Τα θρησκευτικά στο σχολείο γίνονται θρησκειολογία - Οι όροι του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Τα θρησκευτικά στο σχολείο γίνονται θρησκειολογία - Οι όροι του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Τι προωθεί ο Νίκος Φίλης και ποιες οι αντιδράσεις της Εκκλησίας

Αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης
, μετατρέποντας το σε μάθημα θρησκειολογίας, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην Εκκλησία, που  ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «τοπίο». 

Οι αποκαλούμενες ως «κόκκινες γραμμές» της Ιεραρχίας στο θέμα των Θρησκευτικών είναι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, ο  ορθόδοξος χαρακτήρας του και η τήρηση του ωρολογίου προγράμματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πάντως στην ενθρόνιση του νέου  Μητροπολίτη Καρπενησίου έκανε λόγο για κάποιους που θέλουν η Εκκλησία να μπει στο περιθώριο. 

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι  το μάθημα να μην έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά θρησκειολογικό προκειμένου οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με επαφή με περισσότερες θρησκείες.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μάθημα δεν θα έχει χαρακτήρα κατήχησης αλλά θα δώσει γνώσεις στους μαθητές για όλες τις θρησκείες  και την ιστορία τους. 

Δίνοντας το πλαίσιο από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει θέσει τρεις όρους για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στην  πρόσφατη Εκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του» τόνισε,  ξεκαθαρίζοντας  ότι «όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το υπουργείο».

Την ίδια ώρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος  προτείνει την προσθήκη στο τέλος κάθε σχολικού βιβλίου μερικών θρησκειολογικών κεφαλαίων, προκειμένου να παραμείνει το μάθημα στα σχολεία ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα έχει καταθέσει την πρότασή του για τα Θρησκευτικά σε δύο μήνες. 

Η κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που προωθεί ο κ. Φίλης συνδέεται με την παραμονή του μαθήματος ως υποχρεωτικό στα σχολεία καθώς ο υπουργός συνδέει την αναμόρφωση του μαθήματος για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μετατραπεί σε προαιρετικό.

Σε ο,τι αφορά στο θέμα που προέκυψε με τις  επισκέψεις μητροπολιτών στα σχολεία, ο κ. Φίλης διευκρίνισε  ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία».

Η Εκκλησία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό στον κορμό των βασικών μαθημάτων που διδάσκονται όλα τα παιδιά. Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος σε εισήγηση που έκανε πριν από μερικές ημέρες  στη Σύνοδο,  παρουσίασε  συμπεράσματα διατριβής για το μάθημα των θρησκευτικών επισημαίνοντας ότι ήδη το μάθημα έχει εξελιχθεί: «Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αλλαγές πού έγιναν κατά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2003, έχει αναδείξει σε σημαντικό βαθμό την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας του μαθήματος, γιατί θεωρούμε ότι συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία ενεργών και  υπευθύνων πολιτών  πού θα σκέφτονται  και θα ενεργούν με βάση κοινά αποδεκτές ανθρωπιστικές  αξίες τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την έρευνα αυτή διαπιστώνεται οτι τα εγχειρίδια  τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επομένως  κακώς υποστηρίζεται από μερικούς ότι πρέπει να αντικατασταθούν γιατί δήθεν είναι ομολογιακά και κατηχητικά βιβλία. Η άποψη αυτή είναι αντιεπιστημονική και ενδεχομένως παραπλανητική”.

Ο κ. Φίλης πάντως έχει ξεκαθαρίσει οτι “για ιστορικούς λόγους το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αυτό, συνιστά έναν αναχρονισμό που τον αντιλαμβάνονται και φωτισμένοι ιεράρχες και θεολόγοι. Είναι αναγκαία η αναμόρφωση των θρησκευτικών, ώστε, να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, γνώσης των θρησκειών, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στη χώρας μας. Το ΙΕΠ θεσμικά αρμόδιο, επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις”. 

Και τόνισε οτι  “από τις βασικότερες επιδιώξεις της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να εφοδιάσει τους μαθητές με τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα, ώστε να ζήσουν αρμονικά στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Ευρώπης. Να γνωρίσουν, δηλαδή, οι μαθητές, όχι μόνο τη δική τους θρησκευτική κληρονομιά  αλλά και τις θρησκευτικές παραδόσεις και αξίες  και άλλων ανθρώπων. Η επιδίωξη αυτή πέραν του ότι στοχεύει, με βάση τη γνώση, στον σχηματισμό μιας κοινωνίας ανεκτικότερης στην ετερότητα, υλοποιεί παράλληλα και το δικαίωμα του παιδιού στη γνώση. Καθώς η ευρωπαϊκή θρησκευτική εκπαίδευση προβάλλει ως ένα αρκετά πολυεπίπεδο ζήτημα, κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελεύθερη και υπεύθυνη να επιλέξει τον χαρακτήρα και τις κατευθύνσεις της σχολικής θρησκευτικής εκπαίδευσης που αναπτύσσει. Και είναι φυσικό ότι αυτή η επιλογή σχετίζεται στενότατα με τη συνάφειά της, όπως είναι οι ιδιαίτεροι ιστορικοί και πολιτικοί λόγοι, το θρησκευτικό τοπίο και η παράδοση της χώρας, ο ρόλος και οι αξίες της θρησκείας στη συγκεκριμένη κοινωνία, η δομή και η ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος, η ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική”.

ΣΧΟΛΙΑ (126)

(συγ)ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ανυποχώρητοι μπρος στις κόκκινες γραμμές θα "παραιτήσουμε " πάραυτα και τον Φίλη όπως κάναμε και με τον Μουζάλα!

Γράψτε και τα καλά ρε γμτ...

Δεν θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ!... Λίγο είναι;

Αυτοκτονία Λαού

Εάλω η Χώρα, από μια δράκα ιδεοληπτικών. Να χαρώ εγώ Δημοκρατία, Σύνταγμα και Θεσμούς... Πόσο ανύπαρκτοι μπορεί να είμαστε αν μπορεί μια κυβέρνηση σε ένα έτος να ανατρέψει την οικοδόμηση ενός κράτους-έθνους εδώ και 200 χρόνια; Το γεγονός και μόνο αποδεικνύει ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν. Ίσως από φόβο για την κρίση. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο παγκόσμιο προηγούμενο λαού που αυτοκτονεί αφήνοντας σε μια ομάδα τη βίαιη εκρίζωση των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων του, στο όνομα μια αόριστης αναθεώρησης. "Για να το κάνουν, ξέρουν αυτοί." έτσι δεν είναι;

Είναι αργά για δάκρυα...

Πάγια θέση της Αριστεράς είναι να αντικατασταθεί το μάθημα των θρησκευτικών με την ιστορία θρησκειών και η εκκλησία να χωριστεί απ' το κράτος, και ει δυνατόν να εξαφανιστεί. Αφού ΑΥΤΟΥΣ βγάλαμε κυβερνήτες τώρα τι κλαίμε;

Φ.Κ.

Οσες προσπάθειες και να κάνουν, η Ορθοδοξία βρίσκεται στην ψυχή του Γένους μας. Οι εμμονές της Νέας Παγκόσμιας Τάξης και των εμμονικών αθέων δεν θα ολοκληρωθούν. Πώς; Εδώ θα είμαστε....

planet

Η Ορθοδοξία ναι είναι στην ψυχή μας αλλά η Εκκλησία ΟΧΙ αυτή υπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα με παπάδες ΔΥ που τους πληρώνουμε όλοι απο τους φόρους μας.

χ πατρα

Η Εκκλησία δεν έδειχνε κανένα έλεος, μπρος στην αδυναμία ή -ακόμα χειρότερα- στην άρνηση των ραγιάδων να πληρώσουν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έργο του Τάκη Σταματόπουλου, Ο Εσωτερικός Αγώνας, τα 32 από τα 68 χωριά της Χίου ανήκαν στην Εκκλησία και οι ραγιάδες συντηρούσαν με τον ιδρώτα τους έναν σωρό μοναστήρια, εκκλησίες και παρεκκλήσια, τους δε φόρους, οι ρασοφόροι τους εισέπρατταν τακτικά χωρίς να χαρίζουν ούτε έναν παρά και στην ανάγκη μεταχειρίζονταν και βία.... Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, σημειώνει πως, ...το πιο έφορο και καλό μέρος της γης ήταν ιδιοκτησία των μοναστηριών. Μια φούχτα καλόγεροι που κι αυτοί ήσαν εξαρτημένοι απ' το Άγιο Όρος, το Πατριαρχείο, τον μητροπολίτη, έπαιρναν αμύθητα εισοδήματα από γεννήματα, καρπούς και ζωντανά. Χιλιάδες αγρότες ήταν σκλάβοι των μοναστηριών κι έτρεφαν τους μικρούς και μεγάλους καλόγερους, με τον μόχθο και τον ιδρώτα τους (Σελίδες από την ιστορία τού αγροτικού κινήματος, σελ. 11). Ο δε ξένος περιηγητής Μπερτόλντι υπογραμμίζει: Ουδεμία απάτη, ουδείς λόγος, ουδεμία δεισιδαιμονία, ουδείς ερεθισμός υπάρχει άγνωστος εις αυτούς Βραδυκίνητοι, φίλαυτοι, δόλιοι, πραγματικές βδέλλες, εκμυζούν το αίμα του λαού. Ομοίως και ο ανώνυμος της Ελληνικής Νομαρχίας

Δεξιός

τα μαθηματικά σου δεν βγαίνουν. Πόσοι ήταν οι καλόγεροι και πόσοι οι καλλιεργητές; Αν υποθέσουμε ότι ήταν 1000 καλόγεροι και 10,000 καλλιεργητές (μάλλον πολλοί καλόγεροι τέλος πάντων), τότε ένας καλλιεργητής έδινε μία στις δέκα ντομάτες στους καλόγερους; Ή μήπως οι καλόγεροι ήταν υπέρβαροι και τρώγανε παραπάνω από το μέσο καλλιεργητή. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο αυτό που λέω αλλά κάποτε πρέπει να φύγουμε από την κιτσ εικόνα ο εκμεταλλευτής και ο κακομοίρης υποζύγιος και να πάμε στην πραγματική εικόνα όπως αυτή βγαίνει από τα νούμερα.

Βασίλης

Αντικειμενικότατος ο Κορδάτος! Ιστορικός από μεταγραφή, νεοπροσήλυτος μαρξιστής τού 30, αγωνιζόταν νά αποδείξει τά αναπόδεικτα. Καμία αναγωγή στό περιβάλλον τής οθωμανικής διοίκησης, σά νά αναφερόταν σέ κοινωνία τής βιομηχανικής επανάστασης. Καμία αναφορά σέ προγενέστερες επαναστάσεις-Διονύσιος ο σκυλόσοφος- ή σέ νεομάρτυρες-Αγία Φιλοθέη. Οι ίδιοι ιστορικοί-αριστεροί καί φιλελεύθεροι-πού αγωνίζονται να αθωώσουν τούς οθωμανούς καί νά παρουσιάσουν τήν ελληνική επανάσταση ως αστική, ταξική κλπ. Οτιδήποτε άλλο από εθνική, δηλαδή στήν περίπτωσή μας καί θρησκευτική. Αυτά πονάνε.

χ πατρα

τι έκανε η Εκκλησία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας; Αρχικά, με την αλλαγή της εξουσίας από χριστιανική σε μουσουλμανική, σίγουρα θα υπήρχαν κάποια προβλήματα με την εκ νέου ορισμένη εξουσία του πατριάρχη. Τα θέματα όμως αυτά διακανονίστηκαν σύντομα, κι ο πατριάρχης έγινε επίσημο όργανο του σουλτάνου υπεύθυνος για τα θέματα των χριστιανών υπηκόων, απολαμβάνοντας μάλιστα πολλά προνόμια, ακόμα και μέρος των φορολογικών εσόδων απτους ταλαίπωρους χριστιανούς. Στη θέση λοιπόν αυτή, με τον απόλυτο πολιτικό και πνευματικό έλεγχο στους χριστιανούς, δεν είχε κανένα λόγο η εκκλησία να υποστηρίξει κάποιο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Έτσι κύλησαν τα χρόνια μέχρι το 18ο αι., οπότε άρχισαν οι ιδέες του ΕυρωπαΪκού Διαφωτισμού υπέρ του ορθολογισμού και της εκπαίδευσης, κατά της θρησκευτικής ηγεμονίας και υπέρ των εθνικών κρατών, να εισρέουν στον υπόδουλο ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω των Ελλήνων διαφωτιστών, κυρίως λογίων του εξωτερικού, με συνέπεια την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης και ορισμένες αποτυχημένες επαναστατικές πράξεις μικρής κλίμακας. Η Εκκλησία από τότε, αισθανόμενη την απειλή προς το μονοπώλιο της εξουσίας της, έκανε ευρεία εκστρατεία κατά των καινοφανών ιδεών, με αναθέματα και αφορισμούς προς Ευρωπαίους κι Έλληνες διαφωτιστές, π.χ. προς το Βολτέρο ή τον Αδαμάντιο Κοραή, με παραινετικές έως κι απειλητικές εγκυκλίους προς τοπικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες ανά την αυτοκρατορία, που αποκήρυτταν αυτές τις ιδέες υποστηρίζοντας ανταυτού υπακοή στην οθωμανική εξουσία και διατυπώνοντας ενίοτε ακραίες θέσεις, π.χ. ότι η υπακοή στην οθωμανική κυριαρχία είναι θεόσταλτη δοκιμασία όπως η αντίστοιχη περίοδος της ειδωλολατρικής Ρωμακής Αυτοκρατορίας, κατά μια εγκύκλιο του 1798 του Πατριαρχείου Ιεροσολίμων, κι επομένως, εφόσον η γήινη ζωή δεν έχει σημασία, οι χριστιανοί θα πρέπει να υπομείνουν τα βάσανα μέχρι να περάσουν στην αιώνια βασιλεία του Θεού. Το ίδιο διάστημα δρούσε και ο μέγας λαοπλάνος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος υποστήριζε καθαρά χριστιανική, όχι εθνική ή κοσμική εκπαίδευση, ενώ προπαγάνδιζε στον αφελή λαό ότι η οθωμανική διοίκηση τέθηκε απτο θεό στους μόνους πραγματικούς πιστούς (στους ορθοδόξους, όχι στους παπικούς), με σκοπό να διαφυλάξει την πίστη τους. Παράλληλα η Εκκλησία αναζωπύρωνε παλιά αντιρωμαιοκαθολικά πάθη που προέρχονταν απτις εποχές του Σχίσματος και των σταυροφορικών επιδρομών στο Βυζάντιο, προσθέτοντας επίσης στους εχθρούς και τους προτεστάντες, με σκοπό τη στροφή του λαού εναντίον του ευρωπαϊκού πνεύματος.

νηρέας

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται--300 χρόνια σκλαβιάς άλλα 150 Φράγκοι . Πάρθηκε η πόλη και χάθηκε η λαμπρότητα .Να συμφωνήσω με όσα αναφέρεις αγαπητέ . Πρέπει να ξεγράψουμε την βυζαντινή ιστορία, ??( Αρχιτεκτονική ,Τέμπλα , Χειρόγραφα ,εικόνες ) Με λύπη είδα εγκατάληψει λεηλασία ,κειμήλια σε ξένα μουσεία. Αυτά τα λίγα ....

Μενέλαος

Την ώρα που τα πολιτισμένα κράτη ιδρύουν έδρες Βυζαντινών, νεοελληνικών σπουδών, ελληνικής γλώσσας κλπ, στην Ελλάδα κάνουν ό,τι μπορούν να σβήσουν την εθνική και θρησκευτική συνείδηση, να καταργήσουν την αριστεία και να απαξιώσουν όλους τους θεσμούς που συγκροτούν τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας.

Γανυμήδης

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς "πολιτισμένα κράτοι" και τι "Ελληνική κοινωνία"! Ο χριστιανισμός στην Ευρώπη διαδόθηκε με την βία, στο όνομά της νέας θρησκείας έγιναν τα πιό φρικτά εγκλήματα! Θέλω να προσθέσω ότι όλοι η οικουμένη θαυμάζει και λατρεύει τον κλασικό Ελληνικό πολιτισμό, είναι ο πολιτισμός που ώθησε την ανθρωπότητα στο μεγαλείο της διανοητικής τελειότητας! Δυστυχώς σε εμάς τους "ελληνόφωνους χριστιανούς" επικράτησε ο δογματισμός και η ηλιθιότητα!

from usa

Μη στεναχωριεστε παιδια! Πολλες φορες ο εχθρος προσπαθησε να αλωση την Ορθοδοξη πιστη. Απο αρχαιοτατων χρονων. Με την Ιαζαβελ κατα του Ισραηλ και του Προφητη Ηλια. Με Ιουλιανους κατα την Βυζαντινη μας αιγλη. Με τουρκους και τουρκαλβανους τα χρονια της σκλαβιας. Με αιρετικους και αθεους στις μερες μας. Παντοτε ο Θεος νικα δια μεσω των αγιων του. Ετσι και τωρα θα γινη. Στις ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εκλογες το 48% ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ. Γιατι? Διοτι εχει καταλαβει οτι προκειται περι προδοσιας οτι και αν ψηφισουν. Στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ εκλογες το ποσοστο αποχης θα ξεπεραση το 50%. Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ειναι η ΕΛΛΑΣ και η ΕΛΛΑΣ η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!! Αλληλενδετα! Και κανενα απο τα δυο δεν προκειται να σβηση. Πρωτου φθασουμε στην τελικη εξουθενωση μας θα ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΜΕ σαν ΕΘΝΟΣ. Εχουμε αρκετο δρομο ακομα προς τα κατω και προς την εξουθενουση μας που επιζητουν οι ...εταιροι... ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!!! ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!

Στην Πάτρα δεν είμαστε όλοι σαν τα μούτρα σου

Παιδεραστία, ρατσισμος, ομοφυλοφιλία τι λες ρε αριστερό [...]. Όταν θα καταλάβεις το μεγαλείο της επανάστασης του 1821 και νιώσεις υπερήφανος ως Έλληνας τότε θα δικαιούσαι να πιάσεις στο στόμα σου την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία.

@16:06Στην Πάτρα δεν είμαστε όλοι σαν...

Nαι...καλά τα λές αλλά και στην Πάτρα Τσύριζα και ΚΚΕ ψηφίσατε!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiotis_rafail

Σήμερα η κομβική συνάντηση Κικίλια με εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρίας Avexis με στόχο τη διαπραγμάτευση της τιμής της θεραπείας - Επικοινωνία του υπουργού Υγείας και του ΙΣΑ με το εξειδικευμένο κέντρο Boston’s Children Hospital

martiras-novartis

Δείτε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η στρατηγική» που πρόβαλε η ιταλόφωνη κρατική τηλεόραση της Ελβετίας (RSI) για την υπόθεση της Novartis - Πρωταγωνιστεί ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων που εμφανίστηκαν ως Βενετσιάνοι καλόγεροι