Έρευνα: Αθλητές ακόμα και 12 ετών παίρνουν συμπληρώματα διατροφής στην Ελλάδα

sibliraoma-diatr

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανήλικοι Έλληνες αθλητές λαμβάνουν σε ποσοστό 17,2% κρεατίνη και πρωτεΐνη, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη διεθνή έρευνα, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή

Ακόμα και από την ηλικία των 12 ετών παίρνουν συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες αθλητές σύμφωνα με έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοδωρου Μιχαήλ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.518 αθλητές από 27 διαφορετικά αθλήματα.

Συνολικά το 64,9% των συμμετεχόντων (984 αθλητές) απάντησε ότι λαμβάνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ενώ, σύμφωνα με την έρευνα, όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο μεγαλώνει και το ποσοστό λήψης.

Ο μέσος όρος των συμπληρωμάτων, όπως σημειώνει το Έθνος, ήταν τέσσερα ανά αθλητή.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανήλικοι Έλληνες αθλητές λαμβάνουν σε ποσοστό 17,2% κρεατίνη και πρωτεΐνη, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη διεθνή έρευνα, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τα περισσότερο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής ήταν τα ενεργειακά ποτά (47,6%), οι ενεργειακές μπάρες (44,2%) και οι πολυβιταμίνες (42,2%).

Στις πρώτες θέσεις των αθλημάτων με την υψηλότερη εξάπλωση χρήσης ήταν η άρση βαρών (100%) και το τρίαθλο (94,6%) ενώ στις χαμηλότερες ήταν η ιστιοπλοΐα και η σκοποβολή.

Όσον αφορά τους λόγους της λήψης συμπληρωμάτων πρώτη απάντηση ήταν η αύξηση της ενέργειας (21,7%), δεύτερη η ενίσχυση της διατροφής (16,2%) και τρίτη η βελτίωση της αθλητικής απόδοσης (12,9%).

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Νους Υγιής...

...εν σώματι παραφουσκωμένω, και συκώτι για φουα γκρά. Οταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο αθλητισμός αντί να προάγει τη σωματική ευεξία, οριοθετώντας την προπόνηση να μην περνά στην καταπόνηση, αλλά αντιθέτως, με οδηγό τις ονειροδοξίες του προπονητή, ο δωδεκάχρονος γίνεται άλογο ιπποδρομιών, τότε, ξεκινώντας απο τα απλά συμπληρώματα διατροφής, μπαίνει στο ατέρμονο βύθισμα του ντοπαρίσματος. Οταν με τον καιρό ξεθυμάνει το όνειρο, τότε μόνο αρχίζει ο απολογισμός των ζημιών. Αλλά ό γέγονε γέγονε, και τι έχουν τα έρμα και ψοφούν.

V

μετά απορούν πως και θερίζει η ανίατη νόσος..

ε

Έτσι είναι. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και για να πετύχεις πρέπει να κάνεις θυσίες. Δεν βρίσκω τίποτα το κακό σε αυτό.

Giorgio

Πρωτεινη (όρου γάλακτος) υπάρχει ακόμα και στις παιδικές τροφές. Γαλακτομικο υποπροϊόν είναι. Η κρεατίνη θέλει μια μικρή προσοχή γιατί μεγάλη ποσότητα μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά αλλά κ πάλι είναι ουσία που περιέχεται στις τροφές από φυσικού της.

Ναι, αλλά άμα πάρουν μετάλλιο;

Θεσούλα στο δημόσιο, θέση στα σώματα ασφαλείς και ας μην πατήσουν ποτέ, σύνταξη από τα 45. Αμ πως!

Ελεος

Τι κακό έχουν οι πρωτεΐνες και η κρεατινη; τι βλακειες γράφονται.

kostas

αναλογα τον οργανισμο φιλε,εμενα μου γαμισε το συκωτι....

ironman

Δεν τα παίρνουν από μόνα τους. Τα δίνουν οι υποτιθέμενοι προπονητές και γονείς ακόμα για να κερδίσουν ένα άχρηστο μετάλλιο και σιγά-σιγά να μπούνε στο πρόγραμμα των μελλοντικών (αθλητών πειραματόζωα) με βαρβάτα αναβολικά - ναρκωτικά για να δοξάσουν την Ελλάδα μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Τι σχέση έχει η πρωτείνη και η κρεατίνη με τα αναβολικά ,μπορείς να μας εξηγήσεις. Όσο για το iroman υποθέτω ότι έχει σχέση με το σιδέρωμα των ρούχων που κάνεις.

Δημητρης Δριζος

Ποιος σας ειπε πως η πρωτεΐνη και η κρεατίνη απαγορεύονται από την Ολυμπιακή Επιτροπή; Κανένα συμπλήρωμα δεν απαγορεύεται από την Ολυμπιακή Επιτροπή και την WADA. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_drugs_banned_by_WADA

Tzekua

Σε ανήλικους προφανως απαγορεύεται η χορήγηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kefali2

Κρατούμενος βουλγαρικής καταγωγής φοβάται πως κινδυνεύει η ζωή του, λόγω ενός μεγάλου όγκου που δημιουργήθηκε στο κεφάλι του λόγω χτυπήματος από όπλο αστυνομικού  - Ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα των κρατουμένων

sinolakis-mati-1

Ο ακαδημαϊκός- καθηγητής Φυσικών Καταστροφών επισημαίνει στο protothema.gr ότι με το νομοσχέδιο για το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση αντιμετωπίζεται η πολυνομία και καταστάσεις που οδήγησαν σε τραγωδίες όπως το Μάτι και η Μάνδρα, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

opatra-karan

Οι καρναβαλικές δράσεις ξεκίνησαν με τον τελάλη και το μουσικό άρμα, θα συνεχιστούν με την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, και θα ολοκληρωθούν με την τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου

7