Βόμβα στο Εφετείο: Οι δράστες πυροβόλησαν κατά του φρουρού

Βόμβα στο Εφετείο: Οι δράστες πυροβόλησαν κατά του φρουρού

Μια φορά κατά του φρουρού έριξε ο συνεργός των δύο ανδρών που άφησαν την τσάντα με τα εκρηκτικά στα σκαλιά του κτηρίου - Βρέθηκε κάλυκας που μπορεί να προέρχεται από καλάσνικοφ - Στόχευαν τη ζωή του, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης - Οι βομβιστές διέφυγαν με λευκό αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια

Βόμβα στο Εφετείο: Οι δράστες πυροβόλησαν κατά του φρουρού
Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τη βόμβα στο Εφετείο τα ξημερώματα της Παρασκευής
καθώς, όπως δήλωσε, πρώτος ο υπουργός Δικαιοσύνης
Σταύρος Κοντονής,  και επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση η ΕΛΑΣ
 
Κλείσιμο
οι άνδρες που άφησαν την τσάντα με τα εκρηκτικά πυροβόλησαν μια φορά κατά του φρουρού του κτηρίου.

«Υπάρχουν και πυροβολισμοί κατά του φρουρού. Είναι σίγουρο ότι υπήρξαν πυροβολισμοί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενώ λίγο αργότερα επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ: «
Δεν στόχευαν μόνο στην πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά και στη ζωή του φύλακα. Υπήρξε πυροβολισμός ή πυροβολισμοί εναντίον του φύλακα, ενός εργαζομένου που εκτελούσε τα καθήκοντά του, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό προφανώς με σκοπό να σκοτωθεί».



Από την πλευρά του ο φρουρός, στην κατάθεσή του είπε ότι αφού άφησαν τη βόμβα, οι δύο τρομοκράτες έφυγαν και μπήκαν στο βανάκι που τους περίμενε. «Άκουσα ένα θόρυβο, μπορεί και να πυροβόλησαν», είπε κατά πληροφορίες ο φρουρός που βρισκόταν στο Εφετείο. Όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τις 9:30 οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν κάλυκα που παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το σενάριο ο κάλυκας να προέρχεται από καλάσνικοφ στοιχείο που θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί το Σάββατο όταν πραγματοποιηθεί η βαλλιστική έρευνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μια φορά κατά του φρουρού πυροβόλησε ο συνεργός των δύο βομβιστών που άφησαν την τσάντα με τα εκρηκτικά στα σκαλιά του Εφετείου, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον τρεις.

Ο φύλακας έκανε λόγο για ένα λευκό αυτοκίνητο, πιθανότατα βαν, και όχι για μηχανή, όπως ήταν η αρχική πληροφορία, ότι ήταν το όχημα διαφυγής των δύο ανδρών που άφησαν τα ξημερώματα την τσάντα με τα εκρηκτικά στο Εφετείο.

Βάσει αυτή της μαρτυρίας οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για το όχημα καθώς εκτιμούσαν ότι θα ήταν δύσκολο οι δράστες να διασχίσουν μεγάλη απόσταση με το ίδιο όχημα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Έτσι λίγο πριν τις 9:30 εντόπισαν καμένο ένα βαν μάρκας FIAT στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Οικονόμου, κοντά στο Μουσείο. Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με την πυροσβεστική το αυτοκίνητο εντοπίστηκε καμένο στις 3:30 τα ξημερώματα, γεγονός που σημαίνει ότι η καταστροφή του ήταν η πρώτη κίνηση των δραστών μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Οι αναφορές συγκλίνουν ότι η τοποθέτηση της βόμβας έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έκανε η τρομοκρατική ομάδα σε ιστοσελίδα και εφημερίδα στις 02:50 τα ξημερώματα, καθώς ο φύλακας του Εφετείου, που απομακρύνθηκε από την αστυνομία αμέσως μετά, δήλωσε πως είδε δύο αγνώστους να ανεβαίνουν τη σκάλα και να αφήνουν την τσάντα. 

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα έξω από το Εφετείο Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Λουκάρεως, πολύ κοντά στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

Είχαν προηγηθεί τα δύο τηλεφωνήματα του άγνωστου άνδρα στα οποία προειδοποιούσε για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού δίνοντας  περιθώριο 40 λεπτών ενώ τελικά η βόμβα εξερράγη 35 λεπτά αργότερα. Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και απέκλεισε το σημείο, ενώ στο Εφετείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.



Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Την 03:25 σήμερα (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017), σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κ. Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Το εν λόγω όχημα λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση
.

Κοντονής: Κανένα άλλοθι στους τρομοκράτες 
Ο κύριος Κοντονής μιλώντας στην ΕΡΤ καταδίκασε το γεγονός: «Δεν θα μπω σε καμία ερμηνεία τέτοιων αθλιοτήτων και επιθέσεων που συνδυάζονται με την απώλεια ανθρώπινης ζωής».

«Στους τρομοκράτες άλλοθι; Είναι δυνατόν; Σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η τρομοκρατία είναι απασφαλισμένη χειροβομβίδα κατά της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», συμπλήρωσε. 

Δείτε βίντεο:
Βόμβα Εφετείο: Οι δράστες πυροβόλησαν τον φρουρό


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης