Μήνυμα Τσίπρα για Ελληνικό: Γνωμοδοτική η αρμοδιότητα του ΚΑΣ, η επένδυση δεν θα κινδυνεύσει

Μήνυμα Τσίπρα για Ελληνικό: Γνωμοδοτική η αρμοδιότητα του ΚΑΣ, η επένδυση δεν θα κινδυνεύσει

Να διαβεβαιώσει ότι η επένδυση στο Ελληνικό δεν θα ματαιωθεί ούτε θα καθυστερήσει επιχειρεί η κυβέρνηση - Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει γνωμοδοτικές, άρα μη δεσμευτικές, τις αποφάσεις του ΚΑΣ

Μήνυμα Τσίπρα για Ελληνικό: Γνωμοδοτική η αρμοδιότητα του ΚΑΣ, η επένδυση δεν θα κινδυνεύσει
Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι μελετά την εναλλακτική λύση της παράκαμψης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει ότι αφενός μεν η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα προχωρήσει, αφετέρου δε ότι η προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην φιλοεπενδυτική στρατηγική είναι δεδομένη.

Λίγες ώρες αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανέβαλε εκ νέου την απόφαση για το αν συναινεί στην έναρξη της επένδυσης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου ή θέτει περιορισμούς λόγω ειδικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η κυβερνώσα παράταξη έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι όποια κι αν είναι η ετυμηγορία του ΚΑΣ αυτή θα έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα...

Με μία συνεδρίαση εξπρές του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για την Εσθονία, το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος συνεδρίασε και έστειλε διπλό μήνυμα:

1ον:
Κλείσιμο
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -που αναβάλλει διαρκώς την απόφαση για το αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού - έχει γνωμοδοτικό ρόλο. Άρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι οι αποφάσεις του ΚΑΣ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, και

2ον: Σύμφωνα με το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκκρεμότητες που απομένουν για να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό είναι διαδικαστικές. 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση στο Ελληνικό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο:
 
«Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα. 
 
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της. 
 
Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 
 
Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές  αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
 
Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». 

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δεύτερη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη νέα αναβολή στη λήψη απόφασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το αν το πρώην αεροδρόμιο είναι αρχαιολογικός χώρος.

Το βράδυ της Τετάρτης, το πρωθυπουργικό γραφείο έστειλε το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις» αλλά από την άλλη προειδοποιούσαν ευθέως τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ότι «η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης