Κύπρος: Στο στόχαστρο της εφορίας οι «αρπαχτές» ξένων και ντόπιων σταρ και οι χλιδάτοι γάμοι

christina-aguilera

Μεταξύ των διασήμων καλλιτεχνών που έχουν τραγουδήσει πρόσφατα σε πολυτελείς γάμους έναντι αδράς αμοιβής είναι ο Σάκης Ρουβάς και η Κριστίνα Αγκιλέρα

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών της Κύπρου έχουν βρεθεί οι «αρπαχτές» που κάνουν στην Κύπρο καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, και δη τραγουδιστές, οι οποίοι λαμβάνουν εξωφρενικά οοσά για μια ή και δυο ώρες πρόγραμμα εμφάνισης σε νυχτερικά κέντρα, γαμήλιες δεξιώσεις και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση του «Φιλελεύθερου» το Τμήμα Φορολογίας της Κύπρου δρομολογεί την ενίσχυση των μηχανισμών εντοπισμού και παρακολούθησης των παραστάσεων/εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται και, παράλληλα, προβαίνει στη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων που αφορούσαν εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια με σκοπό την επιβολή φορολογίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, μία από αυτές τις περιπτώσεις, που βρέθηκαν πρόσφατα κάτω από το μικροσκόπιο του Τμήματος Φορολογίας είναι η γαμήλια δεξίωση ενός Ρώσου μεγιστάνα που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Πάφο, τον Σεπτέμβριο του 2017. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της συγκεκριμένης γαμήλιας δεξίωσης, που κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρώ, ανέλαβε η διεθνούς φήμης Αμερικανίδα τραγουδίστρια Κριστίνα Αγκιλέρα, η οποία έφτασε στην Πάφο πλαισιωμένη από τραγουδιστές, χορευτές και την ορχήστρα της.

Όπως ενημερώθηκε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πέραν από τον φόρο που επιβλήθηκε και εισπράχθηκε, η συγκεκριμένη υπόθεση προωθήθηκε για εξέταση και για σκοπούς έμμεσης φορολογίας. Τον περασμένο μήνα, είχαμε άλλον ένα χλιδάτο γάμο στην Κύπρο, όπου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανέλαβε ο Έλληνας τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς.

Το θετικό για τους λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας είναι ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για εντοπισμό αυτών των χλιδάτων γαμήλιων δεξιώσεων καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων, είτε οι ίδιοι οι νεόνυμφοι είτε προσκεκλημένοι τους φροντίζουν να τις δημοσιοποιούν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Με βάση το άρθρο 23 του περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμου, το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά οποιοδήποτε άτομο το οποίο δεν είναι κάτοικος στη Δημοκρατία από την άσκηση στη Δημοκρατία οποιουδήποτε επαγγέλματος ή αμοιβή προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας στο κοινό, υπόκειται σε φορολογία με συντελεστή 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, οι διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανά το παγκύπριο παρακολουθούνται από λειτουργό του Τμήματος Φορολογίας. Παράλληλα, το Τμήμα βρίσκεται σε επικοινωνία με τηλεοπτικούς σταθμούς και εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών σειρών/εκπομπών, όπου προσλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ηθοποιοί, για να εκδίδονται οι σχετικές φορολογίες. Στις υποθέσεις αυτές αναμένεται να εμπλακεί και η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου του Τμήματος Φορολογίας και ανάλογα με την περίπτωση, θα ενημερώνονται τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος για τις δικές τους ενέργειες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για την περίοδο 2015 - 30/9/2017 έχει επιβληθεί/εισπραχθεί συνολικά το ποσό των €986.764 από τη φορολογία επί κερδών καλλιτεχνών ή άλλων επαγγελματιών.

Πηγή: philenews.com

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης