Σοκ και δέος: Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί - Στο «σφυρί» και η πρώτη κατοικία!

Σοκ και δέος: Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί - Στο «σφυρί» και η πρώτη κατοικία!

Ακόμα και για οφειλές στο Δημόσιο πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες, για χρέη άνω των 400.000 ευρώ - Διαβάστε χαρακτηριστικό παράδειγμα πολίτη που κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο γιατί η εταιρία του πτώχευσε και φορτώθηκε όλα τα χρέη

Σοκ και δέος: Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί - Στο «σφυρί» και η πρώτη κατοικία!
Ραντεβού στα ειρηνοδικεία της χώρας έχουν σήμερα, όπως κάθε Τετάρτη, οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, «κοράκια» που θα επιχειρήσουν να το αρπάξουν, αλλά και τα κινήματα «Δεν πληρώνω», προκειμένου να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. 

Μάλιστα πλέον βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο, για επισπευδόμενη απαίτηση ίση ή μεγαλύτερη από 400.000 ευρώ, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε, καθώς αυτές οι υποθέσεις δεν έφταναν στα Ειρηνοδικεία. Ολοκληρώνονταν μόνο πλειστηριασμοί ακινήτων κατά βάση βιομηχανικών και αυτές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Όμως επί... «Πρώτης Φοράς Αριστερά» τα πάντα άλλαξαν και πλέον το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», μετατρέπεται σε «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάρτιο το «Πρώτο Θέμα» με εκτενές ρεπορτάζ. Επιχειρηματίας οίκων ευγηρίας, ο οποίος έπειτα από τέσσερις δεκαετίες επιτυχημένης πορείας πτώχευσε τον καιρό των μνημονίων, κινδυνεύει σήμερα να χάσει το σπίτι του. Όλο το χρέος της εταιρείας πέρασε στο ΑΦΜ του και παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε ρύθμιση, μόλις εμφάνισε αδυναμία να πληρώσει μερικές δόσεις, η ΦΑΕ Πειραιά στην οποία υπάγεται, του κοινοποίησε την απόφαση αναγκαστικού πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής του κατοικίας, ένα διαμέρισμα στο Μοσχάτο, με ημερομηνία πλειστηριασμού την 1η Μαρτίου 2017. Στο διαμέρισμα αυτό μένει σήμερα με τους γονείς του, ενώ λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστη, από επιχειρηματίας που ήταν, σήμερα εργάζεται ως υπάλληλος για μισθό 400 ευρώ. 

Κλείσιμο
Το συνολικό χρέος που τον βαραίνει ανέρχεται σε περίπου 610.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος είναι τόκοι και προσαυξήσεις.



Η δικηγόρος του επιχειρηματία πέτυχε σε πρώτη φάση την ανακοπή του πλειστηριασμού για δύο μήνες. Όμως η προθεσμία έληξε και σήμερα, 3 Μαΐου, το διαμέρισμα του οφειλέτη θα βγει κανονικά «στο σφυρί» στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας και μάλιστα «σκοτωμένο», αφού ως πρώτη προσφορά έχουν ορισθεί τα 100.000 ευρώ, ποσό σημαντικό μικρότερο από την πραγματική αξία του ακινήτου. 

«Μετά την εγκύκλιο Πιτσιλή, που ουσιαστικά υπενθύμιζε και διέταζε τις φορολογικές αρχές να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα οποιασδήποτε αξίας για οποιαδήποτε φορολογική ή ασφαλιστική οφειλή, η όρεξη του Δημοσίου για ακίνητα που αποτελούν ακόμα και την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων, φαίνεται να αυξάνεται αλματωδώς. Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, οικογενειακή επιχείρηση, με τέσσερα υποκαταστήματα στην Αθήνα και σαραντάχρονη αξιέπαινη πορεία στον χώρο, δεν άντεξε τις απανωτές μειώσεις των συντάξεων των τροφίμων – πελατών της και πτώχευσε, αφήνοντας κάποια χρέη ως εταιρεία, καθώς "προτίμησε" να αποζημιώσει πλήρως τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της. Τα χρέη βεβαιώθηκαν στο προσωπικό ΑΦΜ του διευθύνοντος συμβούλου και τώρα η Εφορία βγάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι του! Όχι κάποιο ακίνητο της εταιρείας, ούτε για προσωπικά χρέη των εταίρων. Χάνει το σπίτι του για χρέη της εταιρείας!», δηλώνει στο protothema.gr η κυρία Σοφία Νικολάου, δικηγόρος του οφειλέτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή αυτή την περίπτωση, το «Πρώτο Θέμα» επικοινώνησε τότε με τον διευθυντή της ΦΑΕ Πειραιά, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι, όπως καταγγέλλεται, βγαίνουν στο σφυρί και οι πρώτες κατοικίες για οφειλές προς το Δημόσιο. «Είναι η νομοθεσία που μας επιβάλλει να βγάλουμε τυπικά τα προγράμματα πλειστηριασμών για να αποφύγουμε θέματα παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου και άλλα πράγματα. Αλλά ουσιαστικά δεν παίρνουμε ποτέ αυτό το μέτρο, δηλαδή δεν φτάνουμε στην ημέρα του πλειστηριασμού», είχε δηλώσει ο διευθυντής της ΦΑΕ. Χθες που τηλεφωνήσαμε και πάλι για να ρωτήσουμε τι άλλαξε τελικά και η εφορία ολοκληρώνει τους πλειστηριασμούς, υπάλληλος της ΦΑΕ μας ενημέρωσε ότι ο διευθυντής είναι σε άδεια λόγω συνταξιοδότησης, ενώ η αναπληρώτρια διευθύντρια που τον αντικαθιστά, μας παρέπεμψε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για οποιαδήποτε πληροφορία.

Την ίδια ώρα η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος καταγγέλλει ότι αν και πέρασαν έξι και πλέον μήνες αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών, όλο αυτό το διάστημα και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση ή άλλη πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου οι ανήμποροι οφειλέτες να προστατευθούν και να μη χάσουν το σπίτι τους. «Ακόμη και η αποχή των συμβολαιογράφων όταν η απαίτηση είναι κάτω των 400.000 ευρώ δεν φαίνεται να δίνει ανάσα σε ορισμένες περιπτώσεις, που, αν και δεν εμπίπτουν στο όριο αυτό, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τύχουν προστασίας. Αν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από οιοδήποτε πλειστηριασμό, καμία άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία δεν φαίνεται να μπορεί να σώσει την κατάσταση. Φαίνεται ότι φαινόμενα απώλειας σπιτιών έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και το δόγμα "κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη" παίρνει σιγά σιγά και βασανιστικά σάρκα και οστά», σχολιάζει στο protothema.gr η δικηγόρος Σοφία Νικολάου. 

Η δικηγόρος Σοφία Νικολάου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης