Προβληματική η... λύση του ΚΑΣ για το Ελληνικό: Αρχαιολογικός χώρος 280 στρέμματα

Λευκός καπνός από το ΚΑΣ για το Ελληνικό

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15-1 - Κατά πληροφορίες, αρχαιολογικές ζώνες κηρύχθηκαν η περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, η περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι - Απαισιοδοξία για τη χωροθεσία εκφράζουν οι επενδυτές, καθώς το σχέδιό τους προβλέπει δόμηση στα εν λόγω σημεία - «Κατ' αρχήν ικανοποιημένο» το Μαξίμου

Σε «συμβιβαστική» λύση για το Ελληνικό, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, διάρκειας εννέα ωρών, κατέληξαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων (ο συνολικός χώρος είναι 6.200 στρέμματα) και ελήφθη με πλειοψηφία 15-1. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χώρος δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, καθώς θα πρέπει να οριστούν οι συντεταγμένες.

Φέρεται ωστόσο να είναι ο χώρος εκείνος, στον οποίο το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου («mall») και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλιού αεροδρομίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα σημεία, στα οποία ορίστηκαν αρχαιολογικές ζώνες, είναι στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και σε ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι.

Από την πλευρά των επενδυτών, ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, εκφράζεται απαισιοδοξία, καθώς στα εν λόγω σημεία, το σχέδιό τους προβλέπει δόμηση.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων:

- Η μία προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
- Και η δεύτερη, που τελικά υιοθετήθηκε, προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280, εν τέλει) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Σημειωτέον, ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.

Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι στα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης. 

«Κατ' αρχήν ικανοποιημένο» το Μαξίμου

Κατ' αρχήν ικανοποίηση εκφράζεται από την κυβέρνηση για την εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (112)

Μ.Γ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΕΓΕΡΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ SM ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΑΦΟΣ.Η ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ.ΤΟ SM ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟ ΧΩΡΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ Ο ΤΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΧΙΛΙΑΔΕΣ" ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ. Ο ΤΑΦΟΣ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ & ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ? ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ & ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ "ΜΝΗΜΕΙΟ" ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ. ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΣΚΟΠΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ & ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣΕ ΑΣΚΟΠΑ ΧΡΟΝΟ & ΧΡΗΜΑ.

Κομμουνιστές ή επιστήμονες :

Μάθανε με το ξεπούλημα του ΟΣΕ και δεν θέλουν κανένα έλληνα σε επένδυση. Εθνοπροδότες οι κομμουνιστές, βέβαια πάντα έτσι ήταν.....

Μια

χαρά ειναι η λύση. Η επένδυση θα προχωρήσει παράλληλα με τις εργασίες των αρχαιολόγων όπως γίνεται σε τόσα έργα. Η απληστία υπέστη πλήγμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ,ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ,ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΣΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΙΣΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ....... Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΩΠΑΙΔΑ ????

Παρ-κούλης

Ήθελα νάξερα, τι κάνει εκείνος ο τοποτηρητής δήμαρχος της περιοχής;

Τονδινογλου

Τους κορμοράνους μην ξεχάσετε !!! Ξέρετε εσείς απο Βοτανικό!!!!!

Panayiotis

Ευτυχώς που βρέθηκαν κάποιοι λειτουργοι Να κάνουν το σωστό!!! Αξιος ο μισθός τους Η να τους δώσουμε και τα τριπλα? Χορτατοι και Δυναστες .. Μας αξίζει Από την κορυφή στα ταρταρα Μας αξίζει

Β

Αρχαιολόγοι και Δασικοί, με την παραμικρή ευκαιρία αμφισβητούν ιδιοκτησίες και περιουσίες. Η γραφειοκρατία, η έλλειψη κτηματολογίου και η...αρχαιοπληξία τους ενθαρρύνουν. Παράδειγμα: Τη δεκαετία του 60, Ελληνας γιατρός με Γαλλίδα σύζυγο, αγόρασαν παραλιακή έκταση στη Βασιλική Ναυπακτίας και έφερναν κάθε χρόνο γκρούπ Γάλλων. Η περιοχή άρχισε να απογειώνεται οικονομικά. Όμως κάποιος <> ότι εκεί υπάρχουν αρχαία. Σκάβει ο καθηγητής και πράγματι βρίσκει κάτι πέτρες από παλιά εκκλησία. Αποτέλεσμα: ο χώρος αρχαιολογικός, οι Γάλλοι κι ο γιατρός λάκισαν κι οι άλλοι...μαλάκισαν. Οι πέτρες είναι εκεί ακόμη,σύμβολο της ερημιάς και της απελπισίας. Δασικοί τώρα: Έχεις κτήμα που συνορεύει με πευκόφυτο δάσος. Αν το αφήσεις ακαλλιέργητο (20 το στρέμμα θέλει το τρακτέρ) το έχασες το κτήμα. Πετάγονται σπόροι, φυτρώνουν νέα πεύκα και ο δασάρχης λέει <>. Οπότε αναγκάζεσαι να εγκληματείς κόβοντας τα μικρά πεύκα,μήπως και το γλυτώσεις...Λες ιδιοκτησία μου είναι,την κάνω ότι θέλω. Φυτεύω δασικά είδη, η αφήνω να φυτρώσουν μόνα τους, και τα κόβω όποτε γουστάρω. ΟΧΙ σου λέει, είναι δάσος. Σχιζοφρένεια... ( ευτυχώς που ο μετροπόντικας αγνόησε μερικούς,γιατί μετρό δε θάχαμε σήμερα...)

Αφού

Ήταν γιατρός με γαλλίδα γυναίκα υποκλίνομαι!!!Χαλάσαν το χατίρι του επιστήμονα οι τυχάρπαστοι, αίσχος. Παράδειγμα:φίλος στην αρχαία Μεσσήνη, αγρότης, φτωχός, αγράμματος 75 χρόνων τώρα έχει κάτι στρέμματα.Πάει να τα δώσει στα παιδιά να χτίσουν εξοχικό για να ξεμπαϊλντίζουν τα καλοκαίρια τους και μόλις γκρέμισε τον φράχτη, του πετάχτηκε από κάτω πάνοπλος ο πολεμιστής ο Μυκηναίος...! Με τα κτερίσματα, με τα όλα του.Ξέρεις τι έκανε ο αγράμματος, ο τυχαίος, ο βοσκός; Τον ξανάθαψε και φύτεψε ελιές στο χωράφι.Είναι ντροπή, είπεί στα παιδιά του, να χτίσω δα πάνω...Το πιασες;

ΒΑΓ

ΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΘΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΔΑΣΟΣ ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !! Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΔΑΣΙΚΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΟΠΩΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ , ΛΥΚΟΥΣ ΚΤΛ !!

XANIA

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ?????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης