Γέμισαν σκηνές οι παραλίες

Γέμισαν σκηνές οι παραλίες

Τριπλασιάστηκαν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές τον Δεκαπενταύγουστο - Την ώρα που στη Μύκονο νοικιάζουν τις βίλες αντί 6.000 ευρώ τη βραδιά και σε άλλα νησιά η επέλαση των ξένων τουριστών δεν έχει αφήσει ούτε ένα ελεύθερο δωμάτιο, οι Ελληνες παραθεριστές προσπαθούν να διασκεδάσουν τη φτώχεια τους εντρυφώντας στα μυστικά του ελεύθερου κάμπινγκ

Αρχές Απριλίου 2017 με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σταύρο Κοντονή και Πάνο Σκουρλέτη, τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν τη νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ σημειώνοντας ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (άμεση αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, αυτοργάνωση, συμβίωση) ανταποκρίνονται στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες πολλών ατόμων, που αδυνατούν να τις καλύψουν με την καθολική απαγόρευσή του, γεγονός που μεταφράζεται σε «στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους».

Οι βουλευτές υποστήριζαν μάλιστα ότι οι κατασκηνωτές στηρίζουν την τοπική οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις (παντοπωλεία, χώρους εστίασης, χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.ά.) συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Πέντε μήνες μετά την κατάθεση της επίμαχης ερώτησης από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαπιστώνεται ότι αν και δεν πάρθηκε τελικά κάποια σχετική απόφαση περί νομιμοποίησης του ελεύθερου κάμπινγκ, οι κατασκηνωτές τριπλασιάστηκαν (!) σε σχέση με πέρυσι όχι για λόγους «ψυχικής ανάτασης», όπως υποστήριζαν οι βουλευτές, αλλά εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας της φοροεισπρακτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.


Χιλιαδού Πλατανιάς, το πρωί
Γεμάτος σκηνές και αυτοκίνητα ο ξεροπόταμος με τα αιωνόβια πλατάνια. Ολο και περισσότεροι επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ κατακλύζοντας ποτάμια και παραλίες απ άκρη σ' άκρη


Από τη μία, λοιπόν, η επιβολή φόρων, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και από την άλλη οι εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι τουρίστες που έχουν κατακλύσει τους παραθεριστικούς προορισμούς εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη, ανάγκασαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν λύσεις με το φθηνότερο δυνατό κόστος.
Οσοι λοιπόν είχαν τη δυνατότητα φιλοξενήθηκαν σε εξοχικές κατοικίες συγγενών και φίλων, ενώ άλλοι μη έχοντας επιλογή αναγκάστηκαν να ζήσουν την εμπειρία του ελεύθερου κάμπινγκ κατακλύζοντας ποτάμια και παραλίες απ’ άκρη σ’ άκρη.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παραλία Καλογερολίμανο στον δρόμο προς την Επίδαυρο και η παραλία της Χιλιαδούς στην Εύβοια. Η πρώτη βρίσκεται στις ακτές του Σοφικού όπου δεσπόζουν πανέμορφοι όρμοι κατάφυτοι με πεύκα και νερά κατάλληλα για κολύμβηση. Πέρυσι η παραλία φιλοξενούσε το πολύ τέσσερις-πέντε σκηνές, φέτος όμως ξεπερνούν τις πενήντα! Αδιάψευστος μάρτυρας ο φωτογραφικός φακός του «ΘΕΜΑτος» αλλά και οι μαρτυρίες των ιδιοκτητών των παραθαλάσσιων οικοπέδων. Οπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, η παραλία είναι γεμάτη κατασκηνωτές. 
Παραλία Καλογερολίμανο

Ζευγάρια συνταξιούχων, ολόκληρες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα στοιβάζονται σε μια γραμμή, άλλοι πιο πάνω, άλλοι πιο κάτω, άλλοι χωμένοι κάτω από τα πεύκα αναζητώντας περισσότερη δροσιά, διακινδυνεύοντας ωστόσο ακόμα και πιθανή σύλληψή τους από τις Αρχές
«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά»

Ζευγάρια συνταξιούχων, ολόκληρες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα στοιβάζονται σε μια γραμμή, άλλοι πιο πάνω, άλλοι πιο κάτω, άλλοι χωμένοι κάτω από τα πεύκα, αναζητώντας περισσότερη δροσιά, διακινδυνεύοντας ωστόσο ακόμα και πιθανή σύλληψή τους από τις Αρχές. Υποτίθεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και διώκεται αυτεπάγγελτα ως πταίσμα (μέχρι το 2012 συνιστούσε πλημμέλημα) καθώς προβλέπεται η δυνατότητα σύλληψης και τήρησης της αυτόφωρης διαδικασία. Ωστόσο, φέτος παρατηρείται κάποια ανοχή από την πλευρά των Αρχών. Ισως μάλιστα να μη δίνουν τόση σημασία στις καταγγελίες των κατοίκων που ζουν σε περιοχές όπου ανθεί το ελεύθερο κάμπινγκ, εκτός κι αν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος. 


Χιλιαδού-Εύβοια
Η παραλία της Χιλιαδούς πλημμυρίζει από κατασκηνωτές«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τον κόσμο που στήνει τις σκηνές του», λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Τούλα Γιατζούμη, κάτοικος του Δήμου Σολυγείας. Μαζί με την οικογένειά της διαθέτουν παραθαλάσσιο οικόπεδο στην παραλία Καλογερολίμανο και καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους κατασκηνωτές. Και προσθέτει: «Πράγματι έχουν αυξηθεί οι σκηνές σε σχέση με πέρυσι γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κάθε Παρασκευή γεμίζουμε σκηνές. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα μπορεί να φτάνουν και τις 50. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πάνε σε κάποιο νησί, όπως και η κόρη μου άλλωστε που πήγε διακοπές στα Γιάννενα επειδή δεν μπορούσε να επιβαρυνθεί και με τα ακτοπλοϊκά. Ομως αυτό που ζητάμε από τους κατασκηνωτές είναι να προσέχουν με τις φωτιές που ανάβουν και τα σκουπίδια που αφήνουν δεξιά και αριστερά». Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Λαγόπουλο, η παρουσία των κατασκηνωτών στο Καλογερολίμανο σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι έχει αυξηθεί κατά 50% λόγω οικονομικών δυσχερειών. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και έρχεται εδώ να στήσει τη σκηνή του και να περάσει τις διακοπές του με τα εντελώς απαραίτητα. Πέρυσι ήταν λιγότεροι, φέτος σαφώς περισσότεροι. Πρέπει όμως να ακολουθούνται και κάποιοι βασικοί κανόνες. Δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να μαζέψουν τα σκουπίδια που οι ίδιοι δημιουργούν και αυτό είναι λυπηρό. Αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε αντιπαράθεση πολλές φορές». 

Ιδια κατάσταση επικρατεί και σε μία από τις γνωστότερες παραλίες της Εύβοιας, τη Χιλιαδού.  Παρόλο που απαγορεύεται, η παραλία της Χιλιαδούς είναι πόλος έλξης πολλών που αναγκάζονται να καταφύγουν στην ελεύθερη κατασκήνωση. 


Χιλιαδού, Πλατανιάς, το βράδυ

Μία από τις φωτιές που ανάβουν κάθε βράδυ οι κατασκηνωτές μέσα στο δάσος με τα πλατάνια


Φέτος, όπως λένε οι μόνιμοι παραθεριστές, οι σκηνές είναι διπλάσιες σε αριθμό σε σχέση με πέρυσι. Τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται συνωστισμός τόσο στην παραλία όσο και στον ξεροπόταμο με το δάσος των αιωνόβιων πλατάνων που καταλήγει στην παραλία. «Παντού βλέπεις σκηνές και τροχόσπιτα. Αρκετοί είναι αυτοί που το κάνουν για πρώτη φορά, τους καταλαβαίνεις άλλωστε λόγω της απειρίας τους. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν σέβονται το περιβάλλον και δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι ανεύθυνοι που ανάβουν φωτιές και κάνουν μπάρμπεκιου μέσα στα πλατάνια», διαμαρτύρονται οι περίοικοι. 


Τούλα Γιατζούμη
κάτοικος Δήμου Σολυγείας 


«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Κάθε Παρασκευή γεμίζουμε σκηνές. Τα Σαββατοκύριακα ειδικά μπορεί να φτάνουν και τις 50»Στέλιος Λαγόπουλος
συνταξιούχος-παραθεριστής 


«Πέρυσι ήταν λιγότεροι, φέτος σαφώς περισσότεροι. Δυστυχώς, όμως, είναι αρκετοί αυτοί που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να μαζέψουν τα σκουπίδια τους» 


ΣΧΟΛΙΑ (113)

...και θα το ξαναγράψω...

