Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή παλιών βυζαντινών εικόνων

arxaia

Κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και για οπλοκατοχή – Είχαν τρεις εικόνες μεταβυζαντινής νοοτροπίας καθώς και όπλα

Δύο άτομα, ηλικίας 45 και 75 ετών συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στην Κάτω Αχαΐα, για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων και οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εις βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη διακίνηση αρχαιολογικών ευρημάτων από δύο ημεδαπούς στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματικής τους δράση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους καθώς και στην οικία τους στη ανωτέρω περιοχή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει την «Γέννηση της Θεοτόκου» διαστάσεων 41Χ32 εκ., μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.
Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει τον «Ιησού Χριστό» με Αρχιερατική ενδυμασία διαστάσεων 52Χ41 εκ., χρονολογούμενη στον 18ο αιώνα, μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.
Ξύλινη εικόνα που απεικονίζει την «Παναγία δεόμενη» διαστάσεων 50Χ39 εκ., μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.

Επίσης κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, χάρτης με σημειώσεις, έξι καραμπίνες, πιστόλι κρότου λάμψης και πλήθος αβολίδωτων φυσιγγίων.

Διευκρινίζεται ότι οι κατασχεθείσες εικόνες, επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.

arxaia1

arxaia2

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mathites

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας – Καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι στα δημοτικά θα γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις