Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Επανεκκίνηση με νέες ανθρωπιστικές και κοινωνικές δράσεις

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Επανεκκίνηση με νέες ανθρωπιστικές και κοινωνικές δράσεις

Ανθρωπιστικές αποστολές σε ακριτικές περιοχές, σεμινάρια πρώτων βοηθειών και υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ο Ερυθρός Σταυρός ανανεώνει τις δράσεις του παρά τις αντίξοες συνθήκες τις δράσεις του

Ελληνικός  Ερυθρός Σταυρός: Επανεκκίνηση με νέες ανθρωπιστικές και κοινωνικές δράσεις
Στην διαρκή πορεία ανόδου, ανανέωσης και ανασυγκρότησης των υγιών του δυνάμεων, όπου βρίσκεται τα τελευταία 2.5 χρόνια, επιτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δρ. Αντώνιος Αυγερινός. 

Ωστόσο, στην περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα, έχει αυξηθεί πολύ η εθελοντική προσφορά, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό. 

Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., είναι εκείνοι που υπό αντίξοες συνθήκες διακινδυνεύουν συχνά ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή για να παραμένουν πιστοί στον «ερυθροσταυρικό» τους όρκο και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.  

Το «άνοιγμα» στην κοινωνία και η προσφυγική κρίση ήταν τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» για τη νέα Διοίκηση του ιστορικού Οργανισμού, που τα κέρδισε χάρη, στη σκληρή δουλειά και στη τεράστια προσφορά των εθελοντών και των στελεχών του και των τριών Τομέων του (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών). 

Στην πρώτη γραμμή κατά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης

Κλείσιμο

Κατά την έξαρση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης ο Ε.Ε.Σ. εργάστηκε ως επίσημος αρωγός της ελληνικής πολιτείας για την κάλυψη επειγουσών αναγκών προσφύγων και μεταναστών, θέτοντας σε εφαρμογή την Επιχείρηση Έκτακτης Ανάγκης παρέχοντας έως σήμερα καίριες υπηρεσίες σε όλη την χώρα από τις αρχές του 2015 σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. 

Με συνεχή συνεργασία και συμπαράσταση των συναρμόδιων υπουργείων ο Ε.Ε.Σ. βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, καθ΄ όλη την περίοδο της έξαρσης του μεταναστευτικού φαινομένου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του έως και σήμερα, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να βοηθήσει τα μέγιστα στην καλή διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών. 

Μέσω της Διεύθυνσης Αναζητήσεων ο Ε.Ε.Σ. μαζί με την ICRC ενίσχυσε την ήδη πολύπλευρη στήριξη που παρείχε σε πρόσφυγες και μετανάστες, με μια σειρά από τομείς που περιλαμβάνουν την Αποκατάσταση Οικογενειακών Δεσμών (RFL), τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των προσφύγων και των μεταναστών με τις οικογένειές τους, την αναζήτηση συγγενικών προσώπων που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού, την αποτελεσματική διαχείριση ιατροδικαστικών θεμάτων, κ.ά.




Επιπρόσθετα, ο Ε.Ε.Σ. διαθέτει λογισμικό Open Data Kit (ODK) ανοιχτού κώδικα, που επιτρέπει την δημιουργία ερωτηματολογίων ή φορμών συλλογής δεδομένων μέσω στατιστικών αναλύσεων. Έτσι μπορεί να λαμβάνει με ακρίβεια τα αποτελέσματα από τις δράσεις του και να συλλέγει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχιση του έργου του. 

Δυστυχώς, μετά από 48 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και λειτουργίας του Προγράμματος «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», ο Ε.Ε.Σ. βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το παραπάνω πρόγραμμα, από την 31η Ιουλίου 2017. 

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, στου οποίου την αρμοδιότητα υπάγεται (από τον Σεπτέμβριο του 2016 το Κέντρο Λαυρίου) το συγκεκριμένο Κέντρο, από τον Μάρτιο του 2017, δεν συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας, η αποχώρηση του ΕΕΣ ήταν μονόδρομος..

Βεβαίως, ο Ε.Ε.Σ. συνεργάστηκε τόσο με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ε. Σ. όσο και με τον Ε.Σ. του Λουξεμβούργου επιτυγχάνοντας έτσι να συνεχίσει να έχει ενεργό παρουσία μέχρι τον Ιούλιο του 2017 αξιοποιώντας χρηματοδότηση του ECHO  και έχοντας μάλιστα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των κτιρίων που στεγάζουν τους πρόσφυγες. 

Παράλληλα ο Ε.Ε.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, Dr. Αντώνιο Αυγερινό, προωθεί τις δράσεις του για την ενίσχυση της Ελληνικής κοινωνίας, την οποία υπηρετεί εδώ και 140 χρόνια, μέσω των πολλαπλών προγραμμάτων του, υλοποιώντας τη στρατηγική του δέσμευση για τη διαρκή αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής υποστήριξης στη χώρα μας, με επίκεντρο τις πιο απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές (πρωτίστως τις ακριτικές). 

Παράλληλα με τις δράσεις μας αυτές προσβλέπουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, στην ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε φαινόμενα αποκλεισμού και περιθωριοποίησης ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η ανθρωπιστική αποστολή στο Καστελόριζο

Η τελευταία δράση σε ευαίσθητη περιοχή αφορούσε ανθρωπιστική αποστολή στο ακριτικό Καστελόριζο και συγκεκριμένα: 

Αποστολή δωρεάν διάθεσης ιατρικού εξοπλισμού, για την κάλυψη καίριων αναγκών των κατοίκων, οι οποίοι έχουν φυσιολογικά περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. 
Συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, Έμπωνα Ρόδου και αποστολή εξειδικευμένου κλιμακίου ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.



Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ρόδου παρείχαν υγειονομική κάλυψη στους ακρίτες του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με το Γενικό Επιτελείο Στρατού  όπου οι σχετικές ανάγκες για τον τοπικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Επίσης, στις 9 Οκτωβρίου 2017, o Πρόεδρος του Ε. Ε. Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός και ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. κ. Πασχάλης Αποστολίδης παρουσία στελεχών τους, επισκέφθηκαν την ακριτική περιοχή του Καστελλόριζου.

Tο «προΣfEEρουμε», αποτέλεσε τον έκτο σταθμό της κοινωνικής πρωτοβουλίας. Διέθεσαν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης στο Γυμνάσιο Λ/Τ, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Καστελόριζου, προκειμένου να καλυφθούν καταγεγραμμένες ανάγκες των μαθητών αλλά και εν γένει των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής.

Σεμινάρια πρώτων βοηθειών

Παράλληλα, όπως και στις προηγούμενες πόλεις-σταθμούς του προγράμματος, η νοσηλεύτρια του Ε.Ε.Σ. υλοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέματα αγωγής υγείας, πρώτων βοηθειών (για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών) ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύσουν το αίσθημα ευθύνης για την προαγωγή της υγείας, καθώς και η κοινωνική λειτουργός πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών, προσέγγισης της διαφορετικότητας και προσφοράς σύμφωνα με τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθρού Σταυρού.



Η δημιουργία «Ποδηλατικής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης» του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. διευρύνεται περαιτέρω με στόχο όλα τα περιφερειακά και τοπικά Σώματα Σαμαρειτών ανά την Ελλάδα να αποκτήσουν αντίστοιχη ομάδα, η οποία θα εξυπηρετεί τις εξής καίριες λειτουργίες και σκοπούς: 

  • Να παρέχει Πρώτες Βοήθειες προς τους πολίτες
  • Να χρησιμεύει σε έκτακτες ανάγκες όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετακίνηση με άλλα μέσα μεταφοράς
  • Να συμμετέχει ενεργά στη διάδοση του έργου και των αρχών του Ε. Σ.
  • Να συμμετέχει σε αποστολές κοινωνικού χαρακτήρα
  • Να δηλώνει τη δυναμική παρουσία της στο κοινωνικό σύνολο μέσα από προγραμματισμένες δράσεις

«Ο Ε.Ε.Σ. στηρίζει, με το διευρυμένο δίκτυο των εθελοντών του και με τα δεκάδες Περιφερειακά του Τμήματα, το πρωτοπόρο έργο του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας με τον οποίο μάλιστα έχουμε υπογράψει και σύμφωνο συνεργασίας εδώ και δύο χρόνια», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός. 

«Η μεγάλη πλειοψηφία των εθελοντών του Ε.Ε.Σ. έχει ήδη γίνει δότες μυελού των οστών και τώρα εργάζονται για την εξάπλωση του μηνύματος της δωρεάς, προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής οι ασθενείς συνάνθρωποί μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. 

Το πρόγραμμα προπληρωμένων καρτών


Το πρόγραμμα διάθεσης προπληρωμένων καρτών σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες υλοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσα από τα προγράμματα των Τομέων Κοινωνικής Πρόνοιας και 
Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ.. 

Οι συμπολίτες μας που έλαβαν χρηματική ενίσχυση τον περασμένο χειμώνα ανέρχονται 2.100. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την κάλυψη εξόδων θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του χειμώνα (όπως ηλεκτρικές κουβέρτες, ζεστός ρουχισμός, κ.ά.) συνολικής διάρκειας 3 μηνών.

Το «mantoux» και η πρόληψη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

O Εκπαιδευτικός Υγειονομικός Σταθμός Άνω Λιοσίων του Ε.Ε.Σ. συμμετέχει στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας που αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο της δερμοαντίδρασης mantoux, στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Φυλής. 



Ο Εκπαιδευτικός Υγειονομικός Σταθμός Αθηνών του Ε.Ε.Σ., συνεχίζοντας τις δράσεις παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέπτυξε σε συνεργασία με τον Ισπανικό Ε.Σ., ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού.

Μέσω του προγράμματος προσφέρονται οι εξής υπηρεσίες: 

Βασικές Υπηρεσίες Υγείας 
Δράσεις για την Προαγωγή της Υγείας και της Υγιεινής 

Διευκόλυνση στην πρόσβαση των μεταναστών/προσφύγων και ευάλωτων ομάδων τοπικού πληθυσμού σε άλλες Υπηρεσίες Υγείας, στην ευρύτερη αστική περιοχή της Αττικής.

Η επικοινωνία των ωφελούμενων υποστηρίζεται από ομάδα μεταφραστών σε αραβικά και φαρσί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης