Πέτρος Θέμελης: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο αρχαιολόγο

Πέτρος Θέμελης: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο αρχαιολόγο

Συγγενείς, φίλοι αλλά και πλήθος πολιτικών βρέθηκαν στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου για να αποχαιρετήσουν τον επιφανή αρχαιολόγο

kideia-themeli-2
Στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η κηδεία του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη.

Συγγενείς, φίλοι αλλά και πλήθος πολιτικών βρέθηκαν εκεί και σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησαν τον επιφανή αρχαιολόγο. Στεφάνι έστειλε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

kideia-themeli-20
Προκόπης Παυλόπουλος
kideia-themeli-16
Αλέξης Χαρίτσης
kideia-themeli-15


Σύμφωνα με το σωματείο «Διάζωμα», του οποίου ο σπουδαίος αρχαιολόγος υπήρξε αντιπρόεδρος αύριο «Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης».

kideia-themeli-18
kideia-themeli-19
kideia-themeli-14
kideia-themeli-13
Λίνα Μενδώνη
kideia-themeli-12
kideia-themeli-9
kideia-themeli-11
kideia-themeli-8
kideia-themeli-7
kideia-themeli-6
kideia-themeli-5
kideia-themeli-4
kideia-themeli-10


Ποιος ήταν ο Πέτρος Θέμελης


Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες αρχαιολόγους. Mε το έργο του ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη, και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα διατριβής «Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία».

Κλείσιμο
Διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).

Από το 1963 ως το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής-Eύβοιας, Φωκίδας-Λοκρίδας και Aιτωλοακαρνανίας. Κατά την τριετία 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984 διατέλεσε προϊστάμενος της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Από το 1984 ως το 2003 δίδαξε ως καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης και υπήρξε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας. Από το 1986 έως σήμερα διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο 'Αμστερνταμ.

Είχε δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες, διακόσιες πενήντα επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο. Ήταν επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος της επιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής-Ιδρύματος Oικ. Γ. Ψαροπούλου.

Το 2005 τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Το 2016 τιμήθηκε για τους ίδιους λόγους με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ειδήσεις σήμερα:

Στόχος ήταν τα τούνελ της Χάμας λέει το Ισραήλ για το χτύπημα με τους δεκάδες νεκρούς στην Τζαμπαλίγια

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Μπέου για τη χυδαία επίθεση σε βάρος δημοσιογράφων

47χρονη στις ΗΠΑ δηλητηρίασε τον 51χρονο σύντροφό της ώρες αφού αυτός κληρονόμησε 30 εκατ. δολάρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης