Άρχισαν με καταλήψεις, συνεχίζουν με πορείες

Άρχισαν με καταλήψεις, συνεχίζουν με πορείες

Έπειτα από τις «εφόδους» στη βίλα Αμαλίας και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν  έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης

Άρχισαν με καταλήψεις, συνεχίζουν με πορείες
Έπειτα από τις «εφόδους» στη βίλα Αμαλίας και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, οι αντιεξουσιατές συνέχισαν με πορείες και συγκεντρώσεις.

Περίπου 200 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο κέντρο της Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της βίλας Αμαλίας και των καταλήψεων, ενώ ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων συντρόφων τους.

Η αστυνομία έκανε χρήση βομβών κρότου λάμψης και δακρυγόνων στην Ερμού προκειμένου να απωθήσει το πλήθος, την ώρα που δεκάδες πολίτες βρίσκονταν στα καταστήματα.

Η ασφάλεια του υπουργείου είχε κατεβάσει τα ρολά στις εισόδους του κτιρίου, καθώς αναμενόταν η άφιξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για τη συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τον προγραμματισμό του υπουργείου για φέτος.

Νωρίτερα, με έφοδο της Αστυνομίας και χωρίς περαιτέρω προβλήματα έληξαν οι καταλήψεις στις οποίες προχώρησαν το πρωί αντιεξουσιαστές τόσο στη βίλα Αμαλία, όσο και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.
Κλείσιμο

Στη βίλα Αμαλία όλα ξεκίνησαν στις 7.30 όταν περίπου 100 άτομα με αντιασφυξιογόνες μάσκες έφτασαν στο κτήριο της οδού Αχαρνών και Χέιδεν και επιτέθηκαν στη διμοιρία που βρισκόταν από έξω για φύλαξη. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη όλων των ταραξιών. 




Video Platform Video Management Video Solutions Video Player


Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ενώ οι μισοί συμπλέκονταν με τους αστυνομικούς, οι υπόλοιποι κατάφεραν να ανακαταλάβουν τη βίλα.

Κατά τις συμπλοκές έγινε και χρήση χημικών, ακόμα και εντός του οικήματος.

Οι αστυνομικοί δε συνάντησαν αντίσταση κατά την έφοδο, ενώ οι νεαροί που ήταν μέσα συνελήφθησαν.

Η ανακατάληψη γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επέμβαση της αστυνομίας και τη λήξη της 20χρονης κατάληψης του κτιρίου.

Εντός του κτηρίου είχαν βρεθεί περίπου 1.500 άδεια μπουκάλια, ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες μεγάλου μεγέθους, πτυσσόμενο γκλομπ, μαχαίρια, σφεντόνες, μεταλλικά σφαιρίδια και μικροποσότητες κάνναβης.

Όλα δείχνουν ότι μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα ύστερα απ' την εισβολή της αστυνομίας στις 20 Δεκεμβρίου και τη λήξη της προηγούμενης κατάληψης, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να επανακαταλάβουν το κτήριο.



Video Platform Video Management Video Solutions Video Player


Εφοδος και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ
Με επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, έληξε η κατάληψη και στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, από περίπου 50 αντιεξουσιαστές.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας και ζήτησε η οποιαδήποτε επιχειρηση να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερο δυναμικό τρόπο.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πράγματι οι αστυνομικές δυνάμεις έβγαλαν, χωρίς ένταση, έξω από τα γραφεία τους καταληψίες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής επέμβασης στη "Βίλα Αμαλία" και κατά της πολιτικής του μνημονίου, ενώ ανήρτησαν και πανό.

Δήλωση  του διευθυντή των γραφείων της  ΔΗΜΑΡ, Χρήστου Μαυροκεφαλίδη
«Κατά τις 8.50 ομάδα περίπου 40 ατόμων κατέλαβε την είσοδο των γραφείων, την οποία κλείδωσαν με λουκέτο. Ανήρτησαν πανό και πέταξαν τρικ αλληλεγγύης στη "Βίλα Αμαλία". Μετά από μία ώρα αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν την αποχώρησή τους, η οποία έγινε χωρίς επεισόδια.

Η ενέργειά τους αυτή, όπως και άλλες ανάλογες, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καταδικαστέα. Η ΔΗΜΑΡ δε θα καταθέσει μήνυση».






Video Platform Video Management Video Solutions Video Player




Φωτογραφία: Janine Louloudi
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης