Επισήμως hotspot με χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες η Ελλάδα

Επισήμως hotspot με χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες η Ελλάδα

«Παρηγοριά» με ανθρωπιστική βοήθεια - Αβραμόπουλος: Κίνδυνος εγκλωβισμού 100.000 προσφύγων - Μισό εκατ. πρόσφυγες έφθασαν στην χώρα μας το τελευταίο τρίμηνο του 2015! - Δεν θα δεχθούμε κανέναν μετανάστη από όσους βρίσκονται στην Ελλάδα, λέει η Τουρκία

Επισήμως hotspot με χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες η Ελλάδα
Σε ένα απέραντο hotspot με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μετατρέπεται η Ελλάδα, αφού με χιλιάδες μετανάστες να καταφτάνουν καθημερινά και τα σύνορα κλειστά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκλωβίζονται στην χώρα μας, όπου καθημερινά δημιουργούνται νέα κέντρα και καταυλισμοί για να τους φιλοξενήσουν.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό έκρουσε την Πέμπτη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, προειδοποίησε ότι μπορεί να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες! Παράλληλα, όμως, ο κοινοτικός επίτροπος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και να ανέβει ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων, καθώς μέχρι στιγμής γίνονται με ρυθμούς χελώνας.

Με το κλείσιμο των συνόρων να θεωρείται πλέον δεδομένο και τετελεσμένο γεγονός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να αφήσει στην άκρη τη συζήτηση περί μονομερών ενεργειών και κλειστού βαλκανικού διαδρόμου και να εστιάσει στην ανθρωπιστική βοήθεια, που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα για την στέγαση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που φαίνεται πώς θα εγκλωβιστούν επ' αόριστον στη χώρα μας.

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν άλλωστε ξεκάθαρος την Πέμπτη ως προς αυτό κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιδιώκοντας να μετατοπίσει το «βάρος» της συζήτησης από το κομμάτι του «blame game» για τα κλειστά σύνορα, στο τι θα πρέπει να γίνει από δω και μπρος, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση της δήλωσης της Συνόδου της 7ης Μαρτίου πως «οι μη ελεγχόμενες ροές μετανάστευσης στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων έχει πλέον σταματήσει», είπε ότι πρόκειται για μια περιγραφή της κατάστασης, προσθέτοντας ότι δεν εκδηλώνει τις προθέσεις της Επιτροπής. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε την αντίθεση της Κομισιόν στο ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων και συνόψισε τη θέση της στη δήλωση του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως «οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις». 

Πάνω από 13.500 μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη




Μισό εκατ. πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2015!
Σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Frontex, που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, κατέγραψε 484.000 τέτοιες περιπτώσεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και 466.000 στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως άνθρωποι που επανεισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Πρόσφυγες και μετανάστες την Πέμπτη στον Πειραιά


Eτσι, ο συνολικός αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων της ΕΕ, αυτών που δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά σημεία διέλευσης, ανήλθε σε 978.300 το τρίμηνο αυτό, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου η Frontex άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία το 2007.
Από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί, ανέφερε η Frontex.

Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ κατέγραψε μια μείωση των αφίξεων στην Ιταλία από τη Λιβύη αλλά σημείωσε μια απότομη αύξηση των αφίξεων στην Ισπανία από το Μαρόκο, αν και οι αφίξεις αυτές είναι σε χαμηλό επίπεδο. Καταγράφηκαν 2.800 παράτυπες διελεύσεις το τέταρτο τρίμηνο (του 2015) στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, ανέφερε, αριθμός ρεκόρ για αυτή την εποχή και ο διπλάσιος αριθμός εκείνων που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2014.


Τουρκία: Δεν θα δεχθούμε κανέναν μετανάστη από όσους βρίσκονται στην Ελλάδα
Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά!

«Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.


Από τον Πειραιά σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα 700 πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ, σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα μεταφέρθηκαν 700 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιχείρηση μεταφοράς «συντονίστηκαν με επιτυχία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενώ με μέριμνα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «συμπληρώθηκαν όλες οι ανάγκες των δομών αυτών σε απαραίτητα είδη, όπως υπνόσακοι και τρόφιμα».

Πρόσφυγες έφτασαν την Πέμπτη στα Τρίκαλα


Σύμφωνα με την κυβέρνηση, την ίδια ώρα εντοπίστηκαν και προωθήθηκαν σε δομές φιλοξενίας ομάδες προσφύγων που βρίσκονταν εγκαταλειμμένοι -αρκετοί από παράνομους διακινητές- σε διάφορα σημεία, κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου οι πρόσφυγες να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης ή αισχροκέρδειας από επιτήδειους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τόνισε την ανάγκη διασποράς, σε διάφορα σημεία της χώρας, των 13.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη.

Όπως είπε, δεν μπορεί μόνο ο νομός Κιλκίς να πάρει ένα τέτοιο πολύ μεγάλο βάρος, αφού «δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν είναι και δίκαιο».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτρέπει τους πρόσφυγες αυτούς να φύγουν από τα σύνορα και να γυρίσουν πίσω, 10-20 χιλιόμετρα, σε οργανωμένους χώρους, όπου θα μπορούν να βρουν στοιχειώδη στέγη και τροφή. 

«Στην Ειδομένη κάνουμε ό,τι μπορούμε και εκεί, αλλά 13.000 κόσμος δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Μπορεί λίγο παραπίσω και πιστεύω να πεισθούν. Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι στο τι θα αποφασιστεί την άλλη βδομάδα, στις 17 του μηνός στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το "relocation", δηλαδή το να στείλουμε κόσμο σε ευρωπαϊκές χώρες και να επιστρέψουμε και κόσμο στην Τουρκία, κάτι που συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση στη Σμύρνη», ανέφερε.


Πρόσφυγες επιστρέφουν από την Ειδομένη στην Αθήνα γιατί δεν αντέχουν άλλο
Πάντως, να επιστρέψουν στην Αθήνα αποφάσισαν την Πέμπτη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες ζούσαν κάτω από άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες, στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη.

Αργά το βράδυ, λοιπόν, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την πρωτεύουσα, αντιλαμβανόμενοι ότι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα.

Στην Ειδομένη βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου από 14.000 άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη με τις λάσπες, αφού η βροχή έχει πλημμυρίσει πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό. Την ίδια ώρα, δεκάδες παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, διέψευσε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έλεγε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία. 

«Σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φυλλάδια για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους», διευκρίνισε, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Όπως είπε, προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη και επιστρέφουν στην Αθήνα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης