Διπλάσιες οι ροές μεταναστών φέτος το καλοκαίρι στα νησιά

prosf_arthros1

Από τη Μόρια έφυγαν 3.500 μετανάστες και ήρθαν 5.500 από την Τουρκία δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας - Εξαρτώμαστε από τις ροές ομολόγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Οι μεταναστευτικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με αυτούς του 2017, ήταν περίπου διπλάσιες. Αυτό μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Στη Μόρια, έφυγαν περίπου 3.500 άνθρωποι κι ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή κατάσταση στη Μόρια» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Βεβαίως, εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα δουλέψαμε ώστε να δημιουργήσουμε καινούριες θέσεις στην ενδοχώρα, όπως και να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφών, αλλά και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τις τρεις τελευταίες μέρες από τη Μόρια πήραμε 550 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα κι ήρθαν 200. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα και θα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα» πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm». .

Η δήλωση του κ. Βίτσα έρχεται λίγες ώρες μετά το βίντεο «γροθιά στο στομάχι» από το AJ του Al Jazeera το οποίο μέσα σε τρία λεπτά αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι περισσότεροι από 9.000 μετανάστες που ζουν στο  hotspot της Μόριας.

«Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έωα και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού» λέει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αν ζούσες στη Μόρια, ανφέρεται στο βίντεο, θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες. «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρική μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» προστίθεται στο βίντεο στο οποίο παρατίθεται η μαρτυρία ενός άνδρα που εξομολογείται «με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια»

«Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερο για όσους μπορεί να ζουν εκτός του καταυλισμού εκεί όπου αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα πανί να ξαπλώσεις.Όσον αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση. Η Τουρκία μας λέει ότι σταματάει την ίδια στιγμή 1.500 άτομα ημερησίως, δεν μπορώ να το ελέγξω. Η Τουρκία έχει στον χώρο της 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες». «Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να υπάρχει ένας μόνιμος δίαυλος συνεννόησης με την Τουρκία από τη μία πλευρά ώστε να φρουρούν καλύτερα τα σύνορά τους και από την άλλη πλευρά να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου. Αυξήσαμε τις διαδικασίες αποφάσεων ασύλου κατά 30%, και τις επιδόσεις, που ήταν το καρκίνωμα -θα έλεγε κανείς σε αυτήν τη διαδικασία- κατά 50%. Επιμένω στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανακατανομής κι όχι να αντιμετωπίζει ο καθένας το ζήτημα μόνος του. Να αντιμετωπίζουν, δηλαδή, το ζήτημα οι χώρες πρώτης υποδοχής που, κατά κύριο λόγο, είναι η Ισπανία, η Ελλάδα κι η Ιταλία, αλλά πρέπει κανείς να προσθέσει και την Κύπρο, στην οποία έχει αυξηθεί κι εκεί η μεταναστευτική ροή»σ ημείωσε.

Ερωτηθείς για τις ροές στον Έβρο, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε ότι «έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση να είναι σχεδόν μηδενικές».

Όσον αφορά τη θέση και τις ενέργειες της Ελλάδας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βίτσας τόνισε: «Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς και βασικά είναι δύο. Πρώτον, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του ασύλου ακόμα περισσότερο. Υπάρχει ένα σχέδιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα, και δεύτερον να "συνεννοηθούμε" ακόμη περισσότερο με την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό, όμως, κι από την πλευρά της Ευρώπης κι από την πλευρά της Frontex σημαίνει μία μεγαλύτερη συμμετοχή σε δυνάμεις στις περιπολίες στο Αιγαίο». «Το κλειδί βρίσκεται στις εξελίξεις αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, γιατί η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνει το πρόβλημα κι από την άλλη πλευρά βρίσκεται στη Συρία, δηλαδή μία πιθανή ανάφλεξη στο Ιντλίμπ, αντί να προσδοκούμε να υπάρχουν επιστροφές προς τη Συρία κι ανοικοδόμηση της χώρας μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και στην Τουρκία και στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη στήριξη και τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα ο υπουργός επισήμανε: «Θα έλεγα ότι γίνονται προσπάθειες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που αρνούνται πεισματικά -ακόμα κι όταν τιμωρούνται από το Κοινοβούλιο- να συμμετέχουν σε έναν δίκαιο καταμερισμό του βάρους -κατά κύριο λόγο του προσφυγικού βάρους- σε όλη την Ευρώπη και βάζουν εμπόδια και στις διαδικασίες ώστε να υπάρχει ένας νέος κανονισμός του Δουβλίνου. Βάζουν εμπόδια για να το αξιοποιήσουν πολιτικά για να κερδίσουν από τον πιο έντονο ξενοφοβικό λαϊκισμό. Άρα, η στήριξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, πιο επικεντρωμένη».

«Η Ευρώπη έχει έναν δρόμο, με τον οποίο θέλει να προχωρήσει κι αυτός ο δρόμος στηρίζεται στις κεντρικές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της προσπάθειας σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Καλλ

ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ !!

Ωαααα

ΩΡΕ ΜΠΕΡΚΕΤΙΑ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΤΕΕΕΕΕΕ Κ ΓΑΥΡΟ ΕΧΩΩΩΩΩ

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

ΕΚ ΤΥΧΗΣ και μόνο δεν είμαστε και εμείς Πρόσφυγες ή ..."παράνομοι" μετανάστες!____________Ή μάλλον εξ ΕΥΝΟΙΑΣ της ΕΕ!__________Διότι εάν δεν χορηγούσε ΑΦΕΙΔΩΣ με μόλις 1,5% τα Δάνεια Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, (που ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ με τόσο μικρό επιτόκιο δεν μας έδιδε), η ...Οικονομία τότε ... falimento!.._____Kαι εμείς ...τότε "ΑΤΑΚΤΟΙ" μετανάστες στην ...Βουλγαρία, στην Τουρκία κτλ.__________Θυμάστε ΦΑΣΙΣΤΕΣ που οι Αλβανοί μας ΕΝΕΠΑΙΖΑΝ και έλεγε ο Υπουργός τους να ...ΠΑΜΕ να ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ στην Αλβανία;________Όλο ..."Ξεχνάτε", ρε ΦΑΣΙΣΤΕΣ-Νεοναζίδες!..

Totenkopf

Ο γιατρός σου,συνέστισε κρύα μπάνια και επάλειψη επί του πρ₩κ$ου.Μην τα ξεχνάς γιατό γράφεις μπουρδες

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

ΔΕΝ μπορείς (...ακόμη) να σκεφτείς ΦΑΣΙΣΤΑ-Κάφρε-ΦΙΛΟ-Τομαριστή (γιά αυτό και γιά να περνάς καλά στην Κατοχή ΠΡΟΔΙΔΕΣ Συνεργαζόμενος με τον Κατακτητή, γιατί ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ως υπερκαταναλωτής ΦΑΣΙΣΤΑΣ τις πολεμικές κακουχίες) ότι ΕΚ ΤΥΧΗΣ και μόνο δεν ευρίσκεσαι στην θέση των Οικονομικών Μεταναστών και Προσφύγων!______ ΕΚ ΤΥΧΗΣ μόνο, ΥΠ-"άνθρωπε" Νεοναζί!..

Totenkopf

Χαχαχαχαχα γεια σου τρελάρα με τα ωραία σου Ευτυχώς έχουμε και εσένα και σκάμε χαμόγελο με τις βλακείες σου.

Λύση Αλληλεγγύης

Στείλτε τους στα σπίτια των συριζαίων του νησιού! Ώρα να αποδείξουν την Αριστερή τους Αλληλεγγύη και τον Διεθνισμό τους! Άλλωστε μικρή κοινωνία είστε και γνωρίζετε πάνω κάτω τι ψήφισε ο καθένας!

Hellin

Δεν μπορώ να καταλάβω προς τι αυτό το θέατρο που παίζεται με αυτές τις αφίξεις στην χώρα μας. Τους γουστάρετε; (αυτό αντιλαμβάνομαι) Ωραία λοιπόν, βάλτε τους σε ένα κρουαζιεροπλοιο, φέρτε τους και υποδεχθείτε τους με νταουλια και βιολιά. Γιατί λοιπόν αυτή η ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών. Γιατί η δικιά σας υποκρισία, γιατί αφού όπως λέτε δεν τους θέλετε εδώ τους αγκαλιάζετε; Οι χώρες που δεν τους θεωρούν ευσπροδεχτους έχουν λάβει μέτρα στα σύνορα τους αλλά και εντός συνόρων. Εμείς εδώ;

@

Τα ειχε πει ο ανθρωπος..η θαλασσα δεν εχει συνορα.....helloooooooo

Πάνος

Ανθρωπισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι το δουλεμπόριο, κονομάνε τα συριζόπουλα στις ΜΚΟ καθώς και με τη διακίνηση των εισβολέων. Επιπλέον, καταστρέφουν το κράτος έθνος και την θρησκεία της Ελλαδος. Ο Εφιάλτης έβλαψε λιγότερο τον Ελληνισμό απο τον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ

Ας μην ξεχνάμε πως την ίδια στιγμή μια τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η νήσος Λέσβος από «κέντρα φιλοξενίας» προσφύγων και παράνομων μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες με την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης 19 ΜΚΟ των οποίων ο ρόλος είναι γνωστός, σε ότι αφορά το τι κάνουν στο Α.Αιγαίο όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την εξάρθρωση του δικτύου της ERCI.

Ω...

Ω, οι καημένοι πρόσφυγγα αφού γλίτωσαν από τον πόλεμο είπαν να ξεχαρμανιάσουν οι δύστυχοι στα πεντάχρονα ε γιατρέ που η ανοησία σου μάλλον δεν έχει όρια; Και αυτά τα δίποδα σκουπίδια τρώνε από τους φόρους μας και θέλουν να τους κουβαλίσουν στην ηπειρωτική χώρα; Λοιπό τσίπα, όποιος δημαρχούκος μεταφέρει στην περιοχή του δίποδα έχασε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

GAVROGLOU-768x512

Ενημέρωση ζητά η Νίκη Κεραμέως από τον υπουργό Παιδείας - Η τομεάρχης της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή την επιστολή του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών για την απόφαση αντικατάστασης της διδασκαλίας των Λατινικών από την Κοινωνιολογία»