Διπλό μέτωπο μετά την εκκένωση καταλήψεων: Πόλεμος κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ και «αντίποινα» αντιεξουσιαστών

Διπλό μέτωπο μετά την εκκένωση καταλήψεων: Πόλεμος κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ και «αντίποινα» αντιεξουσιαστών

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία στην εκκένωση καταλήψεων - Όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο, αντιμετωπίσαμε βία και παγίδες θανάτου λέει η ΕΛΑΣ - Καταδρομικές επιθέσεις με καταστροφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αντιεξουσιαστές

koukaki-0
Μάχη σε δύο μέτωπα άνοιξαν οι καταγγελίες για αστυνομική βία στη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης κτιρίου υπό κατάληψη στην οδό Ματρόζου στο  Κουκάκι: Το ένα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπόλίτευση και το δεύτερο με ομάδες αντιεξουσιαστών που έδειξαν διάθεση αντιποίνων με καταδρομική επίθεση χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας και λίγο αργότερα και στη Θεσσσαλονίκη.

Βίντεο από μηχανισμό - παγίδα σε κατάληψη στο Κουκάκι


Η αστυνομία προχώρησε νωρίς χθες το πρωί σε τριπλή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στην περιοχή του Κουκακίου. Σε ένα από τα κτίρια, στην οδό Ματρόζου οι καταληψίες αντέδρασαν πετώντας αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε δεκατέσσερις προσαγωγές, εκ των οποίων οι εννέα στη συνέχεια, μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν να συλλαμβάνουν δύο αδέλφια και τον πατέρα τους στο διπλανό από το κατειλημμένο κτίριο, σε συνδυασμό με την καταγγελία της μητέρας και συζύγου ότι αφενός η ΕΛΑΣ μπήκε στο σπίτι χωρίς παρουσία εισαγγελέα, αφετέρου χτύπησε και συνέλαβε τα μέλη της οικογένειάς της προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.  Σύμφωνα με την αστυνομία πάντως, τα δύο αδέλφια ήταν καταληψίες, ενώ ο πατέρας τους, σκηνοθέτης στο επάγγελμα, συνελήφθη για αντίσταση κατά της Αρχής και φέρεται να επιχείρησε να αφοπλίσει αστυνομικό.

Σφοδρή αντιπαράθεση Χρυσοχοϊδη- ΣΥΡΙΖΑ, για Γκουαντάναμο μίλησε στη Βουλή ο Τσίπρας

Μετά τις καταγγελίες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απέδωσε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον υπουργό προστασίας του Πολίτης για τα κρούσματα αστυνομικής βίας, στην οποία κατέληγε: « Το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού έκανε αναλυτική παράθεση των γεγονότων δια του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ και δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση, απάντησε με ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καλούσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να αποφασίσει και να απαντήσει. Με ποια πλευρά είναι; Ποιος είναι ο χώρος στη Δημοκρατία μας για όσα έγιναν και γίνονται, στις καταλήψεις, στα Εξάρχεια, στα ΑΤΜ που ανατινάζονται, στα κέντρα ανομίας που τόσα χρόνια κυβερνούσε και δεν έβλεπε;»

Κλείσιμο
Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αστυνομικοί δεν άσκησαν καμία βία, πέραν της αναγκαίας κατά τη συμπλοκή, υπέστησαν δυσανάλογη βία και κινδύνευσαν. »Ολόκληρο το πρωινό, κατασκευασμένες ειδήσεις, με κουκούλες -που δεν υπήρχαν- με ξεγυμνώματα -που δεν υπήρχαν- , με τάχα παραβίαση ιδιωτικού χώρου χωρίς εισαγγελέα -που δεν υπήρξε-, πλημμύρισαν διαδίκτυο και οθόνες.

»Με λύπη διαπιστώνουμε ότι πολιτικά κόμματα, με πρώτο βέβαια τον συνήθη επισπεύδοντα ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλαν ανακοινώσεις, περί βίας, αυθαιρεσίας, καταπάτησης δικαιωμάτων και καταστολής. Πραγματικά πρέπει να συνέλθουν στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ». Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμάκωσε την κριτική του για αστυνομική βία και αυθαιρεσία, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2020, παρομοίασε το κέντρο της Αθήνας με κατεχόμενη περιοχή και Γκουαντάναμο. Η επιστολή Αλιβιζάτου και η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Στο ζήτημα είχε παρέμβει νωρίτερα με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Επιτροπής για την παρακολούθηση των πορισμάτων του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας. Ο κ.Αλιβιζάτος προειδοποίησε ουσιαστικά ότι θα παραιτηθεί εφόσον δεν παρέμβει ο κ.Χρυσοχοϊδης για περιστατικά αστυνομικής βίας. Λίγες ώρες αργότερα στην απαντητική του επιστολή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε στον κ.Αλιβιζάτο ότι εκτιμά τη δημοκρατική του ευαισθησία, ωστόσο δεν υπήρξε βία στο Κουκάκι.

ΕΛΑΣ: Όλα έγιναν νόμιμα και παρουσία εισαγγελέα, αντιμετωπίσαμε βία και παγίδες θανάτου

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες, η αστυνομία προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση και παράθεση των γεγονότων στο Κουκάκι δια του εκπροσώπου της, Θεόδωρου Χρονόπουλου, που έδωσε στη δημοσιότητα εκτός από χρονικό των όσων συνέβησαν, βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση.

18122019parousiasi011
astii
18122019parousiasi012
18122019parousiasi002s__1_


Η Αστυνομία αρνείται κάθε καταγγελία για βία και αυθαιρεσία και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο και παρουσία εισαγγελέα. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα στις καταλήψεις και ιδιαίτερα εκείνα στην οδό Ματρόζου, σε κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Εκεί, λοιπόν, εντοπίστηκε ακόμη και καταπέλτης- παγίδα με καρφιά που απέκλεισε την πρόσβαση των αστυνομικών σε ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης προς την ταράτσα (σημειώνεται ότι το κτίριο είχε εκκενωθεί τον Μάρτιο του 2018 και είχε επανακαταληφθεί λίγες ημέρες αργότερα). Σε άλλο κτίριο, στην οδό Παναιτωλίου 21, εντοπίστηκε έως και «οδηγός άμυνας» με συγκεκριμένες οδηγίες για το πως θα έπρεπε να «οχυρώσουν» το κτίριο στην περίπτωση της αστυνομικής πέμβασης. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία από την κατάληψη της Ματρόζου γινόταν και ρευματοκλοπή. Στη διάρκεια της τριπλής επιχείρησης τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.

18122019parousiasi031__1_


Καταδρομικές επιχειρήσεις- «αντίποινα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η «απάντηση» από την πλευρά των αντιεξουσιαστών και των αλληλέγγυων στους καταληψίες κτιρίων πάντως, δεν άργησε να έρθει, αφού ως αντίποινα ερμηνεύονται από την αστυνομία τόσο η καταδρομική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας χθες το βράδυ με καταστροφές ΑΤΜ και καταστημάτων, όσο και το σπάσιμο βιτρινών στη Θεσσαλονίκη λίγο αργότερα. Και στα Εξάρχεια όμως, άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν χθες το βράδυ το χριστουγεννιάτικο δένδρο που είχε στήσει το πρωί στην πλατεία ο δήμος Αθηναίων.

4987701
4987705
4987706
4987707
4987710
thes_trik4
kat0
kat7
IMG_7935




Κριτική και από ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ δριμεία κριτική άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι, δύο ερωτήματα για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι έθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης.

- Τι είδους σχεδιασμός είχε γίνει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και χωρίς πρόβλεψη για εισαγγελική εντολή για είσοδο σε άλλους χώρους για τις ανάγκες τις επιχείρησης;

- Πως δικαιολογείται η προσαγωγή και κατά τα φαινόμενα αδικαιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας προς άτομα εντελώς άσχετα με το αντικείμενο της επιχείρησης;», υποστηρίζει ο κ. Καμίνης.

Και το ΚΚΕ όμως, έσπευσε να ασκήσει κριτική, μιλώντας για κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και καταστολή
«Το  κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, προσθέτοντας, «οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις "κουκούλες", αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του "ξεγυμνώματος"συλληφθέντων».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης