Τι πρέπει να αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης

Τι πρέπει να αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας - Ποια είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Menu_Estiasi
Τις ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης επισημαίνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), με σημερινή της ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα για παραβατικές πρακτικές εστιατορίων και γενικά καταστημάτων εστίασης, αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, στους τιμοκαταλόγους θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής:
Α. Το είδος των ελαίων και η χρήση τους
Β. «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση
Γ. «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση
Κλείσιμο
Δ. «Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή «προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια.
Ε. Προκειμένου για προσυσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, χυμοί, σόδες, ανθρακούχα νερά) αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε προσυσκευασίας σε ml.
ΣΤ. Ειδικότερα για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η προσυσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους όπως αυτά αναφέρονται στην επισήμανση (ετικέτα) των εν λόγω οίνων ή των αλκοολούχων ποτών.
Ζ. Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Τα πρόστιμα
Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των ανωτέρω από τις Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: 1) Για έλλειψη ενδείξεων, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά είδος, 2) Για παραπλανητική-ανακριβή αναγραφή προϊόντος, τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) ανά είδος.

Μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, υποβάλλοντας ερωτήματα, αναφορές ή καταγγελίες, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
Online φόρμα υποβολής καταγγελίας: 
e-mail: info@eeke.gr
Τηλ:210-8817730
Web: 
fb: 

Ειδήσεις σήμερα:

To συγκλονιστικό βίντεο 20χρονου δευτερόλεπτα μετά από επίθεση καρχαρία: Δεν πίστευα ότι θα ζήσω

Στο ναδίρ ο Κασσελάκης, «στα μαχαίρια» οι «αυλικοί» του - Το άγνωστο παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής

37 βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας η απάντηση της Αθήνας στην αδιαλλαξία Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης