Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας «κωφεύει» σε αίτημα ασθενούς για την μέθοδο Cyberknife

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας «κωφεύει» σε αίτημα ασθενούς για την μέθοδο Cyberknife

Καρκινοπαθής μιλά για αναλγησία καθώς μετά από τέσσερις αιτήσεις δεν έχει λάβει καμία θετική απάντηση για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει  ενώ η κατάταση της επιδεινώνεται

nosokomeio_ar
Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ασχολούνται με τα δικά τους προβλήματα, ιστορίες πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, έρχονται να αποκαλύψουν την αναλγησία του κρατικού οργανισμού εις βάρος τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Χρυσάνθης Ορλανδάτου η οποία σε επικοινωνία που είχε με το protothema ανέφερε το πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει για το οποίο «κωφεύει» το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή της.

Η κυρία Ορλανδάτου υποβλήθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε δεκάωρη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καλοήθους όγκου στο κρανίο της, στη θέση της παρεγκεφαλίδας. Ήταν ένας όγκος σε μέγεθος πορτοκαλιού που δυστυχώς για εκείνη άφησε υπόλειμμα μια μεμβράνη κολλημένη πάνω σε μεγάλη φλέβα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό αν προσπαθούσαν να της το αφαιρέσουν θα πέθαινε από αιμορραγία και από την πρώτη στιγμή οι γιατροί της είπαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το υπόλειμμα με τη μέθοδο Cyberknife (μεταφράζεται στα ελληνικά ακτινοχειρουργική). Μια μέθοδο που δεν υπάρχει σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο αλλά μονάχα σε ιδιωτικά μεγάλα θεραπευτήρια.

Η κυρία Ορλανδάτου επισήμανε στο protothema: «Πρόκειται για πολύ ακριβή διαδικασία και έπρεπε να κάνω αίτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας που θα έδινε, όπως μου είπαν, έγκριση διότι υπάρχουν τα ευρήματα. Κατέθεσα λοιπόν τον φάκελό μου με την ανάλογες μαγνητικές και ω του θαύματος πήρα απορριπτική απάντηση γιατί δεν υπήρχαν απεικονιστικά ευρήματα. Εν τω μεταξύ από την στιγμή που κατέθεσα την αίτηση μέχρι την στιγμή που πήρα την απάντηση υποτροπίασα με αποτέλεσμα να γίνει νέα εξέταση η οποία δείχνει αύξηση του υπολείμματος ενώ παράλληλα με νέα αίτηση κατέθεσα και εξετάσεις από οφθαλμίατρο αλλά και άλλα νεώτερα στοιχεία που δείχνουν ότι η υγεία μου επιβαρύνθηκε. Η απάντηση είναι και πάλι απορριπτική. Πρέπει να αναφέρω ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την διευθύντρια της υπηρεσίας μου είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο μέσον, δυστυχώς όπως ίσως γνωρίζετε οι συνομιλίες αυτές δεν καταγράφονται με αποτέλεσμα να μην έχω αποδείξεις. Έκανα και τρίτη αίτηση ως "αίτηση θεραπειας" όπως αναφέρεται αλλά και πάλι πήρα απορριπτική απόφαση με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει υπόλειμμα όπως βεβαιώνει ο νευροχειρουργός αλλά πρόκειται για μετεγχειρητικές αλλοιώσεις. Έχω καταθέσει και τέταρτη αίτηση στην οποία περιλαμβάνεται και βεβαίωση από ογκολόγο ακτινοθεραπευτή του νοσοκομείου Μεταξά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει απάντηση».

Η κυρία Χρυσάνθη Ορλανδάτου έκανε αναφορά στο υπουργείο υγείας χωρίς καμία απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ όπως τόνισε προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με τον υπουργό αλλά συνεργάτες του υπουργού της απάντησαν ότι: «ο υπουργός δεν βλέπει ιδιώτες» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Το ζήτημα είναι ότι το κόστος είναι υπέρογκο και η κυρία Ορλανδάτου αδυνατεί να καλύψει τις 12500 ευρώ που κοστίζει η μέθοδος αυτή, ενώ αν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας τότε ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει 7000 ευρώ ενώ η ίδια θα καταβάλει 5500 ευρώ.

Η θεραπεία έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και όσο ο χρόνος περνά και έχει αρνητικές απαντήσεις η υγεία της θα επιβαρύνεται όλο και περισσότερο. «Προσπαθώ να μαζέψω αυτά τα χρήματα αλλά είναι πολλά. Θα ήθελα επίσης να ληφθει υπ'όψιν ότι είμαι καθηγήτρια σε λύκειο. Δεν μπορώ να επανέλθω στην εργασία μου όσο δεν ολοκληρώνεται η θεραπεία και το δημόσιο χρεώνεται το μισθό ενός άλλου καθηγητή, γιατί διδάσκω μάθημα που δίνεται στις πανελλαδικές και οι μαθητές πρέπει να προχωρήσουν στα μαθήματά τους. Το θέμα αφορά ανθρώπους με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και τα κόστη για τον μέσο Έλληνα είναι απαγορευτικά, και δυστυχώς δεν είμαι η μόνη περίπτωση».


doc1
doc2
doc3
doc4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης