«Έχω μετανιώσει που κατέβασα την ελληνική σημαία στα Ίμια»

«Έχω μετανιώσει που κατέβασα την ελληνική σημαία στα Ίμια»

Ο πρώην δημοσιογράφος της Χουριέτ που μαζί με τους συνεργάτες του κατέβασαν την ελληνική σημαία πριν από 21 χρόνια θεωρείται στη χώρα μας persona non grata - Την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν να στήνουν σκηνικά έντασης με «κυνηγητά» σκαφών στην περιοχή

Πριν από 21 χρόνια κατέβασε την ελληνική σημαία και ύψωσε την τουρκική στα Ιμια, οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Σήμερα δηλώνει μετανιωμένος χαρακτηρίζοντας «αστεία» την ενέργειά του και ζητώντας παράλληλα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει ώστε να αφαιρεθεί το όνομά του από τη λίστα των ανεπιθύμητων στη χώρα μας.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 1996. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη Τζεσούρ Σερτ, μαζί με έναν συνάδελφό του και έναν εικονολήπτη του τηλεοπτικού σταθμού Canal D, που επίσης ανήκει στον όμιλο Dogan, αποβιβάζονται στα Ιμια
και κατεβάζουν την ελληνική σημαία. Η συνέχεια είναι γνωστή... Σήμερα, 21 χρόνια μετά, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο Σερτ δηλώνει μετανιωμένος χαρακτηρίζοντας «αστεία ανάμνηση» την ενέργειά του.Εχοντας εγκαταλείψει πλέον τη δημοσιογραφία, ο πάλαι ποτέ μάχιμος ρεπόρτερ της «Χουριέτ» -και εθνικός ήρωας στην Τουρκία λόγω σημαίας- αποφεύγει σήμερα να μιλάει για όσα συνέβησαν στα Ιμια. Ωστόσο, και τα λίγα που λέει έχουν το δικό τους νόημα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τον κάλεσε εκείνο το πρωινό εσπευσμένα ο διευθυντής της εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκόκ προκειμένου να του αναθέσει μια δημοσιογραφική αποστολή που θα τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα. Κρατώντας μια μεγάλη τουρκική σημαία στα χέρια -όπως έγινε γνωστό αργότερα, του την έδωσαν από τα γραφεία της «Χουριέτ» στη Σμύρνη- επιβιβάστηκε με έναν δημοσιογράφο και έναν εικονολήπτη του Canal D στο ελικόπτερο και πέταξαν για τα Ιμια κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπου και κατάφεραν να προσγειωθούν μετά τις επίμονες προσπάθειες του πιλότου. «Καταδρομικά» -χωρίς να σβήσει η μηχανή του ελικοπτέρου και με τον έλικα να γυρίζει- δημοσιογράφοι και εικονολήπτης πήδηξαν στο έδαφος και κινήθηκαν αστραπιαία προς τον ιστό, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία και ανεβάζοντας στη συνέχεια την τουρκική, πυροδοτώντας την κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Την επόμενη μέρα η «Χουριέτ» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος σημαιών».

Οπως λέει ο Σερτ, δεν πίστευε πως η προκλητική του ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αποφεύχθηκε στο πάρα πέντε, αλλά με τρεις Ελληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού νεκρούς και «γκριζάρισμα» των βραχονησίδων. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της “Χουριέτ”... Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει», λέει χαρακτηρίζοντας «αστείο» το γεγονός. 

Η «ιστορική» φωτογραφία από την έφοδο των Τούρκων δημοσιογράφων στα Ιμια τον Ιανουάριο του 1996. Στο μέσον ο Τζεσούρ Σερτ που τώρα δηλώνει μετανιωμένος


Η ελληνική σημαία των Ιμίων 

Τι απέγινε όμως η ελληνική σημαία που κατέβασε από τον ιστό και πήρε μαζί του επιστρέφοντας με το ελικόπτερο στη Σμύρνη ο Σερτ; Πρόκειται για τη σημαία που είχαν υψώσει δύο ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 1996, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης μαζί με λίγους συμπατριώτες του ως απάντηση στις εδαφικές αξιώσεις της Τουρκίας στις βραχονησίδες Ιμια.

Οπως λέει, η σημαία παραδόθηκε από τον ίδιο στον διευθυντή της «Χουριέτ» Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν για ευνόητους λόγους. 
«Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ιμια. Ετσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της “Χουριέτ”», θυμάται ο Σερτ. «Πιστεύω πως ο Ερτουγρούλ Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου την παραδώσει» λέει, χωρίς να αποκαλύπτει τι προτίθεται να κάνει αν η ελληνική σημαία που κάποτε υψώθηκε στα Ιμια έρθει στην κατοχή του. 
«Persona non grata» και γράμμα στον Αλέξη Τσίπρα


Το 1996 ο Σερτ ταξίδεψε στην Ελλάδα με την παρθενική πτήση της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus (δρομολόγιο Σμύρνη-Αθήνα) με βίζα που είχε εξασφαλίσει από το ιταλικό προξενείο της Σμύρνης. Οταν η τότε Ελληνίδα πρόξενος Χαρά Σκολαρίκου, που ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει στην πανηγυρική πτήση, αντιλήφθηκε την παρουσία του Σερτ στο αεροπλάνο, διαμαρτυρήθηκε χωρίς να εισακουστεί, με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψει. Μετά το περιστατικό αυτό ο Σερτ χαρακτηρίστηκε και επίσημα από τις ελληνικές αρχές «persona non grata» στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα. 
«Πιστεύω πως είναι ανούσιο. Ειλικρινά ελπίζω να λυθεί το θέμα. Εχουν περάσει 21 χρόνια και πρέπει να μου το έχουν συγχωρήσει. Φανταστείτε πως οι άνθρωποι που μου ζήτησαν να το κάνω είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορώ», λέει, ενώ ταυτόχρονα ζητά από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δει με ενδιαφέρον το θέμα του. «Δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος.

Η οικογένειά μου κι εγώ μένουμε στο Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πάμε στο νησί γιατί φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα... Μου λείπουν πολύ ο ελληνικός λαός, η κουλτούρα, το φαγητό και η μουσική». Μάλιστα ο Σερτ δηλώνει και θαυμαστής του κ. Τσίπρα. Πιστεύει πως θα βρει τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας: «Πιστεύω πως ο κ. Τσίπρας ακολουθεί σωστή πολιτική και είναι καλός σ’ αυτό που κάνει. Πραγματικά τον παρακολουθώ με ενδιαφέρον και τον θαυμάζω».

Σχολιάζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στα Ιμια και το Αιγαίο γενικότερα, ο Σερτ τις αποδίδει σε μια προσπάθεια «επίδειξης ισχύος για εσωτερική κατανάλωση», αφήνοντας εμμέσως μομφές κατά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στη χώρα, εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, το οποίο πιθανόν να δώσει στον Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν προνόμια σουλτάνου... «Θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε ως επίδειξη ισχύος, ή μια προσπάθεια προβολής της δύναμής μας για εσωτερική κατανάλωση, ή ίσως για τη διαμόρφωση της εσωτερικής ατζέντας με σκοπό την αντιστροφή των αρνητικών δεδομένων τη συγκεκριμένη στιγμή. Τελικά πιστεύω πως είναι ανούσιο, αφού σύντομα θα εκτοπιστεί από την ατζέντα».Σχολιάζοντας τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δηλώνει αισιόδοξος πως θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική, «Υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρξουν στο μέλλον. Ωστόσο είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε δίπλα-δίπλα χωρίς εντάσεις και πολεμικές κραυγές. Οι επαφές, ο πολιτισμός, το εμπόριο, ο τουρισμός πρέπει να αυξηθούν. Δεν υπάρχει λόγος για φθηνή πολιτική. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις».

Ο Τζεσούρ Σερτ με τη γυναίκα τουΑτζέντης

Εδώ και 6 χρόνια και ύστερα από μια σημαντική πορεία αρχικά στη «Χουριέτ» και στη συνέχεια στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News Agency, ο Σερτ εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία. Ταυτόχρονα απαρνήθηκε το χαρακτηριστικό του look με τα μακριά μαλλιά και την κοτσίδα, θέλοντας να περνάει απαρατήρητος. Καλλιτεχνικός ατζέντης, πλέον, από το 2011 ασχολείται με τη διοργάνωση συναυλιών γνωστών Τούρκων καλλιτεχνών, όπως οι Εμπρού Γκιουντές, Ντέρια Ουλούγκ, Ασένα, Ογιούκ Σερτέρ, Βόλκαν Κονάκ, στα δημοφιλή night clubs της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στο εξωτερικό, π.χ. σε Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.

Οπως λέει ο Σερτ, έχει φίλους στην Αθήνα και στα νησιά, του αρέσει να ακούει Ελληνες τραγουδιστές, όπως η Αννα Βίσση, η Χάρις Αλεξίου, η Ελενα Παπαρίζου, ο Μάριος Φραγκούλη κ.ά.
Αν και για χρόνια περιζήτητος εργένης, ενέδωσε στην αγαπημένη του Ζεϊνέπ Ζεϊρέκ με την οποία πρόσφατα απέκτησαν μία κορούλα που, όπως λέει ο ίδιος, του έχει αλλάξει τη ζωή. Θιασώτης των social media, τα χρησιμοποιεί για να προβάλλει τα διάφορα events που διοργανώνει. 

Στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook δεν υπάρχουν αναρτημένες φωτογραφίες από την εποχή της μάχιμης δημοσιογραφίας, ούτε βέβαια οι γνωστές σκηνές από τα Ιμια την ώρα που κατεβάζει την ελληνική σημαία που τον έκαναν πρωτοσέλιδο και εθνικό ήρωα στην Τουρκία. Είναι εμφανές ότι θέλει να ξεχάσει όσα συνέβησαν τότε και ότι παραλίγο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε πόλεμο. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα μένουν ακόμη αναπάντητα.

Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» 

ΣΧΟΛΙΑ (77)

Τουρκε

Μονο ψοφο που θέλεις να έρθεις στην Ελλάδα.Να έρθεις για να ζητήσεις συγνώμη από τα παιδιά των 3ων νεκρών και μετά να αυτοκτονησεις

...

Αυτό έλειπε να μην του αρέσει ο Τσίπρας, του εχθρού της Ελλάδος...

Ζαχος

Ειμαι ,περιπου βεβαιος πως θα αρθει η απαγορευση στον Τουρκο πρωην δημοσιογραφο ,αλλα φανατικο Τουρκο (ας μη γελιομαστε!). Τωρα που εστειλε γραμμα στον Τσιπρα.Θα του δοθει και ασυλο και πιθανον να τον βαλλουν και στο ψηφοδελτιο τους για να τον εκλεξουν και βουλευτη οι μουσουλμανοι της Θρακης! Να θυμαστε αυτα που σας λεγω.Γιατι ειμαστε λαος με κοντη εως ανυπαρκτη μνημη. Θεωρει δε τον Τσιπρα καλο ,του αρεσει η Ελληνικη μουσικη και η κουζινα ,ισως και οι Ελληνιδες ,αλλα στο πισω μερους του μυαλου του εχει την Δυτικη Θρακη ,αρκετα απο τα Ελληνικα νησια του Αιγαιου,ωστε να τον ανακηρυξουν και παλι οι Τουρκοι "εθνικο ηρωα". Ιδωμεν!

ολαος

..του αρεσει η ελλαδα και τα νησια και οι μεζεδες???? αν θελει πολυ να ερθει στην ελλαδα να παει να βαλει στη θεση της την σημαια που πηρε τοτε να ζητησει συγνωμη απο τον ελληνικο λαο και βεβαια καθως θα εοικυριχθει στην τουρκια ασυλο απο την ελλαδα και καλως να ορισει

Bbbbrrrrr....

Επρεπε να κανεις τετοιες μαγγιες σε πραγματικη χωρα, ας πουμε στο ισραηλ. Ποσες μερες θα εισουν "εθνικος ηρωας" με την μοσαντ στα χναρια σου; αλλα διαλεξες το μπουρδ... με "μυστικες υπηρεσιες" βολεματος βυσματων και κιοφτεδων... τυχερος βρωμιαρη

Κάτι

τέτοιες στιγμές και για κάτι τέτοιους λόγους μπορεί να σκέφτεται και κάποιος γιατί να μην ήταν Εβραίος.

Σωτήρης

Πλάκα κάνει ο τύπος;

ΓΙΑΝΝΗΣ Κώος πολίτης

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!! Είναι πολύ αργά για δάκρυα... Είμαι από Κω και τα γεγονότα του 1996 τα έζησα (ζήσαμε) όπως και πολλοί Έλληνες. Εδώ (για εμάς) θα είσαι για πάντα Persona non grata!! Άσε λοιπόν τους θεατρινισμούς και κάτσε εκεί που είσαι!!

Σωτήρης

Στη Κώ έκανα φαντάρος το 1988. Όμορφο νησί. (άσχετο με το θέμα)

Μιχαηλ

Αντι να δινει συνεντευξη στο "θεμα" κ να στελνει γραμματα συγχωρεσης στον Τσιπρα, μπορει να βγει στις Τουρκικες εφημεριδες κ καναλια κ να δηλωσει στον Τουρκικο λαο κ σε αυτους που του εδωσαν την εντολη, πως μετανιωνει για το λαθος του, πως τα Ιμια ειναι Ελληνικα κ οτι εκανε ηταν στα πλαισια της Τουρκικης φιλοσοφιας, εναντι των γειτονων της.

Σωστός!!!!

Μάλλον αυτό θα ήταν το ποιο τίμιο που θα μπορούσε να κάνει. Αλλά φυσικά δεν ζει σε μια πολιτισμένη ελεύθερη χώρα και δεν φαίνεται και για πολύ λεβέντης το παλικάρι.....

Για δες θράσος ο Ταταρομογγόλος τουρκαλάς

Ας τολμήσει να έρθει στην Ελλάδα ο άπλυτος μα όπως κατέβασε την σημαία θα του κατεβάσουμε κι εμείς την μάπα. Μετάνιωσε λέει ο εθνικιστής που κατέβασε την Ελληνική σημαία δεν είπε όμως αν μετάνιωσε που σήκωσε την τούρκικη στα Ιμια. Κροκοδείλια δάκρυα τώρα που έχει ανάγκη να κρυφτεί κάπου. Έτσι και μάθω ότι ήρθε στην Ελλάδα θα του κάνω εγώ προσωπικά μήνυση για προσβολή του Ελληνικού συμβόλου και για παράνομη είσοδο σε Ελληνικό έδαφος χωρίς άδεια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης