Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Εντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου- Υφεση των φαινομένων στην Αττική - Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια και πεσμένα δέντρα - Δείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας



Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους πολύ έντονα. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία θα χτυπήσει τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Ήδη έχει πλήξει την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Επίσης παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων) .

Κλείσιμο
Η έντονη βροχόπτωση που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Αττική έχει πλέον εξασθενήσει, ωστόσο δημιούργησε αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα.
Συγκεκριμένα για αρκετή ώρα παρέμεινε κλειστή η οδός Πειραιώς και στα δύο ρεύματα, μεταξύ Π. Ράλλη και Χαμοστέρνας, λόγω συγκέντρωσης υδάτων .
 
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχτηκε τηλεφωνικές κλήσεις για δέντρα που έπεσαν από τον αέρα, στα Πατήσια, στο Χαλάνδρι, στο Ηράκλειο και στη Φιλοθέη καθώς και για αντλήσεις υδάτων κυρίως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Κυψέλη, στη Νέα Σμύρνη και άλλες περιοχές.

Νωρίτερα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε μια καραμπόλα στην οποία ενεπλάκησαν πολλά αυτοκίνητα, χωρίς πάντως να κινδυνεύσουν ζωές. Η σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στο ύψος των διοδίων της Ανάληψης.

Αναλυτικότερα η πρόγνωση του καιρού:

για σήμερα Κυριακή


Αττική
Το πρωί σημειώθηκαν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα υποχώρησαν και η πρόβλεψη κάνει λόγο για εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, ομοίως με εξασθένηση τη νύχτα. 

Θεσσαλονίκη

Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη
Από το πρωί σημειώνονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι εντάθηκαν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Ύφεση την φαινομένων τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι έφτασε έως τους 17 βαθμούς Κελσίου. αλλά στη δυτική Μακεδονία ήταν 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Βρίσκονται στο μέτωπο της καταιγίδας για τις επόμενες ώρες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Ομοίως βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στις δυτικές περιοχές.
Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι από το απόγευμα κατά τόπους έντονα ιδιαίτερα στα βόρεια. Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα
Στην Αττική, θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και αργότερα καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, θα σημειωθούν νεφώσεις, με βροχές μετά το μεσημέρι και βελτίωση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Το βράδυ είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (περίπου 600 με 700 μετρά). Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου (στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη)

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησος θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου (πάνω από τα 1000 μετρά). Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το βράδυ στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου (στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν κατά τόπους βροχές, οι οποίες από το απόγευμα στις νοτιότερες περιοχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με παροδικές βροχές, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα στις βορειότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.



Συμβουλές απο τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
   
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
   
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
   
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
   
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
   
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
   
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
   
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
   
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
   
Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης