Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, ενώ το Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά το ΚΑΣ

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, ενώ το Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά το ΚΑΣ

Ποιοι τάσσονται σθεναρά υπέρ της επένδυσης και ποιοι είναι επιφυλακτικοί και κλείνουν το μάτι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που καθυστερεί - Τι έγινε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο

Σε μείζον πολιτικό και εσωκομματικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ
εξελίσσεται η υπόθεση με την επένδυση του Ελληνικό και τα μεγάλα προβλήματα που συναντά το πρότζεκτ από τις συνεχείς αναβολές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,
σχετικά με τη χρήση ενός μέρους του πρώην αεροδρομίου. Η υπόθεση θέτει σε δοκιμασία το φιλοεπενδυτικό άνοιγμα της κυβέρνησης, διχάζει το κυβερνών κόμμα και προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε χθες το πρωί να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση όχι τυχαία και μάλιστα με ένα εσπευσμένο τρόπο, καθώς η συνεδρίαση ήταν έκτακτη και μπήκε εμβόλιμα στο πιεσμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος έπρεπε να αναχωρήσει λίγο αργότερα για την Εσθονία. Η συνεδρίαση κρίθηκε αναγκαία όχι μόνο επειδή το επενδυτικό κοινό αναμένει αποφασιστικές κινήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και επειδή στην προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων κατά της επένδυσης, έδωσε το παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, δημιουργώντας μία συγκεχυμένη εικόνα για τις πραγματικές διαθέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το χάσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο: Σχεδόν τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν επιφυλακτικά για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η επένδυση, εξέφρασαν δε αντιρρήσεις για τις πιέσεις στο ΚΑΣ και επέμειναν ότι πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά όλες οι προβλέψεις των νόμων. Ουσιαστικά οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ρένα Δούρου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διαμόρφωσαν ατύπως το μπλοκ των επιφυλακτικών ως προς την επένδυση και τις διαδικασίες. Με την άποψη αυτή φάνηκε να τάσσεται στο τέλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν γενικά πιο προσεκτικός. Από την άλλη οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πάνος Ρήγας και Γιάννης Μπαλάφας ήταν στη λογική να προωθηθεί πάση θυσία και το ταχύτερο δυνατό η επένδυση, ώστε να μην ναυαγήσει το success story περί ανάπτυξης και επενδύσεων στη χώρα.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενδεικτική αυτών των συζητήσεων και του διχασμού που υπήρξε στη συνεδρίαση.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιφυλάξεις της πρώτης ομάδας στελεχών, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες».  

Οι φανατικοί υποστηρικτές της επένδυσης συμπλήρωσαν όμως αμέσως μετά στο κείμενο της ανακοίνωσης τα εξής:

«Υπενθυμίζει (σημείωση: το Πολιτικό Συμβούλιο) επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Το ερώτημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΠΣ αφορά στην αναφορά περί «γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του ΚΑΣ» και την υπονοούμενη απειλή ότι η κυβέρνηση θα παρακάμψει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εάν συνεχιστούν οι αναβολές και τα προσκόμματα.

Ουδείς από την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει με ποιες ενέργειες θα ικανοποιηθεί η «ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης», για την οποία μιλά η ανακοίνωση!

Ως προς αυτό, κυκλοφορούν μεν φήμες περί ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης, εάν την Τρίτη, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ δεν ληφθεί και πάλι απόφαση, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού μπορεί να προκληθούν άλλου είδους παρενέργειες, όπως προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες ίσως προκαλέσουν μεγαλύτερες, ακόμη και μοιραίες για το έργο καθυστερήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα κάποιοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται περί πρόθεσης για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, παρά μόνο για άσκηση πιέσεων, ακόμα και με τη μορφή μπλόφας, προς το ΚΑΣ να λάβει επιτέλους απόφασης. Και ότι στο μεταξύ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να πειστούν αφενός οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά κυρίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν κρίσιμο λόγο και ρόλο στην όλη υπόθεση, να συνδράμουν τελικά την κυβέρνηση και να μην μένουν προσκολλημένα σε παλιές εξαγγελίες και υποσχέσεις του κόμματος, από τον καιρό που ήταν εναντίον της επένδυσης!

ΣΧΟΛΙΑ (39)

μ.πασοκ

ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΝΟΗΘΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ?

ok

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΛΙΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ ΚΗΦΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΧΞΗΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ !! ΕΡΧΕΤΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ !

ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΘΕΛΩ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ: 1.ΤΟ ΚΡΑΣΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΚΑΡΤ, ΜΕ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΟΥ ΕΚΟΒΕ ΤΟ ΠΑΡΤΣΑΚΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ, Ο ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΓΚΟΡΤΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΞΥΓΟΝΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ. ΚΑΙ 2. ΤΟΝ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΕΜΕΤΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ" ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΑΛΛΑΖΟΝΤΟΣ ΤΣΑΚΝΗ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.

Όχι στο ξεπούλημα

Κάντε το Ελληνικό πάρκο , όχι ουρανοξύστες

Γιώργος 45

Δώσε εσύ τα 8 δις της επένδυσης, τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου για τις επόμενες δεκαετίες, τους μισθούς για τις 50.000 άτομα για τις επόμενες δεκαετίες, το κόστος μετατροπής του αεροδρομίου σε πάρκο, το κόστος συντήρησης και διαχείρισης του πάρκου για τις επόμενες δεκαετίες και κάντο πάρκο ή άμα θέλεις κάντο και ενυδρείο ή κοσμοδρόμιο. ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΕΦΤΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.

Τι λε ρε;

Και τι θα γίνει με το παρθένο δάσος του Ελληνικού; Που θα ζουν τα λιοντάρια και οι τίγρεις που ζουν εκεί; Σε ζωολογικό πάρκο;;;

Theodore.

Εδώ δε μπορούν να συντηρήσουν αυτά που ήδη υπάρχουν,το Ελληνικό τους μάρανε;Ελα να δεις τα χάλια που έχει το Πεδίο του Αρεως εδώ,και σκέψου τι θα γινόταν στο Ελληνικό,που έχει πολλαπλάσια έκταση.

;;

Πάρκο για να κοιμούνται και να χεζουν οι χιλιάδες επενδυτές του Μουζαλα;

Δημοσθένης

ΤΙ Ναρκωτικα παίρνεις ΑΧΡΗΣΤΕ; Εδω ενα Πεδίο του Αρεως δεν μπορουν να συντηρησουν και να ποτίσουν ΧΑΙΒΑΝΙ...Εδώ μιλάμε για επενδυση 8 ΔΙΣ και 75,000 θέσεις εργασίας...εσυ σκέφτεσαι ξεραμένους θαμνους και αποτιστες ελιες ΖΩΟΝ

Νικολας

Οποιος υποστηριζει τσυριζα ακομα να παει να κοιταχτει σε καποιο γιατρο.

Προβλέψιμοι συριζαίοι

Η Κυβέρνηση από τη μιά και από την άλλη είναι το Κίνημα.Οπου δεν φτάνει η Κυβέρνηση,αναλαμβάνει το Κίνημα.Το είχε πει,εξάλλου , το 2015 ο κ.Γ. Κυρίτσης.

Νέα Ελλάδα

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, όσοι υποστηρίζουν ακόμα Συριζα ή είναι βολεμένοι ( μετακλητοί κ.λ.π. ) ή είναι ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΟΚΟΙ!!!!!!!!!!!!!

Γιώργος 45

Ή και τα δύο.

Παναγιώτης

Η περιοχή έχει αρχαία η επένδυση είναι προδοσία σε σχέση με τις δεσμέυσεις τους σύριζα

Αριστερός γερμανοτσολιάς

Ναι από κάτω κρύβεται Η δεύτερη Ακρόπολη αλλά να προσέχεις γιατί από πάνω είναι ο Αμαζόνιος μη σε τσιμπήσει κανένα φίδι ή μη σε φάει κανένας κορκόδειλος!!!

Γιώργος 45

Εσύ Σλήμαν ;

Καλά, θα θέλατε

Ο Σύριζα δεν είναι στα δύο. Όλοι οι Συριζαίοι με μία φωνή είναι κατά της επένδυσης . Οι μπουλντόζες δε θα γκρεμίσουν ταρχαία και το δάσος

VAGANEMOS

Η αλήθεια είναι ότι μόνο ξένοι μπορεί να επενδύσει, γιατί ένας Έλληνας επενδυτής ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό δημόσιο μία εχθρική κυβέρνηση και κάτι γκασμάδες πολίτες που τους κυνηγάνε συνέχεια μετά όταν μάθουν και οι ξένοι φεύγουν τρέχοντας!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzanakopoulos-kostoimu-new

«Οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν, μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες», ανέφερε 

oikogeniea

Ο Δημήτρης Τσίπρας, αδελφός του πρωθυπουργού,  βρέθηκε κατηγορούμενος για πλαστό πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερώτητας του εξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου - Στο πλαίσιο διεκδίκησης έργου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

25
tsipras_arthroo

Στο τραπέζι τα εκλογικά σενάρια - Προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή σε κοινωνικά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν - Προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις για την έξοδο από το μνημόνιο και τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης

14
tsipras-zaef

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν τα ρωσικά αντίποινα για τις απελάσεις των δύο διπλωματών - Σε κατάσταση απόλυτης αμηχανίας το Μαξίμου

10