Τόσκας για ΜΑΤ: Άσκησαν υπερβολική βία στα επεισόδια στο άγαλμα του Τρούμαν

TOSKAS

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. να παίζει ρόλο χωρίς έλεγχο» - Παραδέχθηκε ότι στα Εξάρχεια συνεργάζονται ορισμένοι μπαχαλάκηδες με διακινητές ναρκωτικών - Έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία ενόψει της αποφυλάκισης των οκτώ: «Εδώ δεν είναι Κόσοβο ούτε Αφρίν για να μπαινοβγαίνει» - Βλέπει και μείωση της εγκληματικότητας το πρώτο τρίμηνο

Μέτρα για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της εγκληματικότητας και την αποδέσμευση των 800 αστυνομικών από τη φύλαξη επωνύμων, τονίζοντας ότι «οι αστυνομικοί δεν είναι ορντινάτσες ούτε σεκιούριτι» και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή την επικείμενη αποφυλάκιση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι Κόσοβο ούτε Αφρίν, όπου η Τουρκία μπαινοβγαίνει».

Στη μακράς διάρκειας συνέντευξη, ο κ. Τόσκας παραδέχτηκε ότι τα ΜΑΤ άσκησαν υπερβολική βία στα χτεσινά επεισόδια με διαδηλωτές του ΚΚΕ στο άγαλμα του Τρούμαν και εξέφρασε την άποψη ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει αλλαγών. Εκτίμησε πως θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος των εγκληματιών που πρόκειται να αποφυλακιστούν με βάση το «νόμο Παρασκευόπουλου» και δήλωσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να αποδεσμευτούν οι αστυνομικοί απο την φύλαξη των γηπέδων.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις νέες ταυτότητες, λέγοντας ότι θα αρχίσουν να εκδίδονται περίπου στις αρχές του 2019, ενώ το υπουργείο περιμένει τις προδιαγραφές απο την ΕΕ, προκειμένου τις επόμενες μέρες να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο κ. Τόσκας ανέφερε ακόμα ότι τα στοιχεία για την εγκληματικότητα παρουσιάζουν μείωση και το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά «παίρνουμε τα μέτρα μας και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της ασφάλειας των πολιτών».

«Δουλειά των αστυνομικών είναι να προστατεύουν τον απλό πολίτη και όχι αυτούς που θέλουν να δείχνουν το κοινωνικό τους status», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός και χαρακτήρισε το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. «αδικημένους οικονομικά, που πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα» στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε την Ελλάδα ασφαλή χώρα και θύμισε τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος υπογράμμισε αυτό το γεγονός, καλώντας τους συμπατριώτες του να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Έκανε επίσης, ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή και τους συλληφθέντες τελευταία για τις επιθέσεις σε διαφόρους χώρους, τους οποίους χαρακτήρισε «πρωτοξάδελφα της ΧΑ». «Δεν θα αφήσουμε να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού στον ελληνικό χώρο που έχει υποφέρει από ακροδεξιές, φασιστικές αντιλήψεις και χιλιάδες θύματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε ο υπουργός.

Για τα Εξάρχεια δήλωσε ότι «έχει διαπιστωθεί κατά περιπτώσεις, συνέργεια μεταξύ ομάδων διακίνησης ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων», οι οποίοι, όπως είπε, προσπαθούν να κρατήσουν τον χώρο υπό τον έλεγχό τους, χωρίς να υπάρχει ιδεολογία, αλλά απλώς αντίδραση - και για αυτό τον λόγο υπάρχει η αντιπαράθεση με το κράτος. Ο κ. Τόσκας είπε ακόμα, ότι αυτή η αντιπαράθεση έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, «θα συνεχίσουμε όμως και θα εντείνουμε τους ελέγχους».

Ειδικά για τα επεισόδια, ανέφερε ότι τα μέλη του ΚΚΕ πήγαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν και η αστυνομία αντέδρασε ως όφειλε. «Αντέδρασε, αν θέλετε, περισσότερο βίαια, και η σύγκρουση ήταν πιο βίαιη. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία, είναι να τηρούνται οι ισορροπίες και να μην ξεπερνώνται τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως ξεπεράστηκαν», υπογράμμισε. Στο ερώτημα εάν θα διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ο υπουργός είπε πως το ζήτημα εξετάζεται.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές και τις προεκλογικές εξαγγελίες περί αφοπλισμού των ΜΑΤ, ο υπουργός ανέφερε πως «δεν είναι ευχάριστο να έχουμε κλούβες των ΜΑΤ μέσα στην πόλη, όμως σε διαδηλώσεις βλέπουμε να ξεπερνιούνται τα όρια από κάποιες ομάδες... Δεν είναι πάντα ο κρατικός μηχανισμός ο εχθρός. Υπάρχουν περιπτώσεις επιθέσεων διαδηλωτών απέναντι στα ΜΑΤ, ενώ και η στάση των ΜΑΤ δεν ήταν πάντα σωστή».

Για τις επικρίσεις που δέχεται σχετικά με την κατάργηση της «ομάδας Δέλτα», ο υπουργός την περιέγραψε ως «ένα τσούρμο που ενεργούσε αυτόνομα» και «πυροδοτούσε εντάσεις και επεισόδια», ενώ τόνισε: «Δεν θα επιτρέψω σε καμία δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας να παίζει ρόλο χωρίς έλεγχο», προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες ομάδες ενεργούσαν ουσιαστικά χωρίς διοικητές.

Για τον «Ρουβίκωνα» είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει παραβεί τον νόμο και μέλη του έχουν συλληφθεί, και «υπάρχουν περιπτώσεις όπου προέβησαν σε ακτιβιστικές ενέργειες που μπορεί να μην είναι αρεστές, είναι όμως στα επιτρεπόμενα πλαίσια» - και τόνισε: «Κάνουμε προσπάθειες ώστε καμία ομάδα να μην υπερβαίνει τα όρια».

Σε ερώτηση αν φοβάται πιθανή απαγωγή όταν αποφυλακιστούν, των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, ο κ. Τόσκας είπε ότι στη χώρα μας υπάρχει ασφάλεια και σοβαρές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, και δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κάποιος να πειράξει άτομο στην ελληνική επικράτεια.

Ταυτόχρονα όμως, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουν βρει στην Ελλάδα καταφύγιο, πραξικοπηματίες γκιουλενιστές, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «οι πολιτικές δραστηριότητες πολιτών άλλων χωρών δεν επιτρέπονται, εκτός αν συνάδουν με την ελληνική νομοθεσία - και όσοι θέλουν να ασκήσουν έκνομη δραστηριότητα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Τέλος ο κ. Τόσκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ραδιόφωνο 24/7» αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων της ΕΛΑΣ, που έχει αρχίσει, αλλά και στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να είναι έγκαιρα διαθέσιμα τα ιπτάμενα μέσα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (46)

ΚΑΛΗ

ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΤΟ 1971 [ΕΠΙ ΑΠΡΙΛΙΑΝΩΝ] ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΘΥΡΩΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΑΙΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΕΣ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ.ΜΕΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ[ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ] ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΛ ΑΠ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν πιστευω

η επομενη κυβερνηση να τον αφησει ησυχο και να μην τον κατσει στο σκαμνι για ηθελημενη και εκ προμελετης παραμέληση εξασκησης εξουσιας με αποτελεσμα την εξαπλωση του εγκληματος. Βεβαια δεν θα ειναι μονος του αλλα ε, τι να κανουμε, λιγη παρεα θα χρειαστει ο "ανθρωπος".

Omiros Maris

O therapon iatros mallon tha prepi na tou xorigisi kati allo den ginete, exi arxisi ke to xani sovara o anthropos. Deka tetious na exi o stratos i xara ton Tourkon!!!

Απορία!

Σε ποια περίπτωση ο Ρουβίκωνας δεν υπερέβη τα όρια του νόμου και ο κος υπουργός τα όρια της λογικής;

ΤΟΣΚΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΧΡΗΣΤΟ ;

...

Den eixan krebatia na kanoun pos koimounte.

ελενη

Τόσκα τα ΜΑΤ έκαναν τη δουλεία τους όπως έπρεπε, έσυ είσαι ο ανίκανος.... Χτυπούσαν τους αστυνομικούς και προκαλούσαν φθορές, τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν τα ΜΑΤ; ...να τους πούνε σιγά ρε παιδιά, μας πονάτε; Βρε καλά τους έκαναν και λίγες έφαγαν μ αυτά που έκαναν...Μπράβο στους αστυνομικούς που δεν παρέμειναν απαθείς απέναντι στους μπαχαλάκηδες!

Βαγγελης

Ευτυχως που το πιο νεο και υγιες, το πιο αποτελεσματικο, το πιο αξιοπρεπες, εντιμο κλπ τμημα του ΠΑΣΟΚ μεταναστευσε ΜΑΖΙΚΑ στον Συριζα και εχωμε την πιο ικανη Κυβερνηση απο καταβολης Ελληνικου Κρατους ! Τι θα γινομασταν χωρις Κουρουμπλη, Σπιρτζη, Κοτζια, Τοσκα, Δουρου κλπ.Ναι μεν θα αγωνιζονταν ο ευγενεστατος κ. Πολλακης η κ. Περιστερα και ο λαοφιλητος Αλεξης αλλα δεν θα καταφερναν τιποτα χωρις αυτους.....Μαλακες Νεοεεληνες να ξυπνησωμε και να δουμε τι ψηφιζουμε !

X

Ο ΠΛΕΟΝ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ........

Κουλα

Ατομα που ψηφιζετε .. η χωρα εχει γινει τελοια μπουρδ.. και μετα σας φταινε οι ξενοι και το κεφαλαιο (κατα τους κοκκινους).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1996324

Για δραματικές αλλαγές στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάνουν λόγο μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αποδίδουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα σε ψηφοθηρικούς λόγους – Η «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση υποβαθμίζει όλα τα διπλώματα αναφέρει στο protothema.gr o πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας - Για τελειωτικό χτύπημα στην Παιδεία κάνει λόγο η Νίκη Κεραμέως

19