...θλίβομαι που αυτή η χώρα αυτοκαταστρέφεται, αλλά μου έρχεται ένα μειδίαμα όταν σκέφτομαι ότι έτσι ίσως ψοφήσουν και κάποια απο τα παράσιτα που την κατοικούν.

Τι λέτε ωρέ;

Είστε με τα καλά σας όλοι εσείς που αντιτίθεστε; Μπορεί κανείς να συγκρατήσει αυτό το ρεύμα; Σε μια χώρα με χιλιάδες ομορφιές, παραλίες κλπ, έναν ιδανικό τόπο διακοπών, ονειρεμένο, τον καλύτερο του κόσμου, οι μόνοι σχεδόν που μπορούν να τον απολαύσουν είναι οι... ξένοι! (εξαιρώ τους πλούσιους). Εκεί μας κατάντησαν... Πως θα το σταματήσεις αυτό; Ο καθένας θα πάει και θα στήσει όπου βρει, ακόμα και στην Αττική, ποια ιδεολογία κατασκηνωτή και ποια προσοχή. Όποιος έχει σπίτι στο χωριό και στο νησί πάει εκεί και οι υπόλοιποι με σκηνή, τι θα τους πεις; Όσο οι Έλληνες έπαιρναν επίδομα αδείας και καλούς μισθούς έπιαναν δωμάτια, τώρα κάμπινγκ και μην σας φαίνεται παράξενο...

MARON

Ελεύθερο camping σε βουνό, χειμώνα με σκηνη κατάλληλα εξοπλισμένη και με χημική τουαλέτα, αυτο έχει νόημα αλλα απαιτεί και 4X4 και όλα τα σχετικά.Η φύση δεν είναι WC και οι υπόλοιποι δεν είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται τις βρωμιές, ειδικά το καλοκαίρι σε παραλιες που ο κόσμος είναι πολύς. Αν δεν έχετε το κατάλληλο εξοπλισμό, τουλάχιστο πηγαίνετε σε δυσπρόσιτα σημεία να δείτε και το νόημα του ελευθερου camping, θάψτε τα βιολογικά σας απόβλητα και μαζέψτε σε πλαστικές σακούλες τα υπόλοιπα. Πως αντέχει κάποιος 2-3 μέρες χωρίς ντουζάκi το καλοκαίρι; Αν θέλει κάποιος να κάνει κανονικό ελεύθερο camping χρειάζεται και σκηνή και ντουζιέρα (κρεμαστή σε κλαριά δέντρου) και χημικό WC και ένα σωρό πράγματα που κοστίζουν, δέστε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς πως έρχονται και τι οδηγάνε, αλλα όταν φεύγουν είναι σα να μην ήρθαν. Τα υπόλοιπα, είναι απλά οδοντόκρεμες, που έλεγε μια παλιά διαφήμιση.

Σκηνες

Στα αζήτητα η έπαυλη της Τζέιν Φόντα στο Beverly Hills- Έριξε την τιμή Ντε Νίρο κατά Τραμπ: Είναι ρατσιστής, βιώνουμε μια κρίση ως χώρα

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ....

ΚΑΤΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.

ΕΧΩ ΜΠΟΛΙΚΑ!

Μ'αρεσει ομως και το ελεύθερο κάμπινγκ!

Τρουπης Αλεξανδρος

Όλοι εδώ μέσα έχουν μπερδέψει την ελευθερη κατασκήνωση που γίνεται σε ορειβατικο σχεδόν πλαίσιο ( δημιουργια καταφύγιου, δεν αφήνω τίποτα πίσω μου , δεν επηρεάζω πανίδα και χλωρίδα με την διαμονή μου κτλ κτλ) με την ελεύθερο κάμπινγκ που στήνει τσαντιρια. Ανάλογα με την παιδεία μας σαν λαός τέτοιο κάμπινγκ κάνουμε.

ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΑΧΑΙΑΣ

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ , ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ ΚΑΤΩ !

@

Γόπες και σκουπίδια αφήνουν κι αυτοί που πάνε για μπάνιο... γιατί αυτή είναι η ποιότητα του νεοέλληνα, το κάμπινγκ σε πείραξε;

@

Σχολή Καρανίκα

Μπίργκα

Συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής μας με αυτούς που μπλέξαμε. Αερα να φυγει η χολέρα

παω σε παραλια νατουρα

και καμιά φορά κατεβαίνουν Έλληνες και ξένοι και κάνουν κάμπινγκ.Οι ξένοι με τα τροχόσπιτα τους δεν αφηνουν ούτε χαρτοπετσέτα κάτω πιάνουν όμως όλο το πάρκιν της παραλίας κάνουν πι και βγάζουν και τέντες μπαλκόνια καρέκλες κάνουν το παρκιν αυλή τους ιδιωτική.Οι Έλληνες πιομκατω μέσα στην παραλία σκηνές αντίσκηνα .Μια παρέα πριν δύο χρόνια με τρεις τέσσερις μικρές σκηνές έφυγαν και άφησαν σακούλες με σκουπίδια στη μέση της παραλίας.Ακομη εκεί είναι και θαβονται απ τον αέρα ολο και πιο αθιά και αν πατήσεις πάνω στην άμμο εκεί κόβονται τα πόδια σου απ τα σπασμένα γυαλιά και αλουμίνια κουτάκι.Πιο περα γυφτομαχαλας μεγάλες σκηνές εκοψαν καλαμιώνα από την περιοχή νατουρα και τα κάναν ανεμοφραχρη και μια μικρή τουαλετα στην άμμο της παραλίας προς τα πάνω .Κατεβαίνοντας στη παραλία μέρα μεσημέρι είδα ένα κοριτσάκι απ αυτο το γυφτοκαταυλισμο όχι πάνω από 15 χρόνων να τρεχει προς τα πάνω στο μονοπατι μεσα στην άμμο να μην προλαβαίνει για τουαλετα και να τα κατεβάσει και να τα κάνει μπροστά μου .Κάθησαν μέρες εκεί και δύο χρόνια μετά σκορπισμένα καλάμια μας τρυπάνε τα πόδια ο αέρας ξεθαβει τα χρησιμοποιημενα χαρτιά υγείας απ το λακο τουαλέτα στην άμμο και μας τα φέρνει στο πρόσωπο.Περιοχη νατουρα τονίζω.Ειναι και αυτοί που έχουν σκύλους.Αφηνουν τους σκυλους ελευρερους και γαβγιζουν και πάνε να δαγκώσουν όσους τους πάρουν με στραβό ματι κολυμπάνε ανάμεσα σε παιδάκια ,μια μέρα ενας γεροδεμενος γερμανος κυνηγούσε δύο Ελληνίδες που το βρώμικο κανίς τους τον κυνηγουσε να τον δαγκώσει την πρώτη φορά όπως ερχόταν από το μπιτς μπαρ προς τα πάνω και όπως επέστρεφαν μετά στο μπιτς μπαρ ξαναπήγε να τον δαγκώσει και άρχισε να τις φωνάζει και τον βρισαν και τις πήρε στην κυνηγ και η μια έφυγε τρεχοντας προς βουνό και η άλλη μπήκε στη θάλασσα και κολύμπουσε στα βαθιά και η γυναίκα του τον τράβαγε από την μπλούζα να μην τις πιάσει και τις βαρεσει και του έσκισε την μπλούζα .Από το πολύ σκυλολοη έβλεπες την επόμενη μέρα σε όλη την παραλία καλαμακια καρφωμένα εδώ καινοτι και δεν ήξερες τι ήταν.Μεχρι που σήκωσε κύμα και ξεθαυτηκαν από τα ορμητικά νερα τα καλαμακια και τα καλουδια που υπήρχαν κάτω απ αυτα.Ηταν τα κόπρανα των σκύλων τους που το κύμα τα σκορπαε μετά σε όλη την παραλία και τα πηγαινοφερνε πάνω μας και οι ευγενικοί τους ιδιοκτήτες είχαν την ευγενή καλοσύνη αφού αφορευσε σκύλος τους ( οι σκύλοι πάρα πολλοί σκύλοι δάσος από καλαμακια ) να ριξουν λιγο αμμο απο πανω και μας καναν το ψυχικό να μας επισημάνουν το εγγονός με το καρφωμενο καλαμακι προσοχή μην πατήσεις νάρκη

Γιώργος

Οκ Είμαστε φτωχοί αντε να κάνουμε ελέυθερο κάμπινγκ αντε και μέσα σε νατουρα. Αλλά να έχουμε και το σκύλο να βρωμίζει; Ντροπή ρε παιδιά. Τίποτα όρθιο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης