Οργή επιχειρηματιών για τo κλείσιμο της Ειδομένης

Οργή επιχειρηματιών για τo κλείσιμο της Ειδομένης

Οι μεταφορικές έχουν υποστεί ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ - Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα έπειτα από τα χθεσινά επεισόδια με μετανάστες που έσπασαν κλούβα της αστυνομίας


Οργή επιχειρηματιών για τo κλείσιμο της Ειδομένης
Ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχουν υποστεί οι μεταφορικές εταιρείες εξαιτίας του γεγονότος ότι μετανάστες και
πρόσφυγες έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή για 32 ημέρες.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ την Τρίτη ο εκπρόσωπος των μεταφορικών εταιρειών, Αναστάσιος Σεχπερίδης, εξέφρασε την οργή του για την κατάσταση που επικρατεί, λέγοντας ότι αναγκάζονται πλέον να προβούν σε αναγκαστικές άδειες για να μην απολυθεί κόσμος ή γίνει μείωση μισθών

«Μας κοροϊδεύουν. Εδώ και 32 ημέρες είναι κλειστή η γραμμή, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, έχουμε ζημιά 800 χιλιάδες ευρώ, και έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό, δεν έχουν καταλάβει τι έγινε στην Ελλάδα...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεχπερίδης, εξηγώντας ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και τα λιμάνια, καθώς οι εταιρείες, με ζημία, μεταφέρουν τα φορτία τους μέσω Αλβανίας και Βουλγαρίας.
Κλείσιμο

«Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα ανοίξει η γραμμή στις 4 Απριλίου, μετά στις 11, μετά στις 18... Χθες  για δύο ώρες άνοιξε η γραμμή. Ο κ. Τόσκας μας είχε πει ότι θα ανοίξει στις 11 του μηνός, είχαν πει ότι είναι "θέμα ημερών". Θα ανοίξει το Πάσχα; να μας πουν τι κάνουμε», πρόσθεσε, μία μόλις ημέρες μετά την αποτυχημένη αστυνομική επιχείρηση για να ανοίξει η γραμμή.

Κι όμως, χθες, αστυνομικοί κατάφεραν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική γραμμή, μόνο για να την επανακαταλάβουν οι πρόσφυγες λίγη ώρα αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 282 βαγόνια με προϊόντα παραμένουν εγκλωβισμένα σε ελληνικό έδαφος.

Χθεσινό βίντεο με την επανακατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής



Μετανάστες έσπασαν κλούβα της αστυνομίας
Όλα αυτά ενώ η ατμόσφαιρα στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει ηλεκτρισμένη έπειτα και από τα χθεσινά επεισόδια με τον τραυματισμό πρόσφυγα που έπεσε μπροστά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. 

Αν και οι αστυνομικοί διαβεβαιώνουν ότι το βανάκι δεν είχε εμπλοκή, το ατύχημα έδωσε αφορμή να ξεσπάσουν οι πρόσφυγες προκαλώντας φθορές στο αυτοκίνητα και αναποδογυρίζοντας κάδους απορριμάτων.  



Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει εκτός ελέγχου με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή επεισόδια, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας και ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε κακές συνθήκες αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Γενικότερα πάντως αν και έχουν περάσει πλέον αρκετοί μήνες η κυβέρνηση παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί αλληλεγγύης, αδυνατεί να προσφέρει ικανοποιητικές συνθήκες στο σύνολο των 54.000 προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για αρκετό χρόνο. 

Στην Ειδομένη παραμένουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες, την ώρα που ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας υποσχόταν χθες στην Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, ότι θα μπει τάξη. «Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει να ωριμάσει η απελπισία και να δώσουμε μορφή στο χάος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «γίνεται σχεδιασμός ότι σχεδιασμός σε διεθνές επίπεδο με τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες μετανάστευσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην έχουμε αιματοχυσίες που δεν βοηθούν κανένα».

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι μέσα σε 31 μέρες δημιουργήθηκαν 35.000 θέσεις φιλοξενίας και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλες 20.000 θέσεις φιλοξενίας που θα δώσουν την δυνατότητα να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη αλλά και το λιμάνι του Πειραιά όπου επίσης παραμένουν 3.200 πρόσφυγες. Για την κυβέρνηση η εκκένωση των δύο αυτών πρόχειρων καταυλισμών παραμένει η βασική προτεραιότητα. Πρόβλημα όμως αποτελεί και το Ελληνικό όπου περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε απαράδεκτες συνθήκες. Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να περιορίσει τους καταυλισμούς από 35 - 40 σε 15 - 20 με ανθρώπινες συνθήκες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης