Ακίνητα: Πώς θα δηλώσετε τα πραγματικά τετραγωνικά χωρίς να πληρώσετε αναδρομικούς φόρους και τέλη

Ακίνητα: Πώς θα δηλώσετε τα πραγματικά τετραγωνικά χωρίς να πληρώσετε αναδρομικούς φόρους και τέλη

Ανοιχτή είναι η ειδική πλατφόρμα για συμπλήρωση των διορθωτικών δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

akinita
Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), στην οποία θα είναι δυνατό να υποβάλλονται στους Δήμους όλης της χώρας οι διορθωτικές δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά και καταβολής των οφειλόμενων ποσών στους δήμους είναι απλή και εύκολη για κάθε ιδιοκτήτη, καθώς θα διεκπεραιώνεται ως εξής:

Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί με τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την πρόσβασή του στο σύστημα TAXISnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ. Τα στοιχεία αυτά  είναι συσχετισμένα με βάση τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Μπορεί επίσης να δηλώσει και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο δήμο.

Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν  μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής της ΚΕΔΕ, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Ομως η αύξηση δηλούμενου εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. πενταετίας. Πάντως, οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης