Σε... επιφυλακή ο δικηγορικός κόσμος για τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Σε... επιφυλακή ο δικηγορικός κόσμος για τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Η εσπευσμένη κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης

Σε... επιφυλακή ο δικηγορικός κόσμος για τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται σε πανελλαδικό επίπεδο ο δικηγορικός κόσμος (ο οποίος συνεπικουρείται από τις δικαστικές Ενώσεις), για το τελικό περιεχόμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

Η εσπευσμένη κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή, ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Το κείμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κινείται και είναι μέσα στο πνεύμα και το πλαίσιο των «θεσμών», κάτι που κάνει πολύ δυσκολότερη την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου.

Κλείσιμο
Μάλιστα γίνεται πολύ δυσκολότερη η οριστικοποίηση του τελικού κείμενου, τη στιγμή που υπάρχουν δύο νομοσχέδια Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να εντάξει μέσα και τις απαιτήσεις των «θεσμών».

Με άλλα λόγια, επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη είχε ολοκληρώσει το κείμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που το περιεχόμενό του είχε προκαλέσεις τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποίησαν πανελλαδικό δημοψήφισμα με το οποίο απέρριψαν με ποσοστό 93% το τότε, πρώτο, σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ο νομικός κόσμος καταδίκασε το περιεχόμενό του, καθώς παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις αρχές της δίκαιης δίκης.

Οι δικηγόροι κατέληξαν ότι το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής Χαμηλοθώρη, «περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα  πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των Τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».  

Έτσι, οι δικηγόροι κατήλθαν σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι να ανακληθεί το νέο κείμενο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Χαμηλοθώρη.

Η απεργία ανεστάλη λόγω των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.

Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, συγκρότησε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας, με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Δημήτριο Κράνη. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των δικηγόρων.

Το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της επιτροπής Κράνη δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή, καθώς πρόλαβε ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να θέσει τους δικούς του όρους.

Με τη γνωστοποίηση των απαιτήσεων του ESM, κινητοποιήθηκε αμέσως ο δικηγορικός μηχανισμός.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ζήτησε με επιστολή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης -«παρά τη διαφαινόμενη χρονική πίεση»-  επίσημη ενημέρωση και αποστολή του σχετικού σχεδίου νόμου προ της καταθέσεως στη Βουλή, προκειμένου το δικηγορικό σώμα να ανταποκριθεί ουσιαστικά στο θεσμικό του ρόλο συμβάλλοντας δημιουργικά και τεκμηριωμένα στην εν λόγω διαδικασία.

Η επιστολή του κ. Αλεξανδρή δεν βρήκε ανταπόκριση στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κάτω από αυτό  το καθεστώς συγκλήθηκε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας ο κ. Αλεξανδρής ενημέρωσε το δικηγορικό κόσμο ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είχε στείλει επιστολή, στην οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «η προσφάτως συγκροτηθείσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει το έργο της  και ότι γίνεται προσπάθεια να συντεθούν άμεσα συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις,  οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή εναρμόνιση με τις αρχές του δικονομικού μας συστήματος».

Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε την συντονιστική επιτροπή να συγκληθεί, ευθύς αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκειμένου να το αξιολογήσει και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος.

Ακόμη, κατά την Ολομέλεια  το δικηγορικό σώμα «εξέφρασε  για μια ακόμη φορά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, τον παρελθόντα Νοέμβριο» (επιτροπής Χαμηλοθώρη). 

Την ίδια στιγμή, η Ολομέλεια κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να «αφουγκραστούν την ομόθυμη θέση του νομικού κόσμου της χώρας και να υιοθετήσουν» τις ρυθμίσεις στις οποίες κατέληξε  η πρόσφατη νομοπαρασκευαστική επιτροπή Κράνη  και συνέπραξε με εκπροσώπησή του, το δικηγορικό σώμα.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αρχίσει  εδώ και μερικές μέρες ένας αγώνας δρόμου για να συνταχθεί ένα νέο, τρίτο κείμενο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους, το νέο κείμενο που θα κατατεθεί στην Βουλή θα έχει ως βάση τον Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας της Επιτροπής Χαμηλοθώρη, ενώ  θα έχουν ενταχθεί και όλες οι απαιτήσεις  των θεσμών.

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων. Δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι  κατ΄  άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια.

Πάντως, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των δικηγορικών κύκλων, τότε αναβιώνει το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου και ο δικηγορικός κόσμος κατέρχεται σε νέα πανελλαδική απόχη από τα καθήκοντα του και τα δικαστήρια παραλύουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης