LIVE

Κορωνοϊός

Guardian: Η Ελλάδα έχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη Λέσβο... αλλά έχει τη θέληση;

ecg

Πρόκειται για «τον χειρότερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου» - Υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής, σκουπίδια, λύματα, κάνουν το hotspot της Μόρια, το χειρότερο κέντρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Guardian

«Ένα 10χρονο παιδί προσπάθησε να αυτοκτονήσει στη Μόρια, αλλά το πιο σοκαριστικό δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο», τονίζει σε άρθρο του ο Guardian.

Ο Sebastian Leape, σύμβουλος στο γραφείο του Gordon και της Sarah Brown, ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι του ως εθελοντής στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια και υπογράφει το  άρθρο - κόλαφο για τη χώρα μας, μιλά για τις τραγικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας της Μόρια αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης και ικανότητας.

metan_k_09

Η Μόρια δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζει ο Guardian.

Στοιβαγμένοι σε βαθμό απελπισίας χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να εγκατασταθούν σε σκηνές που δεν υπάρχουν ή σε γεωργικές εκτάσεις, όπου δεν έχει εγκατασταθεί φωτισμός, ενώ μέχρι 190 πρόσφυγες μοιράζονται μία τουαλέτα.

moriaaasdfg1


Πέρσι, ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, προειδοποιούσε ότι η εγκατάσταση άρχισε να μοιάζει με «στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ωστόσο, η Μόρια ανήκει στη Λέσβο, ένα τουριστικό νησί της ΕΕ και οι ιστορίες των πολιτικών προσφύγων είναι ατελειώτες.

Ο Φράνσις συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Μπουρούντι επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Μαζί με την απελευθέρωσή του ξεκίνησε μια οδύσσεια 7000 χιλιομέτρων στην Ελλάδα. Δεν έχει δει τη σύζυγό του για τρία χρόνια και δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον μικρότερο γιο του.

Το ταξίδι του Ιωσήφ ήταν πιο σύντομο. Ξεκίνησε με μία απευθείας πτήση από την Κινσάσα στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μπήκε σε ένα φουσκωτό σκάφος για τη Λέσβο. Πρόκειται για έναν μουσικό που είναι διάσημος στην πατρίδα του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν καλύτερα, αλλά ισχυρίζονται ότι η έλλειψη χρημάτων κρατά «τα χέρια τους δεμένα».

Από τον Ιούλιο, το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια είχε ξεμείνει από σκηνές και υπνόσακους.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διαρροή λυμάτων

Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.

Για την κατάσταση στη Μόρια μίλησαν, νωρίτερα και 19 Mη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες είναι χειρότερες από ποτέ». Φιλοξενούνται τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χωρητικότητά της και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε στο BBC ως «ο χειρότερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου», η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή».

Η ανακοίνωση που υπογράφεται από 19 ΜΚΟ, αναφέρεται και σε τραγικές ελλείψεις οργανικών θέσεων προσωπικού καθώς και οι διαδοχικές παραιτήσεις απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα ΚΥΤ λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προτιμά να δει τον δρόμο της ανεργίας, παρά να εργάζεται κάτω από τέτοιες συνθήκες».

Η ΕΕ, όμως, έχει διαθέσει, από το 2015, περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, με επιπλέον χρηματοδοτήσεις από εθνικές κυβερνήσεις και ιδιωτικούς χορηγούς.

Μόνο η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το 2017 έφτασε τα 7.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που ζει στην Ελλάδα για στέγη και φαγητό.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πού έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα;

Κάποια από αυτά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Από τα 561 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόνο 153 εκατ. ευρώ. Tο 70% της χρηματοδότησης δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά, τη στιγμή που η επιτροπή της ΕΕ δεν έχει λάβει καμία αναφορά για κακή διαχείριση κεφαλαίων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αναφερθεί όλες οι δαπάνες, αλλά φημολογείται ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον στρατηγικό προγραμματισμό που απαιτείται για την αποδέσμευση κεφαλαίων.

moriaaasdfg2


Από τα χρήματα που έφτασαν στη χώρα, πολλά χάθηκαν, ενώ τα χρήματα που δεν χάθηκαν έχουν δαπανηθεί άνισα.

€150 εκατ. για στέγαση μεταναστών και προσφύγων αλλά δεν υπάρχουν ούτε σκηνές!

Περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης έχουν δοθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το 2017 για στέγη, τη στιγμή που πολλοί από τους μετανάστες δεν έχουν καν σκηνές! 

Η διαδικασία εισαγωγής είναι χαοτική, οι αλυσίδες εφοδιασμού σπάνε και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός είναι ανεπαρκής.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και άλλοι σημαντικοί οργανισμοί εγκατέλειψαν, τη Μόρια το 2016, αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε μια ομάδα 10 μικρών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δεν διέθεταν ούτε τους πόρους ούτε την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά.

moriaaasdfg3


Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί.

Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από τη Μόρια βρίσκεται το Καρά Τεπέ, ένα άλλο κέντρο φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες - κυρίως επειδή το κέντρο σταματά να δέχεται άλλους πρόσφυγες όταν τα διαθέσιμα καταλύματα γεμίζουν.

Η Μόρια, αντιθέτως, μοιάζει σαν να είναι «καταδικασμένη» να αποτύχει. Μια θεωρία είναι ότι η αντιληπτή έλλειψη ενός σχεδίου αποτελεί από μόνο του μια στρατηγική. Διατηρώντας τις κακές συνθήκες στη Μόρια, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες προειδοποιούν τους φίλους και την οικογένεια στο σπίτι να μην έρχονται. Σίγουρα μια τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να αξίζει το ανθρώπινο κόστος.

Τα στοιχεία της UNHCR δείχνουν ότι το 41% ​​των αφίξεων το 2018 ήταν από τη Συρία, το 20% από το Αφγανιστάν, το 15% από το Ιράκ, το 6% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το 18% από άλλες χώρες.

Πρόκειται για χώρες που πάσχουν από μακροχρόνια αστάθεια και ανασφάλεια.

Το πιο σημαντικό, οι συνθήκες πρέπει να βελτιωθούν.

Παρ' όλο που υπάρχει μία ανθρωπιστική κρίση, δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων.

Αυτό που λείπει είναι η ικανότητα και η πολιτική βούληση να συμβεί αυτό, τονίζει ο Guardian. Η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους δείνει τόσο μικρή σημασία για την τεράστια επένδυσή της στην Ελλάδα και να στραφεί προς τη βελτίωση της κατάστασης.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω οι Έλληνες πρέπει να είναι ταπεινοί. Πρέπει να αναγνωρίσουν - και να διορθώσουν - τις ελλείψεις διαχείρισης τους και να είναι πολύ πιο ανοιχτοί στην εξωτερική βοήθεια. Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να την παράσχουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Αρης

Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ απλή εξίσωση που περιέργως δεν αναφέρεται στο άρθρο αλλά πιθανόν να έχει μεγάλη σχέση με την αποτυχία. Όσα περισσότερα λεφτά ξοδεύεις για καλλιτερες συνθήκες και περισσότερα καταλύματα, τόσο περισσότεροι έρχονται και τόσο περισσότερα λεφτά θέλεις για να διατηρήσεις τις καλές συνθήκες. Αυτή η εξίσωση απλώς δεν λύνεται. Τόσο απλά

Αδειαστε άμεσα το νησί.....

....να πάνε εκεί που θέλουν και κλείστε τα σύνορα!!!!....Ως Εδώ!!!!

Υπάρχει η λύση

Αγαπητέ guardian υπάρχει λύση. Εάν τα μηδενικά είναι σωστά ο Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τα πάντα. Για το χρήμα φωνάζουν τώρα ζήτω το ΝΑΤΟ και Γκοντό μπλεσσ Αμέρικα και με πρόεδρο Τραμπ παρακαλώ , με τα σωστά μηδενικά παραδίδουν ακόμη και το έδαφος της Μακεδονίας μας. Πλησιάστε λοιπόν έναν συριζαιο δώστε του λεφτά και σε τα φτιάχνει όλα όπως θέλετε. Ξέρετε ποιο είναι το σλόγκαν Τσίπρα και στελεχών του συριζα; Ότι δεν γίνεται με λεφτά , γίνεται με περισσότερα λεφτά! Το πιάσατε έτσι;

Μας τα έχετε κάνει τσουρέκια ...

... με την χολή για την φιλοξενία μας και τα μέσα/υποδομές που έχουμε! ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΑΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΣΚΑΣΜΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ξύπνα!

Τα δικά σου σύνορα περάσανε! Εστειλες ενα εκατομμύριο σε Γερμανία και Σουηδία και όταν η Ευρώπη έκανε αποκλεισμό στα σύνορά σου φρόντισε να πληρώσει τους Τούρκους να μην στείλει άλλους και να πληρώσει τους Έλληνες για την φιλοξενία αυτών που έμειναν. Τι τάκανες ρε τα χρήματα; Ψεύτης ! Κλέφτης ! Τεμπέλης και αναιδής από πάνω. Σκότωσε τον Τούρκο και τον σύριζα που έχεις μέσα σου.

Κώστας

Όχι.

ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΛΟΛΑ

Εφόσον ψηφισουμε νομο που υποχρεωνει κάθε ελληνικη οικογενεια να σιτιζει και να στεγαζει μια οικογενεια μεταναστών τοτε μονο μπορουν να καταργηθουν τα σύνορα για την ελλαδα και ολοι μαζι να ζουμε ευτυχισμένοι

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΆΛΑ

7.000 € για κάθε πρόσφυγα;Δηλαδή 35.000 € για μια πενταμελή οικογένεια.Εάν αυτά τα χρήματα τα έδιναν για κάθε Ελληνόπουλο,σήμερα οι Έλληνες θα ήμασταν περισσότεροι και από τους ΚΙΝΕΖΟΥΣ.Υ.Γ. Καταλάβατε τώρα γιατί οι λαθρομετανάστες.... έέέέέέέ......συγνώμη,οι πρόσφυγες ήθελα να πω,αναπαράγονται σαν τα κουνέλια;

Αντε Γειά

Και το UK εχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες και με το παραπάνω. Αλλα το UK σίγουρα δεν έχει την θέληση. Εδώ βγαίνει απο ΕΕ γιατί δεν γουστάρει μετανάστες απο Ευρώπη, θα δεχόταν ποτέ λαθρομετανάστες απο Αφρική? Οπότε guardian, οπως φαίνεται μιλάνε όλοι μιλάνε και οι κ#λοι σαν του λόγου σου.

Μας δουλεύουν κατάμουτρα!

"Το ταξίδι του Ιωσήφ ήταν πιο σύντομο. Ξεκίνησε με μία απευθείας πτήση από την Κινσάσα στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μπήκε σε ένα φουσκωτό σκάφος για τη Λέσβο. Πρόκειται για έναν μουσικό που είναι διάσημος στην πατρίδα του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό." Μη χειρότερα! Όποιος θέλει, από όπου θέλει στο ανοιχτό Ελλαντιστάν! Και είναι "υποχρεωμένη" η Λέσβος να τους φιλοξενεί!!!!!!!! Τελειώσαμε πατριώτες, τελειώσαμε ...

Πρώnv τoξότns vυv X.A.

@21:12: Tώρααααααααα... εδώ κι ένα τέταρτο!

KolokoDrones

Το Ελαντατα ειναι μια χωρα απο παρασιτα και νομιζουν οτι εμεις οι Ευρωπαιοι δεν βλεπουμε οτι τρωνε τα λεφτα για τους προσφυγες ... Εεεε...ρε μια χολερα που ειναι η Ελλαντατα ..για ολον τον κοσμο...\ Μακαρι να τους τσακισουν οι Αγορες ....και να ψοφισουν τα προβατα ραγιαδες και τεμπελαραδες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης