28η Οκτωβρίου 2023: Τι ισχύει με λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ - Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά

28η Οκτωβρίου 2023: Τι ισχύει με λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ - Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά

Τι ισχύει για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου

magazia
Λόγω της εθνικής επετείου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Σάββατο τα σούπερ μάρκετ, τα μαγαζιά του λιανεμπορίου, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης κ.α. Αντιθέτως ανοιχτά θα παραμείνουν τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και όσα μαγαζιά δουλεύουν κανονικά τις Κυριακές και τις αργίες.

Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) (www.kepea.gr) δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα απασχοληθούν την 28η Οκτωβρίου 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η 28η Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες (άρθρο 60 του Ν. 4808/2021), κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες. Εφέτος, η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Σάββατο. Έτσι, ισχύουν τα εξής:

α) Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
1) Όσοι εργάζονται με πενθήμερο σύστημα και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον, ενώ, στους αμειβόμενους με μισθό, καταβάλλεται κανονικά ο μηνιαίος μισθός τους.

2) Όσοι εργάζονται με εξαήμερο σύστημα και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν κανονικά το αναλογούν ημερομίσθιο (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα), ενώ, στους αμειβόμενους με μισθό, καταβάλλεται κανονικά ο μηνιαίος μισθός τους.

β) Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν,

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν,

3) στην περίπτωση που εργάζονται με πενθήμερο σύστημα και η εργασία τους που παρέχεται το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 αποτελεί την 6η ημέρα εργασίας της εβδομάδας, με την επιφύλαξη και των λοιπών ρυθμίσεων της νομοθεσίας, η διάρκεια της απασχόλησής τους δεν μπορεί να υπερβεί τις οκτώ ώρες και το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, σύμφωνα με τις παραπάνω προσαυξήσεις, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 40%,

4) εάν παρασχεθεί εργασία σε επιχειρήσεις, που αργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας και για έκτακτο λόγο λειτουργήσουν, με τις νόμιμες διατυπώσεις, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, τότε, για πλήρη απασχόλησή τους, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό δικαιούνται προσαύξηση κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Τι επισημαίνει η ΓΣΕΕ
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει τα ακόλουθα: Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά στη νομοθεσία. Συνεπώς, κατά τις ημέρες αυτές, απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχόληση των εργαζομένων.

Κλείσιμο
Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Προσαυξάνεται κατά μία ημέρα η ετήσια άδεια των εργαζομένων με εξαήμερο, εφόσον, κατά τη διάρκειά της, συμπίπτει η αργία της 28ης Οκτωβρίου 2023.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την Κυριακή αργία, τις υποχρεωτικές αργίες, τον χρόνο εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων και τις εξαιρέσεις από αυτές, ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών, περιέχονται στα άρθρα 193-209 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (ΠΔ 80/2022, Α΄222).

Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα. Συνεπώς, δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, (κίνδυνος καταστροφής προϊόντων ή βλάβης εγκαταστάσεων ή υλικών), ύστερα από αναγγελία στην αστυνομία.

Για την παράνομη απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας προβλέπονται σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ειρήνη μου, ξύπνα!» - Ο σύντροφος της 24χρονης περιγράφει τη στιγμή που τη βρήκε νεκρή στο μπάνιο


Σε τρεις εβδομάδες 29 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ


Αργύρης Παπαργυρόπουλος για τον πλειστηριασμό της βίλας του: «Δυστυχώς ήταν μεγάλο το βάρος, δεν άντεξα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης