Η Frontex στα ελληνοαλβανικά σύνορα

frontex

Στόχος ο έλεγχος και παρεμπόδιση της διακίνησης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μέσω Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας

Παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, υπογράφτηκε στα Τίρανα συμφωνία ανάπτυξης της FRONTEX στην Αλβανία.

Η FRONTEX θα αναπτυχθεί στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, χερσαία και θαλάσσια με στόχο τον έλεγχο και παρεμπόδιση της διακίνησης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μέσω Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

Η δύναμη του FRONTEX με βάση την συμφωνία θα αποτελείται από πενήντα αξιωματικούς από χώρες της ΕΕ και θα έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη υποστήριξη.

Είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους και θα σηματοδοτήσει μια νέα διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι κοινές αποσπάσεις των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των συνοριοφυλάκων της Αλβανίας θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το θέμα σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Σάντερ Λεσάι και τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Χαρακτηρίζοντας την ημέρα ορόσημο της συνεργασίας της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για ιστορικό βήμα, καθώς «θα είναι η πρώτη φορά που ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα αναπτυχθούν σε χώρα εκτός της ΕΕ και θα μπορούν να προσφέρουν άμεση βοήθεια και επιτόπου βοήθεια σε χώρα εταίρο. Σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων, την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πράγματι κοινές και κοινή πρέπει να είναι και η απάντησή μας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Αλβανία παραμένει υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της και όλες οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διεξάγονται σε συμφωνία με τις αλβανικές αρχές αλλά και με την Ελλάδα, που είναι το γειτονικό ευρωπαϊκό κράτος μέλος.

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διαθέσει απλά την πλήρη βοήθεια και υποστήριξη της, σε πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον της Αλβανίας και προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στη συνέχεια για το είδος της συνεργασίας, ανέφερε: «Ενώ η συνολική κατάσταση κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει σταθερή με συνεχώς χαμηλά επίπεδα αφίξεων, αυτή η στενότερη συνεργασία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα, εάν χρειαστεί, και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεταναστευτικές ροές. Θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε ολόκληρη την περιοχή. Για την ΕΕ, η Αλβανία είναι κάτι περισσότερο από μια γειτονική χώρα. Η Αλβανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό το νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας αποτελεί σημείο καμπής στον κοινό τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Ράμα και τις αρχές της Αλβανίας για αυτό το επίτευγμα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η ημέρα είναι σημαντική για την Αλβανία και την ΕΕ, ενώ διευκρίνισε πως παρόμοιες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχουν επίσης διαπραγματευθεί με επιτυχία η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Σερβία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

«Βήμα βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ. Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα τέτοιο βήμα προς τα εμπρός» είπε.

Η Αλβανία, κατά τις εκτιμήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, παραμένει στόχος των μεταναστών και προσφύγων που προορισμό έχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, το 2017, το κύμα αυτό στην Αλβανία ήταν 6-7 φορές μεγαλύτερο απ ό,τι το 2018 ενώ στους 4 πρώτους μήνες του 2019 η διείσδυσή τους στην Αλβανία μειώθηκε κατά 26.5% συγκριτικά με το 2018.

Το μοναδικό οργανωμένο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στην Αλβανία είναι στα Τίρανα, χωρητικότητας 130 ατόμων.

Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018, τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

stp

Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί μισούν τόσο πολύ την Ελλάδα τους Ελληνες. Για να μην ξεχνάμε αυτός ο κανένας κάποτε τον θεωρούσαν πετυχημένο δήμαρχο Αθήνας. Ενας φαφλατάς ήταν, που μιλούσε και δεν έλεγε τίποτε, και ο κόσμος τον κοιτούσε, τον χειροκροτούσε σαν χαχας . Τα ίδια κάνει και τώρα, αμπελοφιλοσοφίες του κ@@@@@2

Αγύριγο κεφάλι

μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών = ΕΙΣΒΟΛΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ....

Φώτης

Να χαρώ εγώ Έλληνα επίτροπο! Σφραγίζει τα σύνορα βόρεια της Ελλάδος για να μας μείνουν οι μουσαφίρηδες ενώ ταυτόχρονα δεν προχωράει η δημιουργία ευρωπαικής ακτοφυλακής!

Τέτοιες συμφωνίες έχει κάνει ο τσιπρας ς

Η φροντεξ στην Ελλάδα να φέρνει τους λαθρομετανάστες να τους ελληνοποιει για να τον ψηφίσουν ενώ παράλληλα η φροντεξ δεν τους αφήνει να βγουν από την Ελλάδα. Φυλάει τα σύνορα των Σκοπιανών και των Αλβανών. Οι Βούλγαροι δεν την χρειάζονται έχουν στρατό και τα φυλάνε μόνοι τους. Δηλαδή ο ρόλος της φροντεξ στην Ελλάδα είναι διαφορετικος από τις άλλες χώρες που είναι αποτρεπτικός. Θυμομαστε όλοι τι προπαγάνδα έγινε από την κυβέρνηση Τσιπρα Καμμενου που μας έλεγαν ψέμματα ότι είναι περαστικοί. Από την Μερκελ τον Ομπαμα ακόμα και από τον Παπα τι έχουμε ακούσει για την δήθεν αλληλεγγύη και τα ανοιχτά σύνορα. Όχι ότι πριν τον Τσιπρα δεν αποκτούσαν οι λαθραίοι μετανάστες δικαιώματα. Δεν θα ξεχασω που ένας λαθρομετανάστης Πακιστανός βίασε ένα κορίτσι και μετά όταν τον έπιασαν φώναζε ότι έχει δικαιωματα. Μάλιστα, λαθραιος και βιαστής έλεγε ότι έχει δικαιωματα στην Ελλάδα. Έτσι μας κατάντησαν όλοι αυτοί που αλλά υπόσχεθηκαν να κάνουν και τελικά έγιναν υποχειρια της Μερκελ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtis2

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία έχει τα δικαιώματα για τη γονιδιακή θεραπεία, ώστε να την εξασφαλίσει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή