Κυπριακό: Πιο ενεργή εμπλοκή του γ.γ. του ΟΗΕ ζητούν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί

Κυπριακό: Πιο ενεργή εμπλοκή του γ.γ. του ΟΗΕ ζητούν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί

Κάνουν λόγο για πρόοδο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της ΕΕ και του περιουσιακού - Παραμένουν σημαντικές διαφορές - Αναστασιάδης: Δεν θα κάνει επιδιαιτησία ο Μπαν Κι Μουν

Κυπριακό: Πιο ενεργή εμπλοκή του γ.γ. του ΟΗΕ ζητούν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί
Σχεδόν τηλεγραφικό ήταν το δελτίο τύπου το οποίο ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ  Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον
Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον ΓΓ του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 25 Σεπτεμβρίου και σε αυτήν οι δύο ηγέτες θα ζητήσουν πιο άμεση εμπλοκή του ίδιου του Μπαν Γκι Μουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Κλείσιμο
Στο δελτίο τύπου, ο κ. Άιντε έκανε λόγο για πρόοδο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της ΕΕ και του περιουσιακού, σημειώνοντας ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές. Είπε επίσης ότι έγινε brain storming (ανταλλαγή απόψεων) στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων και πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές, οι ηγέτες επιδεικνύουν σημαντική αποφασιστικότητα να τις ξεπεράσουν. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Άιντε, είπε ότι και οι δύο ηγέτες επιθυμούν την ενεργότερη εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και πως κατά την Τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, θα συζητηθεί και η χρηματοδότηση της λύσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως η εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ δεν σημαίνει επιδιαιτησία. Σημείωσε πως ο ίδιος δεν δέχεται πιέσεις ούτε ουδείς επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις.
Αναστασιάδης: Δεν θα κάνει επιδιαιτησία ο Μπαν Κι Μουν
Δεν θα αποδοθεί επιδιαιτητικός ρόλος στον ΓΓ του ΟΗΕ με την ενεργότερη εμπλοκή του στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντησή του με τον  Μουσταφά Ακιντζί.

«Γι’ αυτό και αναφέρεται στο δελτίο τύπου ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία καθοδηγείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων
» δήλωσε. 

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των συνομιλιών στα σημεία στα οποία υπάρχουν διαφορές και τα οποία σήμερα έχουν ανακοινωθεί. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, προτίθεται να δώσει διακαναλική συνέντευξη για να ενημερωθεί και ο Κυπριακός λαός για τις συνομιλίες. 
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι το δελτίο τύπου ήταν «άχρωμο και άοσμο», ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι αυτό, απεικονίζει πραγματικότητες. «Δεν θελήσαμε να παραπλανήσουμε οποιονδήποτε» είπε, συμπληρώνοντας πως όλα όσα ακούστηκαν με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν  και δημιούργησαν κλίμα αρνητισμού, δεν ευσταθούν. 

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα μετά τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι επόμενοι μήνες, θα αξιοποιηθούν για να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης. «Όσο φιλόδοξο κι αν ακούγεται, μπορεί να καταστεί εφικτό αν υπάρξει αλληλοκατανόηση». 

Ο Νίκος Αναστασιάδης, απέρριψε ισχυρισμούς για πιέσεις με στόχο να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για λύση του Κυπριακού. «Αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος ώστε να δικαιολογείται σύγκλιση πολυμερούς, δεν πρόκειται να επισυμβεί. Μέχρι στιγμής δεν αισθάνθηκα να  πιέζομαι». 

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος, επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στις συναντήσεις που προγραμματίζει να έχει στη Νέα Υόρκη, είναι κι αυτή με τον Τζο Μπάιντεν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης