Κύπρος: Τουρκικά «πανηγύρια» για τους βομβαρδισμούς του 1964

Κύπρος: Τουρκικά «πανηγύρια» για τους βομβαρδισμούς του 1964

Από το πρωί σήμερα ξεκίνησε η διέλευση 53 λεωφορείων με 960 Τουρκοκύπριους που μεταβαίνουν στον  θύλακα των Κοκκίνων - Για τους «εορτασμούς» φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα και ο Χουλουσί Ακάρ - Η μέρα ξυπνά οδυνηρές μνήμες στους Ελληνοκύπριους, αφού οι παλιοί θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας

perisi
Διευκολύνσεις όπως κάθε χρόνο δίνει και φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία, στους Τουρκοκύπριους, για να μεταβούν στον θύλακα των Κοκκίνων, ώστε να γιορτάσουν την επέτειο των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964. Ο τουρκοκυπριακός θύλακας βρίσκεται μεταξύ των κατεχομένων και της περιοχής Πύργου της ελεύθερης Κύπρου και δεν έχει εδαφική σύνδεση με το ψευδοκράτος. Για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει τέτοιες μέρες την διέλευση Τουρκοκυπρίων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ώστε να μεταβούν στα Κόκκινα. Πολλοί μεταβαίνουν στο θύλακα δια της θαλάσσης.

Από τις 7 ως τις 9 Αυγούστου 1964, η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε με βόμβες ναπάλμ την περιοχή της Τηλλυρίας.

Από το πρωί σήμερα ξεκίνησε η διέλευση 53 λεωφορείων με 960 Τουρκοκύπριους και συνοδεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Ανδρέας Καρός δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως στους «εορτασμούς» αναμένεται να παραστούν από τα κατεχόμενα και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους καθώς και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή με ελικόπτερο, λίγο μετά την άφιξη των Τουρκοκυπρίων με λεωφορεία και δια θαλάσσης.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα μια αποφράδα μέρα, για την περιοχή της ακριτικής Τηλλυρίας και όλη την Κύπρο γενικά.

Οι μνήμες, είπε, στρέφονται 55 χρόνια πίσω, με τους παλιούς να θυμούνται τα εγκλήματα που έγιναν από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή της Τηλλυρίας, με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1964 εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της περιοχής.

Κλείσιμο
Η Τηλλυρία, είπε ο κ. Κλεάνθους, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή αλώβητη και ελεύθερη από τον επεκτατισμό της Τουρκίας. Για τους "εορτασμούς" φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν θα μεταβεί στο θύλακα των Κοκκίνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης