Το ψευδοκράτος απειλεί και πάλι με μεταφορά πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ψευδοκράτος απειλεί και πάλι με μεταφορά πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής πρόσθεσε ότι η κρίση που προέκυψε για το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα που θα «ανοίξει την πόρτα μιας αλλαγής στην Κύπρο».

Το ψευδοκράτος απειλεί και πάλι με μεταφορά πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ
Με πρόφαση την NAVTEX η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατάλειψε το τραπέζι των συνομιλιών και εάν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί η έλευση πλατφόρμας για την διενέργεια γεωτρήσεων, δήλωσε στην εφημερίδα «Χαβαντίς» ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, θεωρώντας την παραμονή αυτή τη στιγμή του πλοίου «Μπαρμπαρός» στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου ως «ακόμη μια ευκαιρία».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι όσο ισχύει η ναυτική οδηγία για το Μπαρμπαρός δεν πρόκειται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, ο κ. Ολγκούν απάντησε ότι «θα πρέπει να σκεφτούν ότι η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις», αφήνοντας να εννοηθεί πως η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να φτιάξει την δική της πλατφόρμα και δημιουργώντας νέο κύκλο συζητήσεων, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής πρόσθεσε δε ότι η κρίση που προέκυψε για το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα που θα «ανοίξει την πόρτα μιας αλλαγής στην Κύπρο».
Κληθείς να σχολιάσει το ότι η NAVTEX έχει δεσμεύσει περιοχές που ανήκουν στον «νότο»,  ο κ. Ολγκούν είπε πως αν το «Μπαρμπαρός» έκανε έρευνες στον «βορρά» θα λεγόταν ότι είναι κίνηση διαχωρισμού. «Οι έρευνες που γίνονται στο νότο είναι δείγμα της επιθυμίας για συνεργασία. Είναι η μεγαλύτερη δύναμη που θα αλλάξει το (υφιστάμενο) καθεστώς». Όπως υποστήριξε, ο μόνος δρόμος για να αλλάξει το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια οι Ελληνοκύπριοι, είναι η NAVTEX και το «Μπαρμπαρός». «Αυτή τη στιγμή για την αλλαγή του καθεστώτος και την ανάγκη της αλλαγής του, η μόνη δυναμική που πρακτικά δίνει αυτή τη δύναμη είναι η NAVTEX και το "Μπαρμπαρός"».

Για την αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Ολγκούν είπε ότι υπήρξαν διάφορες ευκαιρίες, η μία ήταν η διαδικασία της ΕΕ που δεν έτυχε σωστού χειρισμού. Τώρα, συνέχισε, υπάρχει μπροστά μας η ευκαιρία του φυσικού αερίου και για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να επωφεληθούν από αυτό για τον ίδιο υπάρχουν δύο τρόποι, ή να το κάνουν από κοινού και θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από την διεθνή κοινότητα προς αυτή την κατεύθυνση – όπως είπε – παραπέμποντας σε έναν μηχανισμό παρόμοιο με την λειτουργία των Επιτροπών για την πολιτιστική κληρονομιά και τους αγνοούμενους. Ή, πρόσθεσε, όλες οι εργασίες να ανασταλούν. «Σε περίπτωση που συνεχισθεί αυτή η κατάσταση δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή, ανοίγει το δρόμο για την διχόνοια και ενθαρρύνει τις μονόπλευρες ενέργειες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης