Πέντε ανατροπές στις επαναληπτικές εξετάσεις - «Σπάει» στα δύο η μείωση εισακτέων

Πέντε ανατροπές στις επαναληπτικές εξετάσεις - «Σπάει» στα δύο η μείωση εισακτέων

Επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο: οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει και όχι μόνο σε αυτά που απουσίασαν - Σε δύο δόσεις, φέτος και του χρόνου, το «ψαλίδι» στους εισακτέους

Τελικά, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έκανε πίσω και αποφάσισε τη διενέργεια επαναληπτικών εξετάσεων, αλλά τον Σεπτέμβριο, για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων που δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν σε κάποιο μάθημα λόγω ασθενείας.

Οι υποψήφιοι αυτοί όμως θα πρέπει να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει και όχι μόνο σε αυτά που απουσίασαν. Και επειδή τα αποτελέσματα των εισακτέων θα έχουν ανακοινωθεί, προκειμένου να εισαχθούν υποψήφιοι των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, θα πρέπει να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα στο συγκεκριμένο τμήμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, προβλέπονται τα ακόλουθα:
«Προκειμένου να μην αδικηθούν υποψήφιοι/ες, που αναγκάζονται να απέχουν από τις εξετάσεις λόγω  σοβαρού προβλήματος υγείας, το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για υποψηφίους/ες που ασθενήσουν σοβαρά και δεν μπορέσουν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου σε κάποιο ή κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι διαφορές του νέου συστήματος επαναληπτικών σε σχέση με το παλιό σύστημα είναι οι εξής:

α) Οι νέες επαναληπτικές προσφέρονται όχι μόνο για τους/τις υποψήφιους/ες των ΓΕΛ αλλά και των ΕΠΑΛ.

β) Προσφέρονται και στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ, τα οποία μέχρι σήμερα αποκλείονταν, αφού οι επαναληπτικές αφορούσαν μόνο στα μαθήματα που συνδέονταν με το απολυτήριο Λυκείου.

γ) Οι νέες επαναληπτικές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ασθένειας που απαιτεί πολλές μέρες για την ανάρρωση, γιατί πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και όχι λίγες μέρες μετά τις κανονικές πανελλαδικές.

δ) Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα εξετασθούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου. Πρόκειται για μια διαδικασία εντελώς διακριτή, δηλαδή οι υποψήφιοι/ες διαγωνίζονται για ξεχωριστό αριθμό θέσεων. Έτσι οι υποψήφιοι/ες που έχουν δικαίωμα βάσει των δικαιολογητικών τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές Πανελλαδικές, εφόσον το ζητήσουν, διαγωνίζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν. Ο/η υποψήφιος/α που τυχόν απουσιάσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλει να δηλώσει εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσει θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών.

ε) Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η νομοθετική ρύθμιση που περιγράφηκε παραπάνω επιδιώκει:
•  να διασφαλίσει την ισονομία και την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
•  να προσφέρει δεύτερη ευκαιρία σε όσους/ες το έχουν πραγματική διαπιστωμένη ανάγκη,
•  να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων, εξασφαλίζοντας τη νομική εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις, τόσο για την υπαγωγή στην ευνοϊκή αυτή διάταξη, όσο και για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
• να μη θίξει το συμφέρον των υποψηφίων των πανελλαδικών της αρχικής εξεταστικής περιόδου». 

Σε δύο δόσεις η μείωση του αριθμού εισακτέων

Εξάλλου, μετά τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, επελέγη η λύση η μείωση αυτή να γίνει σε δύο δόσεις, φέτος και του χρόνου.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε το υπουργείο, «θα δημοσιευτεί συμπληρωματική υπουργική απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα τριτοβάθμιας για τους/τις υποψήφιους/ες των Πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου. Με σεβασμό στην αγωνία των νέων που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις και αναγνωρίζοντας ότι η πρόβλεψη του νόμου (νόμου ψηφισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση) να ανακοινώνεται ο αριθμός εισακτέων τον Μάρτιο δεν παρέχει έγκαιρα στους/στις υποψηφίους/ες τις αναγκαίες πληροφορίες, αποφασίστηκε να κατανεμηθεί σε δύο χρόνια η μείωση που ανακοινώθηκε σε ορισμένα τμήματα στις 14 Μαρτίου, δηλαδή φέτος θα πραγματοποιηθεί το ήμισυ της μείωσης και του χρόνου το υπόλοιπο ήμισυ».

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ρε μπαγλαμάδες

Σε ποιά εποχή είστε; Αλλαγές στους κανόνες των εξετάσεων δύο μήνες πρίν την πραγματοποίηση τους; Αυτά δεν γινόταν ούτε το 60-70-80!!! Πόσα κιλά μαλάκες είστε; Ανόητοι, Ανίδεοι, Άχρηστοι, Ανυπόλυπτοι. Αει στα σιχτίρια...

κ

αυτο που πρεπει να μειωθει αν οχι να καταργηθει ειναι οι μεταγραφες. καθε χρονο τα παιδια που μπαινουν απο την πισω πορτα με μεταγραφη ειναι τριπλασια απο τους εισακτεους που μπηκαν με το σπαθι τους. και φυσικα απο την πρωτη στιγμη δεν ξερουν που παν τα 4. απο το 1ο κιολας εξαμηνο και καταφευγουν στην κλεψια με αντιγραφη και στις νεολερες για κανενα κονε μηπως τσιμπησουν εστω ενα 5αρακι και περασουν κανα μαθημα. τα πανεπιστημια δεν ειναι φιλοπτωχα ιδρυματα. να περνανε μονο οσοι εχουν τις απαιτουμενες γνωσεις ανεξαρτητως εισοδηματος και οσοι δηλωνουν ασθενειες να ελεγχονται αυστηρα πριν εγκριθει η μεταγραφη τους που εχουν γεμισει τα πανεπιστημια δηθεν δυσλεκτικους και διαβητικους.

:-)

ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΑ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΑΜΑ ΔΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ "ΛΙΠΟΘΥΜΑΝΕ" (ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΟΝ) ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΚΕΙ, ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ!!!

αρκετα σωστο το βλεπω

....

Greg

Οπότε το κόλπο θα είναι όποιος δεν πάει καλά σε κάποιο μάθημα να "αρρωσταίνει"... Εντελώς ανόητο και διάτρητο το σύστημα αυτό!

τρε

Το κόλπο με τις δέσμες ήταν καλύτερο??? Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, ή αν υπάρχουν να είναι 1-2 εβδομάδες αργότερα. Αλλιώς ξέρεις τι βάση έχει η σχολή που θές και είσαι και πιο άνετος, και έχεις και εξτρα 2-3 μήνες προετοιμασίας ;) Τυχερά τα παιδάκια που δεν τα δίνουν όλα πανελλήνια (13-14 μαθηματάκια όπως πριν 17 χρονια)

nik

οχι απλα οποιος εχει προβλημα υγειας μπορει να συμμετασχει χωρις να παει στραφι ο κοπος μιας χρονιας. + οτι θα εξετασθει σε ολα, οχι μονο σε αυτα που ελειπε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eirini

Η 32χρονη επανέλαβε ότι δεν τον έσπρωξε ποτέ,  ότι φοβήθηκε και τον κλείδωσε στο μπαλκόνι  περιμένοντας να έρθει η αστυνομία - Επέρριψε ευθύνες στην οικογένειά του για την κατάστασή  του - Αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους

5
20902716

Άκρως προβληματικές χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για τον ορισμό του βιασμού - Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε ως βάση συζήτησης τονίζει και ζητά να αποσυρθούν - «Η πρόταση είναι ακόμα χειρότερη από το ισχύον άρθρο 336» σημειώνει

2