγε από Καβάλα, καθώς θεωρήθηκε ότι το μέλος του πληρώματος που εμφάνισε πυρετό είχε μία απλή γρίπη.

Για το αν το μέλος του πληρώματος που ακόμη θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα εκδήλωσε πυρετό εν πλω ή μετά την αποβίβασή του από το λιμάνι της Καβάλας είπε πως βρισκόταν εν πλω όταν εκδήλωσε τον πυρετό από την προηγούμενη ημέρα (σ.σ. Τετάρτη). Συμπλήρωσε πως «έχει γιατρό το πλοίο ο οποίος είδε το περιστατικό και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ να κατέβει στην Καβάλα και τους επεσήμανε πως δεν είναι ο ασθενής ύποπτος για κορωνοϊό, αλλά ήταν ένα απλό εμπύρετο περιστατικό».

Εν συνεχεία ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε σχετικά με το κρούσμα: «Μετά ανέβηκε στο νοσοκομείο, έγινε η διερεύνηση, μίλησε το νοσοκομείο με τον ΕΟΔΥ, έκαναν κάποιες εξετάσεις και επειδή βγήκε αρνητικός για γρίπη, κρίθηκε ότι έπρεπε να πάρουνε δείγμα και για κορωνοϊό. Παρότι δεν είχε επιδημιολογικά κάποια κριτήρια από αυτά που απαιτούνται. Εγώ ώσπου να πάρω το νοσοκομείο, καθώς εμένα με πήρανε 10 και κάτι, ήδη εκείνη την ώρα το ΕΚΑΒ τον είχε πάρει και ανέβαινε, ώσπου να πάω στο νοσοκομείο να τους πω ότι ξέρετε έρχεται κάτι, δείτε το, να τον δει στο νοσοκομείο να μιλήσει με τον ΕΟΔΥ, φτάσαμε 01.30 να πούμε ότι το κρούσμα να είναι πιθανώς ύποπτο, το πλοίο είχε φτάσει ήδη στη Λήμνο. Πως ένα περιστατικό το οποίο έχει κριθεί αρχικά ως απλό, θα σταματήσει ένα πλοίο;».

«Βέβαια μετά εγώ ως όφειλα ενημέρωσα το πλοίο ότι ξέρετε υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση, το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο και ενημέρωσα σχετικά τη Λήμνο τι πρέπει να κάνει. Από τη στιγμή που κρίθηκε ύποπτο, το πλοίο έπρεπε να σταματήσει στο επόμενο λιμάνι» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ερωτώμενος με ποια λογική οι 127 αποβιβάστηκαν στη Λήμνο και οι υπόλοιποι που θα συνέχιζαν το ταξίδι τους παραμένουν ακόμη σε καραντίνα, είπε: «Καταρχάς οι επιβάτες δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου και δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, απλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα, δεν ανεβάζεις άλλους. Οι επιβάτες δεν θα μπούνε σε καμία καραντίνα, δεν θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου. Οι επιβάτες θα φτάσουν κανονικά στους προορισμούς τους, δεν θα μπουν σε καραντίνα, θα τους ζητηθεί να παρακολουθούν την υγεία τους».

«Αυτοί που θα μπορούσαν να κριθούν θετικοί είναι το πλήρωμα, αυτές είναι υψηλού κινδύνου επαφές, αυτοί θα μπουν σε καραντίνα», τόνισε ενώ για το γεγονός ότι μετά το ύποπτο κρούσμα μέλη του πληρώματος του πλοίου αποβιβάστηκαν στην Καβάλα: συμπλήρωσε «το contact with contact δηλαδή οι επαφές των επαφών δεν κρίνονται επικίνδυνες. Αν έρθω εγώ σε επαφή με έναν που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ύποπτο για τον ιό, εγώ δεν θεωρούμαι ότι κινδυνεύω, ούτε χρειάζεται να κάνω κάτι. Κινδυνεύω μόνο αν έρθω σε ευθεία επαφή με το κρούσμα».

Κλείσιμο
Τέλος, απαντώντας στις απορίες πολλών αν κάνει σωστή απολύμανση το φωτιστικό οινόπνευμα -αφού τα κοινά αντισηπτικά εξαφανίζονται- πρόσθεσε πως: «Όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ενάντια στον κορονοϊό βγαίνουν με βάση κάποιες μελέτες, δεν έχει δοκιμάσει κανένας το φωτιστικό οινόπνευμα για να σας πω αν κάνει για αυτό. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι καλό για τον οργανισμό το φωτιστικό οινόπνευμα».

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός - Καραντίνα στο Blue Star Μύκονος: «Ζούμε μεγάλη αγωνία» λένε οι επιβάτες

Κορωνοϊός: Δείτε πλάνα μέσα από το Blue Star Mykonos που βρίσκεται σε καραντίνα στη Λήμνο

Κορωνοϊός: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα στο Blue Star Mykonos - Σε «καραντίνα» στη Λήμνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης