Κεφαλονιά: 200 σπίτια θα κατεδαφιστούν λόγω του σεισμού

Κεφαλονιά: 200 σπίτια θα κατεδαφιστούν λόγω του σεισμού

Σοβαρές οι ζημιές σε ακόμα 1.500 που θα επιδιορθωθούν - Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο δρόμο του Μύρτου - Κατεδαφιστέο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Κεφαλονιά: 200 σπίτια θα κατεδαφιστούν λόγω του σεισμού
Τουλάχιστον 200 είναι τα σπίτια που θα κατεδαφιστούν λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τους δύο σεισμούς που ταρακούνησαν το νησί στις αρχές του χρόνου. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την Τρίτη, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων πραγματοποίησε περισσότερες από 3.000 αυτοψίες. 

Κλείσιμο
Από τα κτήρια που ελέγχθησαν περίπου 1.500 κρίθηκαν «κίτρινα», δηλαδή με σοβαρές ζημιές, που όμως επιδιορθώνονται. 

Περίπου 600 είναι οι οικογένειες που έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης, συνολικού ύψους 400 χιλιάδων και πλέον ευρώ, ενώ εκκρεμούν άλλες 370.

Από τα 17 ξενοδοχεία που κατέθεσαν άδεια επισκευής, έχουν προχωρήσει εννέα περιπτώσεις, ενώ υπό έκδοση βρίσκονται άλλες οκτώ. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την επισκευή των ξενοδοχείων ανέρχεται στα 1,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής κτιρίων έχει γίνει αυτοψία σε 53 περιπτώσεις, τελούν υπό έκδοση 27 άδειες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10.

Για κτίρια με μικρότερες βλάβες, έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις για άδεια μικρής κλίμακας.

Έχουν τοποθετηθεί 75 λυόμενες αίθουσες και μεταφέρονται άλλες 12 τις επόμενες ημέρες για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών στα σχολεία, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό. Επίσης, έχουν γίνει πυρηνοληψίες και εργαστηριακές δοκιμές.

Στο λιμάνι του Ληξουρίου έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακατασκευής του, με τη δεύτερη φάση προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ να έπεται, καθώς έχει προκύψει ανάδοχος και τις επόμενες μέρες υπογράφεται σύμβαση. Η συνολική διάρκεια του έργου, τα οποίο θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, είναι εννέα μήνες.

Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των περιφερειών για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο. 

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στην περιοχή του Μύρτου, προκειμένου να ανοίξει η διάσημη παραλία, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 12 Ιουλίου. 

Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης στον δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου - Άσσου - Φισκάρδου, που σήμερα είναι κλειστός, καθώς και άλλη μία εργολαβία για το επαρχιακό δίκτυο της Χερσονήσου της Παλικής.

Το υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση του λιμανιού του Αργοστολίου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα για τη δημιουργία νέων εργατικών κατοικιών. «Είμαστε σε καλό δρόμο να αναλάβουμε, μετά από προσφυγή και κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή, να χτίσουμε εμείς τις εργατικές κατοικίες, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτά κατέρρευσαν με έναν τρόπο που έδειχνε ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περί τις 50 οικογένειες αυτή τη στιγμή άστεγες» σημείωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Κερατσίνι μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πληγέντων ιδιοκτητών προκειμένου να ανοικοδομήσει στις ιδιοκτησίες τους νέο συγκρότημα κατοικιών. Θα χρειαστεί ωστόσο νομική ρύθμιση.

Επίσης, το Μουσείο του Αργοστολίου θέλει κατεδάφιση, επειδή είναι ακατάλληλο, όπως συμβαίνει και σε μία σειρά άλλα δημόσια κτήρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης