Αμφιλοχία: «Μια συγγνώμη και μια ανακαίνιση θα ήταν αρκετή, αλλά δεν έχουν φιλότιμο», λέει ο Μητρόπουλος του 4ΑμεΑ

Αμφιλοχία: «Μια συγγνώμη και μια ανακαίνιση θα ήταν αρκετή, αλλά δεν έχουν φιλότιμο», λέει ο Μητρόπουλος του 4ΑμεΑ

«Παιδιά μείνανε σε σκηνές αλλά με δική τους επιλογή» λέει o Γιώργος Κατσούλας - Κυβερνητική παρέμβαση για την κατασκήνωση της ντροπής με παιδιά ΑμεΑ μετά τις αποκαλύψεις του protothema.gr

xronopoulou-kataskinosi
Οι εξελίξεις σχετικά με την κατασκήνωση Μπούκα στην Αμφιλοχία πήραν μορφή χιονοστιβάδας από τις αποκαλύψεις των εικόνων ντροπής που έγιναν χθες από το protothema.gr και έδειχναν τις συνθήκες στις οποίες έμεναν παιδιά ΑμεΑ στη μοναδική τέτοια κατασκήνωση της Δυτικής Ελλάδος. Μια ημέρα μετά, οι καταγγελίες δεν σταματούν να καταφτάνουν στο Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δικτύο ΑμεΑ-4amea που έχουν δημιουργήσει ως γονείς παιδιού με ειδικές ανάγκες ο Τάσος Μητρόπουλος και η Νένα Χρονοπούλου. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας μίλησε στο protothema.gr υποστηρίζοντας πως «οι κατασκηνώσεις δεν είναι resort 5 αστέρων» θέλωντας να δικαιολογήσεις τις άθλιες συνθήκες.

Γονείς παιδιών ΑμεΑ, συνοδοί αλλά και άτομα που κατά καιρούς έχουν εργαστεί στους χώρους της κατασκήνωσης, επικοινωνούν συνεχώς μαζί τον Τάσο Μητρόπουλο και τη Νένα Χρονοπούλου. Εκείνοι ήταν που ανάρτησαν πρώτοι τις φωτογραφίες με τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν μέσα στην κατασκήνωση για το δεκαήμερο 16 Ιουλίου με 25 Ιουλίου καθώς και την καταγγελία των 13 συνοδών παιδιών ΑμεΑ. Όπως αναφέρει στο protothema.gr o παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του 4Αμεα Τάσος Μητρόπουλος δυστυχώς τα παιδιά Αμεα βιώνουν ρατσισμό :

«Σαν γονέας παιδιού με αναπηρία από επιλογή, σαν άνθρωπος, σαν Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Πειραιά για 8 ολόκληρα χρόνια επί δημαρχίας Χρήστου Αγραπίδη, και σαν Πρόεδρος του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ-4amea, στο οποίο έφτασαν οι σοκαριστικές καταγγελίες για τις τριτοκoσμικές συνθήκες της κατασκήνωσης Μπούκα στο δήμο Αμφιλοχίας, οφείλω να τοποθετηθώ γιατί η υπομονή και η ευγένεια έχουν και τα όρια τους. Εγώ δεν περιμένω να ντραπούν όσοι δεν έχουν φιλότιμο και αφήνουν τα παιδιά σε τέτοιες συνθήκες, ούτε περιμένω να πουν αλήθειες όσοι έχουν μάθει να καλύπτονται από τους δουλοπάροικους τους. Εκεί όμως που έφτασε το πράγμα να γνωρίζουν πως θα σταθώ δίπλα στους συνοδούς των παιδιών με αναπηρία γιατί τους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας που είναι όλη η περιουσία μας και γνωρίζουμε πως λένε την αλήθεια».
amfilochia-amea-01
amfilochia-amea-06
amfilochia-amea-03
Κλείσιμο


Σύμφωνα με τον Τάσο Μητρόπουλο τις τελευταίες ώρες έχουν δεχτεί αναφορές πως τα ξημερώματα κάποιοι προσπάθησαν να μετακομίσουν από τους χώρους της κατασκήνωσης σκηνές και τρύπια στρώματα:

«Τους δίνω θερμά συγχαρητήρια γιατί θέλει παληκαριά να πας κόντρα στο «σύστημα» και να πεις την τραγική αλήθεια κατονομάζοντας όλους τους ανίκανους που παρουσιάζονται ως ικανοί και καπηλεύονται την ανάγκη και την εμπιστοσύνη του γονέα παιδιού με αναπηρία. Σήμερα κατατίθεται η μήνυση στην Εισαγγελία του Αγρινίου, ζητάω από όλους τους να μη δειλιάσουν και να ξέρουν πως η τόλμη που έδειξαν για την προστασία των παιδιών ΑμεΑ θα στηριχθεί και από όλους εμάς. Δυστυχώς γνωρίζουμε τα «τερτίπια» όσων πρέπει να καλύψουν όσα δεν καλύπτονται. Οι φωτογραφίες των χώρων της κατασκήνωσης από την ανακαίνιση, οι έκτακτες νυχτερινές μετακομίσεις των σκηνών και των τρύπιων στρωμάτων για να εξαφανιστούν από προσώπου γης και οι όψιμοι ψεκασμοί δεν πρόκειται να σώσουν κανέναν σας γιατί δεν αλλοιώνουν την αλήθεια. Η παραδοχή και η ειλικρινής συγνώμη μαζί με μία ανακαίνιση προδιαγραφών θα ήταν αρκετά. Όμως αυτές είναι πράξεις «ηγέτη» που σε καμία περίπτωση δεν έχει η Αμφιλοχία».

«Οι κατασκηνώσεις δεν είναι resort 5 αστέρων» λέει τώρα ο δήμαρχος Αμφιλοχίας για τα παιδιά ΑμΕΑ

Την άποψη του για όσα έχουν προκύψει τα τελευταία 24ωρά με τις κατασκηνώσεις των παιδιών ΑμεΑ στην Μπούκα της Αμφιλοχίας, εκφράζει μέσα από το protothema.gr o δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κατσούλας, ο οποίος αναμένει τα αποτελέσματα του υγειονομικού έλεγχου που έχει διαταχθεί και ουσιαστικά θα καθορίσει το μέλλον της παιδικής εξοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σημείο όπου βρίσκονται οι σκηνές με τις εξωτερικές τουαλέτες είναι εδώ και χρόνια ανενεργό με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σημαντικές φθορές, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε ξανά στην φάση αυτή αφού οι συνοδοί επέλεξαν να μείνουν εκεί κι όχι στα σπιτάκια που υπάρχουν μέσα στην συνολική έκταση της κατασκήνωσης:

«Να ξεκαθαρίσουμε πως κανένας δεν κακομεταχειρίστηκε τα παιδιά. Έχουμε φιλοξενήσει κι άλλα παιδιά και κάτι παρόμοιο δεν έχει δημιουργηθεί. Η κατασκήνωση είναι παλιά το ξέρουμε όλοι, υπήρχαν κάποιες εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνταν για καιρό έτσι προέκυψαν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν. Είχαν αίτημα να μπει seatrac, η συσκευή που διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, αλλά πέρα του ότι το κόστος του είναι μεγάλο από την άλλη η θάλασσα είναι ρηχή και δεν έχει την κλήση που απαιτείται» αναφέρει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και προσθέτει:


«Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να βγάλω τρελούς αυτούς τους ανθρώπους, προφανώς και είχαν κάποια παράπονα αλλά προέκυψε ένα θέμα από το πουθενά. Κάποια αστοχία μπορεί να υπήρξε γι αυτό θα έρθει και η διεύθυνση υγειονομικού να κάνει τον έλεγχο».
amea-kataskinwsi__4_
amea-kataskinwsi__5_
amea-kataskinwsi__1_
amea-kataskinwsi__2_

Όπως εξηγεί η δήμαρχος οι κατασκηνώσεις δεν είναι «resort 5αστέρων»: «Εμείς δεν αντιδικούμε σε καμία περίπτωση με τους συνοδούς. Παιδιά μέσα στις σκηνές μείνανε η αλήθεια είναι αυτή, αλλά όπως πληροφορήθηκα ήταν δική τους η επιλογή. Ενώ είχαν την επιλογή μεταξύ σκηνών και κάποιων σπιτιών που υπάρχουν στο χώρο της κατασκήνωσης, εκείνοι επιλέξανε τις σκηνές. Οι κατασκηνώσεις δεν είναι resort 5 αστέρων, έχουν άλλο τρόπο ζωής. Άλλωστε στις φωτογραφίες με τα παιδιά μέσα στις σκηνές, εγώ είδα ευτυχισμένα πρόσωπα αγκαλιασμένα».

Σχετικά με σκουριασμένα ντουζ, τις βουλωμένες τουαλέτες, τα σκισμένα στρώματα και τους σπασμένους καναπέδες που βρέθηκαν στους χώρους των ΑμεΑ κατασκηνωτών ο δήμαρχος εξηγεί: «Οι κατασκηνώσεις που είναι δίπλα στην θάλασσα έχουν θέμα. Τα ντουζ για παράδειγμα τώρα τα αλλάζεις και σε ένα μήνα έχουν σκουριάσει, υπάρχει η φθορά. Κάνουν παράπονα για τουαλέτα που βούλωσε, όντως βούλωσε γι αυτό έχουμε τα αποφρακτικά μηχανήματα και δεν το κάνουμε θέμα.

Δεν κερδίζουμε κάτι από τις κατασκηνώσεις δεν έχουμε κάποιο οικονομικό συμφέρον δεν είμαστε ξενοδοχείο. Τα τρύπια στρώματα που είδατε και οι σπασμένοι καναπέδες, εγώ έχω την πληροφόρηση πως ήταν αποσυρμένα και όχι σε χρήση. Ήταν λάθος μεγάλο που ήταν εκεί αλλά άνθρωποι είμαστε. Τώρα με τον υγειονομικό έλεγχο που θα γίνει αν δεν πληρούμε τις προϋποθέσεις να την κλείσουμε. Προφανώς οι συνοδοί των ΑμεΑ έχουν περισσότερες ευαισθησίες και κάτι που εμείς δεν αξιολογούμε και τόσο σοβαρό εκείνοι να τα αξιολόγησαν διαφορετικά, δεν θα ανοίξουμε πόλεμο με τους ανθρώπους. Οι κατασκηνώσεις αυτή την στιγμή είναι στο καλύτερο επίπεδο που θα μπορούσαν να είναι γι αυτό και κρατάω μια επιφύλαξη».


Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Δήμος:

amfilohia

amfilohia1_2

amfilohia2_2

amfilohia3_2


Κυβερνητική παρέμβαση για τις εικόνες ντροπής στην κατασκήνωση των ανάπηρων παιδιών στην Αμφιλοχία

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις μετά τη δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του protothema.gr σχετικά με την ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί στην κατασκήνωση «Μπούκα Αμφιλοχίας» όπου φιλοξενούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Έπειτα από άμεση παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, τρία κλιμάκια ελέγχου θα ασκήσουν τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους για την διερεύνηση των καταγγελιών των γονέων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα διεξάγει έλεγχο νομιμότητας των ενεργειών του Δήμου Αμφιλοχίας για την λειτουργία της κατασκήνωσης.

Έπειτα από επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με τον περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, μεταβαίνει στην κατασκήνωση κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενώ και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από το κλιμάκιο της Πάτρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου προς την Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου αναφέρει: 

Σε χτεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα protothema.gr αναφέρονται καταγγελίες γονέων ΑΜΕΑ, φιλοξενούμενων στην παιδική κατασκήνωση στην Μπούκα Αμφιλοχίας.

Σας παρακαλώ θερμά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ενδ. Άρθρο 14 της 39272/2023 ΚΥΑ Β’2488), όπως διεξαχθεί κατεπειγόντως έλεγχος για την εξακρίβωση των αναφερόμενων στο δημοσίευμα γεγονότων.

Ειδήσεις σήμερα:

O Τραμπ συνδέει το δικό του «Russiagate» με τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Ίσως καταλήξουμε στον Γ' Παγκόσμιο»

Έρχονται ξανά 40άρια - Πότε και πού θα ανέβει ο υδράργυρος

Ίσόβια στην «Doomsday Mom» για τον φόνο των δύο παιδιών της - «Μου μιλάνε από τον παράδεισο» λέει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης