Απογευματινά χειρουργεία με το σταγονόμετρο στο ΕΣΥ, τι φταίει
Παρά την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή, η συμμετοχή πολιτών και υγειονομικών παραμένει περιορισμένη
Μαρία - Νίκη Γεωργαντά
Δύο χρόνια και πλέον μετά την ενεργοποίηση της δυνατότητας απογευματινών χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), οι επεμβάσεις εξακολουθούν να μην… τσουλάνε. Ακόμη και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για τη μείωση της μακράς λίστας για πρωινές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν την προσδοκώμενη απήχηση.
Όπως αναγράφει σε ανάρτηση που έκανε πριν από δύο ημέρες ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, με την οποία πραγματοποιεί απολογισμό του κυβερνητικού έργου, 19.799 πολίτες έχουν χειρουργηθεί δωρεάν σε απογευματινά χειρουργεία.
Ο αριθμός θεωρείται μικρός εάν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των χειρουργείων που προσφέρονται δωρεάν (από το τέλος του 2024) είναι περί τις 37.000. Σημειωτέον δε ότι το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι του λήγουν το καλοκαίρι, άρα κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν χιλιάδες επεμβάσεις.
Χιλιάδες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το μονοθέσιο που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 το 2025 και τη θρυλική McLaren MP4/6 του Ayrton Senna να «βρυχώνται» σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα στο ΟΑΚΑ.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ιστορία σπάνια ανακοινώνουν την άφιξή τους. Δεν ξεκινούν με μια ανακάλυψη ούτε με μια εφεύρεση. Ξεκινούν τη στιγμή που μια ιδέα, τόσο βαθιά ριζωμένη που μοιάζει αυτονόητη, παύει ξαφνικά να ισχύει. Μία από αυτές τις ιδέες ήταν ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος να τρώμε.