Εξοφλημένα τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς για τα οποία ασκήθηκαν διώξεις

Εξοφλημένα τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς για τα οποία ασκήθηκαν διώξεις

Τι αποκαλύπτει το dikastiko.gr - Δείτε τα σχετικά έγγραφα

gkise_trapeza_2
Εξοφλημένα είναι τα δάνεια των σχεδόν 450 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς προς εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου Libra και τα οποία οδήγησαν προ ημερών στη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος 38 πρώην στελεχών της τράπεζας, της περιόδου 2015-16.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ και έγγραφα που παρουσιάζει το dikastiko.gr. Σύμφωνα με το site και τα έγγραφα που αποκαλύπτει, η δίωξη ασκήθηκε, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία -κατά την κατηγορία- υπέστη τη ζημία ξεκαθαρίζει εγγράφως πως τα περίπου 450 εκατομμύρια είναι πλήρως εξοφλημένα από τον όμιλο Libra.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, είναι οξύμωρο ότι η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά των στελεχών ασκήθηκε, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα υποβλήθηκαν στη δικογραφία από τον Οκτώβριο του 2018. Μάλιστα, η τράπεζα, σύμφωνα με νομικές πηγές, χορήγησε τα συγκεκριμένα έγγραφα για κάθε περίπτωση σύμβασης δανείων και την εξόφλησή τους, απαντώντας για κάθε δάνειο ξεχωριστά.

Η υπόθεση έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο, καθώς η δίωξη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την υπεράσπιση, η οποία έκανε λόγο για νομικές «αστοχίες».

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η υπεράσπιση:

- Με βάση τον νέο κώδικα, οι τράπεζες δεν ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα, συνεπώς δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας Διαφθοράς (εισαγγελικές πηγές λένε πως οι αρμοδιότητες δόθηκαν και πάλι στις 8 Αυγούστου).

Κλείσιμο
- «Ενώ δε οι εμπλεκόμενοι, με έγγραφο αίτημά τους είχαν επισημάνει την έλλειψη αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση, εξηγώντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή μόνο για το λόγο αυτό δεν παρείχαν και επί της ουσίας εξηγήσεις, αναμέναμε τον τελικό καθορισμό της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και τη νομότυπη εκ μέρους της κλήση για παροχή εξηγήσεων, εν τούτοις ασκήθηκε η δίωξη, χωρίς να δοθεί στους περισσότερους από τους εντολείς μας η δυνατότητα παροχής γραπτών εξηγήσεων όπως ρητά επιτάσσουν ως απαραίτητη προϋπόθεση του κύρους της προκαταρκτικής εξέτασης οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» υποστηρίζουν οι δικηγόροι και επιμένουν: «Στους εντολείς μας και τους λοιπούς εμπλεκομένους δεν γνωστοποιήθηκαν καθόλου ποιες είναι οι πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις κατ’ ωμή παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

- Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες προδικασίας που προβλέπονται στα άρθρα 95, 96 και 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή δεν τους γνωστοποιήθηκαν με τον προβλεπόμενο τρόπο τα δικαιώματά τους.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς απάντησε στις αντιδράσεις της υπεράσπισης, υποστηρίζοντας ότι «η ποινική δίωξη στην εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία, σύμφωνα με τη ρύθμιση, είναι η αποκλειστικώς αρμόδια για το χειρισμό της. Η κλήση σε εξηγήσεις των καθ' ών η προκαταρκτική εξέταση έλαβε χώρα σε χρόνο που η Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης είχε αποκλειστική αρμοδιότητα και χορηγήθηκε η αιτηθείσα προθεσμία . Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα ζήτημα καταχρηστικότητας της δίωξης».

Τα έγγραφα της Τράπεζας Πειραιώς που βεβαιώνουν την εξόφληση των επίμαχων δανείων και τα οποία παρουσιάζει το dikastiko.gr είναι τα εξής:






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης