Κρήτη: Πέθανε ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη

kaz

«Το 'σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα», είχε δηλώσει ο παπα-Σταύρος Καρπαθιωτάκης - Μετά την επεισοδιακή κηδεία του σπουδαίου λογοτέχνη πέρασε στρατοδικείο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο παπά - Σταύρος Καρπαθιωτάκης. Ο ιερέας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στον Άι Γιάννη Κνωσού, στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για τον ιερέα που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη το Νοέμβριο του 1957 και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από Στρατιωτικό Δικαστήριο.

Η κηδεία του ιερέα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Κνωσού.

Ο Σταύρος Καρπαθιωτάκης το Νοέμβριο του 1957 ήταν στρατιωτικός ιερέας και υπηρετούσε στο Ηράκλειο.

«Τον Νοέμβριο του 1957 ήμουνα στρατιώτης και παπάς και υπηρετούσα την θητεία μου στο Ηράκλειο. Μια μέρα πριν την κηδεία του Καζαντζάκη, ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μην βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοεμβρίου. Οι αρχές και ο στρατός φοβόνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Όταν θα το 'παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ σαν παπάς ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδηση μου με πείραζε πολύ. Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ' ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο η εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. [...] Το 'σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα. [...] Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια! [...] Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξι μήνες», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο πατήρ Καρπαθιωτάκης τιμωρήθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο απλώς επειδή το έσκασε από το στρατόπεδο την ημέρα της κηδείας. 


Ηράκλειο 1957 - Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΗ επεισοδιακή κηδεία του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα

Τον Ιούνιο του 1957 ο Νίκος Καζαντζάκης, έπειτα από ένα ταξίδι στην Κίνα, ως προσκεκλημένος της κυβέρνησης της χώρας, επέστρεψε με την υγεία του κλονισμένη από λευχαιμία (ή ασιατική γρίπη κατά μία άλλη εκδοχή). Πέθανε στις 26 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς σε ηλικία 74 ετών.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η σύζυγός του, Ελένη Καζαντζάκη, ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τεθεί η σορός σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά ο τότε αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Θεόκλητος αρνήθηκε, καθότι ο λογοτέχνης κρίθηκε ως ιερόσυλος, με βάση αποσπάσματα από τον «Kαπετάν Mιχάλη» και τον «Τελευταίο Πειρασμό», στο σύνολο του έργου.

Αποτέλεσμα ήταν η σορός του Καζαντζάκη να παραμείνει στο νεκρικό θάλαμο του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών, απόντος και του ιερέα. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο κυβερνητικός επίτροπος Θ. Σπεράντζας, φίλοι και οι δύο του Καζαντζάκη, να μείνει η σορός του σε ναό της Αθήνας μέχρι την αναχώρησή της για την Κρήτη, απέβησαν άκαρπες.

kideia


Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος δεν τόλμησε το αυτονόητο, φοβούμενος ίσως όχι αδίκως, και τις αντιδράσεις κάποιων ακραίων χριστιανικών ομάδων.

Έτσι, η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Στις 5 Νοεμβρίου έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων, έγινε η ταφή του Νίκου Καζαντζάκη, στην οποία όμως εκείνοι δεν συμμετείχαν κατόπιν απαγόρευσης του Αρχιεπισκόπου. Η ταφή έγινε στην ντάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα Βενετσάνικα τείχη.

Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».

papastayroskarpathiotakis
Ο παπα-Σταύρος Καρπαθιωτάκης

ΣΧΟΛΙΑ (31)

ο Θεός δεν επιθυμεί τον θάνατο του αμαρτωλού

Υπάρχει το σχεδόν άγνωστο σε πολλούς έργο του, "Αναφορά στον Γκρέκο" με κεντρικό ήρωα τον Δ. Θεοτοκόπουλο παππού (!) του Καζαντζάκη όπως τον αποκαλεί! Αυτός του εμφανίστηκε ζωντανά σε υπερφωτεινό όραμα προερχόμενος απο τον Παράδεισο και τον συμβούλεψε για πολλά... Αμέσως κατάλαβα πώς αυτός ο ατίθασος Κρητικός- ανένταχτος πρίν και άθρησκος- εξαιτίας αυτού του θείου οράματος του παππού του του Γκρέκο ανέκτησε την έσχατη ώρα Σωτηρία ,Πίστη και Ελπίδα στο Θεό όσο λίγοι άλλοι στην ιστορία.

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος γιά να μην μας έρθουν πάλι Φασίστες!

Οι ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ νοοτροπία στην Ελλάδα επέβαλε την Α-κηδεία στον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ Έλληνα Συγγραφέα της Ελλάδας από το 1821 και μετά. Ήσαν αυτοί που ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ με τους Ναζί Γερμανούς. Και ο Γεώργιος Παπανδρέουν ΔΕΝ τους έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά τους άφησε να ... ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ κι από πάνω. Οι εδώ μέσα σταλμένοι από την Εγκληματική Ναζιστική Οργάνωση ΦΑΣΙΣΤΕΣ προσέτρεξαν αμέσως γιά να δικαιολογήσουν με διάφορες ανοησίες που προβάλλουν την τότε ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ απόφαση!

Ελενα

''Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ' ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο η εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. '' όταν υπάρχουν ιερείς που τιμούν το ράσο τους...Υπάρχουν φυσικά και οι πάπαρδοι αλλά αυτοί είναι μια άλλη ιστορία!Αλήθεια επέβαλε ποτέ ο Χριστός σε κάποιον να εξομολογηθεί όπως ορίζει η πάπαρδος ΑΕ σήμερα;

Λέφτερος όπως Δέφτερος...

« O Καζαντζάκης βάζει με μεγάλη ευκολία τους ήρωές του να απαρνιούνται δύο αγαθά που ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ: το σεξ και τον πλούτο. Ήταν λοιπόν ουτοπιστής και δονκιχωτικός, ακριβώς γιατί ήταν και δειλός και μανιακός φιλόδοξος. Και όλ' αυτά πάλι ξεκινούσαν από ένα μικρό παράπονο, καθώς ένιωθε τον εαυτό του πεταγμένο έξω από τις τάξεις της ζωής... Αυτός ήταν ο Καζαντζάκης: ένας εγωκεντρικός» . Αυτολεξεί από το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου : «Νίκος Καζαντζάκης. Ένας τραγικός».

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ να μην μας έρθουν πάλι Φασίστες σαν τούτον!

Που το είδες εσύ ότι δεν γνώρισε ποτέ το σεξ ο Καζαντζάκης; Μετρητή των γεννητικών του οργάνων σε είχε βάλλει εσένα ρε ΦΑΣΙΣΤΑ, που κοιτάς να του ρίξεις λάσπη, έχοντας ...ΑΚΟΜΗ μένος τόσα χρόνια από τον θάνατο του, επειδή ήταν Αντι-ΦΑΣΙΣΤΑΣ;

ΚΥΠΡΙΟΣ

Γιατί ένας άθεος έχει ανάγκη κηδειας, δεν κατάλαβα. Εγώ ως Ορθόδοξος δε θα δεχόμουν να με θαψει μουφτής ή ετερόδοξος. Κι αν ήμουν άθεος θα ζητούσα αποτέφρωση. Ο Καζαντζακης απερριψε την Ορθοδοξία και κακώς τον έθαψαν. Όχι ότι αλλάζει κάτι...

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φυσικά και δεν ήταν άθεος ο Καζαντζάκης. Απλά ο θεός του δεν ήταν αυτός που "λατρεύεται" στα παγκάρια των εκκλησιών.

Κρήτη-Οικουμενικό Πατριαρχείο-Αθηναγόρας...

Ίσως λόγω τοπικισμού επέμεναν τόσο οι Κρήτες να ταφεί με το ορθόδοξο τυπικό.Το 1957 υπήρχε ακόμη υψηλός αναλφαβητισμός και ενδεχομένως να μην μπορούσαν να διαβάσουν το έργο του για να συνειδητοποιήσουν τι γράφει.Μπράβο πάντως στον Θεόκλητο που παρά τις πιέσεις,δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις της Ε.Καζαντζάκη.

Θάνος

Στον τίτλο αναφέρετε "Έφυγε από τη ζωή ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη". Η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη έγινε κανονικά στο ναό του Αγίου Μηνά από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο και άλλους 17 ιερείς. Ο συγκεκριμένος ιερέας ήταν παρών στην ταφή του.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΗΣΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ.

ττ

Ειναι ευχαριστο που οι Ελληνες σιγα σιγα γνωριζουν τι σημαινει εκκλησια. Μαφια, διαφθορα, συσσωρευση πλουτου, οκνηρια, οπισθοδρομισμος, ακροτητα. Σιγα σιγα τους κερδιζουμε και απο πιστη στην αηδια και το ψεμα γινονται παρακμιακα εθιμα του Πασχα και των Χριστουγεννων...Οπως και οι απόκριες που κανεις πια δεν θυμαται τι και πως...

Γιαννης

Αρες μαρες κουκουναρες. Και μετα ξυπνησες

Αναστάσιος

Καιρός και για σένα να γνωρίσεις τα σημεία στίξης ( όπως η οξεία).

Ευαγγελια

Ας ειναι ελαυρι το χωμα που σε σε σκεπαζει , καλο παραδεισο .

Υπάρχει

και κακός παράδεισος?

Σεβασμός

Πραγματικός Εν Χριστό αδελφός! Ευχαριστούμε γέροντα για αυτά που προσέφερες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης