Απάντηση Καραμέρου σε Πατούλη: Δεν θα είχαμε πρόβλημα στο Μαρούσι, αν δεν υπήρχαν οι χώροι στάθμευσης πάνω στο ρέμα

main_karameros

«Αντιδράσαμε άμεσα και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα εξαιτίας των αιφνίδιων πλημμυρικών φαινόμενων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της βόρειας Αθήνας και κυρίως στο Μαρούσι» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής

«Αντιδράσαμε άμεσα και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα εξαιτίας των αιφνίδιων πλημμυρικών φαινόμενων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της βόρειας Αθήνας και κυρίως στο Μαρούσι» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος.

Μιλώντας από το σημείο, στο οποίο διεξήχθη επιχείρηση για την εκτροπή του ρέματος από τους χώρους στάθμευσης, όπου βυθίστηκαν τα παρκαρισμένα οχήματα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Το ρέμα της Σαπφούς κατέβασε υπερβολική ποσότητα νερού και δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα εάν δεν έπεφτε επάνω στο παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου (στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ελευθερίου), όπως και στο πάρκινγκ που έχει διαμορφώσει στον χώρο των παλαιών αποθηκών της εταιρίας ΗΒΗ».

«Χώροι για τους οποίους επανειλημμένα η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα έχει αποστείλει έγγραφα με την εντολή να κλείσει το αμαξοστάσιο και να αποξηλωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές από τον χώρο των αποθηκών, λόγω κινδύνων που εγκυμονούν σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων» επισημαίνει ο κ. Καραμέρος

«Βεβαίως δεν εισακουστήκαμε» παρατηρεί και «τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα» που προκάλεσε η ξαφνική καταιγίδα στην απορροή του ρέματος, η όποια παρεμποδίζεται. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στο νερό με συνέπεια τουλάχιστον την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτήτων τους. Το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα (με αφορμή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε άλλο παράνομο πάρκινγκ-χωματερή που διατηρεί ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως σημειώνει ο ίδιος) είχε κάνει λόγο για την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση - απάντηση προς τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Παττούλη ότι δεν χρηματοδοτεί έργα για τον δήμο η Περιφέρεια, η τελευταία μεταξύ άλλων επισήμαινε: «Το Μαρούσι βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας της Περιφέρειας με τα χρηματοδοτούμενα από ίδιους πόρους, έργα υποδομής στη βόρεια Αθήνα των οποίων η υλοποίηση, καθυστερεί με υπαιτιότητα των διοικούντων τον δήμο. Ειδικότερα: Εδώ και 25 μήνες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όχι το έργο, αλλά η διαδικασία δημοπράτησης μιας σημαντικής αντιπλημμυρικής παρέμβασης στο Πολύδροσο Αμαρουσίου, χρηματοδοτούμενης από την Περιφέρεια με 1.9 εκατ. ευρώ. Εδώ και 17 μήνες οι διοικούντες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησαν από 6,3 σε 10,6 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές! Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του. Χρειάστηκαν 5 χρόνια για την κατασκευή δικτύου ομβρίων στον Παράδεισο Αμαρουσίου μέχρι να οριστικοποιηθεί η μελέτη με την παραδοχή ότι απαιτείται να γίνει πρόσθετο έργο με εκτιμώμενη πρόσθετη δαπάνη 1,4 εκατ. ευρώ».


Ευθύνες στον Πατούλη ρίχνει η Περιφέρεια Αττικής

Ανακοίνωση για το ζήτημα έβγαλε και η Περιφέρεια Αττικής, που υποστήριξε ότι το πρόβλημα που προκάλεσε την πλημμύρα σε παράνομο πάρκινγκ «εστιάζεται στο σκάνδαλο του ρέματος Σαπφούς και την αβελτηρία της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρει:


Σχετικά με την πλημμύρα σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Δήμο Αμαρουσίου και τις τεκμηριωμένες ευθύνες του Δήμου Αμαρουσίου:

* Από το ρέμα Σαπφούς τεράστιες ποσότητες νερού «έσκασαν» διαδοχικά, πρώτα σε εγκαταλελειμμένο παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου και μετά σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου (πρώην ΗΒΗ) του ίδιου δήμου - παράνομο παρκινγκ. Με τις κατασκευές αυτές έχει μπαζωθεί η φυσική κοίτη του ρέματος σε τουλάχιστον τρία σημεία. Δηλαδή κάτω από το παράνομο δημοτικό πάρκινγκ (πρώην εργοστάσιο ΗΒΗ), ανάμεσα στην οδό Αγίου Αθανασίου και την οδό Πάρνωνος και βέβαια κάτω από το παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου, που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Αθανασίου και Ομήρου. Αντ΄ αυτών έχει κατασκευαστεί πλακοσκεπής αγωγός αυθαίρετης διατομής, που την πορεία του ουδείς γνωρίζει!

* Το κύριο πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στο σκάνδαλο του ρέματος Σαπφούς και την αβελτηρία της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου.

* Συγκεκριμένα: Εδώ και πάνω 17 μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές! Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ευελπιστούμε ότι η «διορθωμένη» οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των έργων της οριστικής μελέτης. Στις 4/12/2017, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η «ώριμη» μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Petros

Αυτούς ψηφίζετε, καλά παθένετε

markos

καραμερο που ειναι το μπουφαν? σου παει.

Q

Και το μεγαρο του ΟΤΕ πανω στο ρεμα ειναι. Και η Κηφισιας πανω στο ρεμα ειναι... και μαλιστα σε εκεινο το σημειο οι genius εβαλαν ενα μικρο λουκι για να παιρνει τα νερα απο την μια μερια και να τα πηγαινει στην αλλη. Οτι κτιρια χτιστηκαν εκει απο τον Βωβο κι αυτα στο ρεμα ειναι. Ριξτε τα ολα αμα σας κοφτει τοσο να μην φουσκωνει το σημειο και να μην πλυμμηριζει. Ακομα και μια οικοδομη που ειναι ημιτελης 30 χρονια τωρα κι αυτη μεσα στο ρεμα ειναι. Ουτε αυτην δεν αξιωθηκατε να κατεδαφισετε για να ανοιξει ο τοπος! Εχεις τα κοτσια Καραμερο να τα βαλεις με τα μεγαλοσυμφεροντα? Αν οχι, κατσε στην γωνια σου και μη μιλας.

Ακριβώς.

Το γεγονός ότι οι νότιες περιοχές του Αμαρουσίου λέγονται Πολύδροσο και Παράδεισος δεν είναι τυχάιο. Έχει νερά η περιοχή τόσο υπόγεια όσο και ανοιχτά (αλλα τα περισσότερα μπαζομένα) ρέματα. Μπαζόσανε τον τόπο χαρακτηρίσαν νόμιμα οικήματα και εταιρίες (δείτε The Mall και την ΠΑΡΑΝΟΜΗ προέκταση του Avenue), κόψανε δέντρα με μια υπηρεσία που ούτε τα στοιχειώδη δεν ξέρει απο γεωπωνία προκειμένου να προστατέψει τα δέντρα... Μόνο τα αλυσοπρίονα ξέρουν. Και ερωτώ ΠΟΥ να πάνε τα νερα; Τα δέντρα τα έκοψαν, τα ρέματα τα μπαζώσαν και έχτισαν πάνω σε υπόγειες ροές. Και πολλοί συνεχίζουν να επιμένουν για την δημιουργία και άλλων πολυκαταστημάτων στην περιοχή με βαρυ μελλοντικό κόστος στην ελάχιστη εναπουμένουσα βιοποικιλότητα στους τελευταίους ανοιχτούς χώρους που βοηθάει κάπως επι του παρόντος τα πράγματα...

thanasis

πηρες τη μπουλντοζα καραμερο να τα ριξεις? οχι εισαι συνενοχος. αααα σου παει το φωσφοριζε μπουφαν. ειχαμε καιρο να περασουμε τοσο καλα.

Dimitrios

Το βλαμμενο, πως κυκλοφορει χωρις φορμα? Μαλλον επειδη δεν τολμησε να εμφανιστει σε στουντιο αυτη τη φορα και να παριστανει τον κουρασμενο. Λοιπον πανιβλακα μαζεψε και το τσοκαρο που παριστανει την περιφερειαρχη και εξαφανιστητε.

Αναστατος

Φερτε πισω τα κλεμμενα,ωρε,δεξιοθασοκ...ια.

Βρε μπάς έχει δίκηο....?

Δεν ξέρω αλλά εχω αρχίσει να πιστεύω πως ο Αμβρόσιος είχε δίκηο τελικά ως προς τα κακά αποτελέσματα της πλήρους...Αθεϊας που μας έχουν επιβάλλει...εμμέσως!!!!

Γιουσουρης Πελαγιος

Για τις πλυμηρες στην Μανδρα, για τις φωτιες στην ΒΑ Αττικη και για το σημερινο ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ οι ΔΗΜΟΙ και οι ΚΑΤΟΙΚΟΙ. ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.

VICKY

ΕΙΣΑΙ Αστειος και εκτός από τεμπέλης και ΨΕΥΤΗΣ

Αναστατος

Φερτε πισω τα κλεμμενα,ωρε,δεξιοθασοκ..ια.

greg

Βρε καλώς τον και ας άργησε. Που ήταν ρε παιδιά ο Καραμέρος τόσες μέρες? Πρέπει να ομολογήσω πάντως πως μέχρι τώρα κράτησε χαμηλά την μπάλλά και σεμνα και ταπεινα απέφυγε τον τηλεοπτικό φακό. Που να βάλει καλοκαιριάτικα αντιπυρική φόρμα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης