Αν είχε πρόβλημα η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ανάνηψη, κατέθεσε ο αναισθησιολόγος

Αν είχε πρόβλημα η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ανάνηψη, κατέθεσε ο αναισθησιολόγος

«Ήταν θαύμα ότι μετά από 50 λεπτά το παιδάκι πήρε μπροστά», κατέθεσε ο αναισθησιολόγος - Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου - Οι ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια

royla_pispirigkoy_arthro
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, με την εξέταση του αναισθησιολόγου Ιωάννη Χασαπόπουλους, ο οποίος είχε σπεύσει στο νοσοκομείο μετά την ανακοπή που υπέστη το κοριτσάκι προκειμένου να το επαναφέρει στη ζωή μαζί με τους συναδέλφους του.

Νωρίς το πρωί με την έναρξη της δίκης ο μάρτυρας είχε περιγράψει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να κρατήσουν το παιδί στη ζωή, χαρακτηρίζοντας ως «θαύμα» το γεγονός ότι το κοριτσάκι επέζησε έπειτα από 55 περίπου λεπτά που ήταν νεκρό.

Στη συνέχεια ο κ. Χασαπόπουλος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας αλλά και συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης μητέρας Αλέξη Κούγια, ο οποίος αμφισβήτησε ότι ο μάρτυρας βρέθηκε σε πέντε λεπτά στο νοσοκομείο στο πλαίσιο μικτής εφημερίας που είχε.

Εισαγγελέας: Αν η καρδιά του παιδιού είχε κάποιο πρόβλημα αυτό θα δυσκόλευε τη διαδικασία ανάνηψης;

Μάρτυρας: Ναι. Αν είχε καρδιολογική πάθηση σοβαρή η καρδιά μπορεί να μην έπαιρνε μπροστά καθόλου. Ή αν έπαιρνε μπροστά θα βλέπαμε προβλήματα.

Εισαγγελέας: Η χορήγηση κεταμίνης από άνθρωπο που δεν είναι γιατρός τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν οργανισμό;

Μάρτυρας: Ανακοπή. Όλα τα κατασταλτικά μπορούν να προκαλέσουν καταστολή αναπνοής και μετά υποξαιμία και τελικά καρδιακή ανακοπή. Η κεταμίνη είναι ένα τέτοιο φάρμακο.

Σύνεδρος: Θα μπορούσατε να επιλέξετε την κεταμίνη όταν το παιδί ανέκτησε την καρδιακή του λειτουργία;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν ενδείκνυται.

Ένορκος: Η κεταμίνη είναι μόνο σε υγρή μορφή; Η και σε στερεά;

Μάρτυρας: Σε υγρή μόνο.

Ένορκος: Είστε τόσα χρόνια αναισθησιολόγος. Έχετε συναντήσει ξανά περιστατικό τέτοιας ηλικίας που να παίρνει η ανάνηψη τόση ώρα;

Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.

Στη συνέχεια ο κ. Χασαπόπουλος απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας εξήγησε ότι δεν είναι ίδια όλα τα περιστατικά καρδιακής ανακοπής και πως έχει αντιμετωπίσει τέτοια κυρίως σε ενήλικες και πολύ λίγα σε παιδιά. «Σε παιδιά κυρίως είναι από ατυχήματα. Εδώ είχαμε να κάνουμε με ένα παιδί, δεν ήξερα τι παθολογία είχε πριν. Στιγμιαία έμαθα από τους συναδέλφους ότι ήταν υγιές και νοσηλευόταν για κάποια ας πούμε μικροπροβλήματα» είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Και έμαθα την ώρα της ανάνηψης ότι ανήκε σε μια οικογένεια που είχε χάσει αλλά δυο παιδιά. Ένιωσα εκείνη τη στιγμή την ανάγκη να προσπαθήσω περισσότερο. Συγχωρέστε μου τη φόρτιση. Κάθε φορά που μιλάω για αυτό το περιστατικό το ξαναζώ. Ζήσαμε ένα θαύμα! Ήταν θαύμα ότι μετά από 50 λεπτά το παιδάκι πήρε μπροστά».

Κούγιας: Ως εφημερεύων ιατρός δεν έπρεπε να ήσασταν στο νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Εξήγησα και πριν ότι μέχρι το μεσημέρι ήμουν στο νοσοκομείο και μετά έπρεπε να ήμουν σε ετοιμότητα, όπως και ήμουν. Αυτό είναι η μικτή εφημερία.

Κούγιας: Πώς ενημερωθήκατε και από ποιον;

Μάρτυρας: Με πήραν τηλέφωνο από το νοσοκομείο επειγόντως μίλησα με κάποια ειδικευόμενη και από τον τόνο της φωνής της κατάλαβα ότι ήταν κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Δε ζήτησα άλλες εξηγήσεις έτρεξα.

Κούγιας: Πόση ώρα χρειαστήκατε για να ετοιμαστείτε;

Μάρτυρας: Ήμουν έτοιμος

Κούγιας: Από την ώρα που φτάσατε εκεί, πόση ώρα κάνατε να παρκάρετε και να μπείτε στο νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Είπα Από το σπίτι μου στο δωμάτιο του παιδιού έκανα 5’ περίπου.

Κούγιας: Μετά τη διασωλήνωση τι κάνατε;

Μάρτυρας: Συνεχιζόταν η ΚΑΡΠΑ ασταμάτητα! Αυτά δεν γίνονται με διάλειμμα είναι μια πολύ δύσκολη και αγχώδης διαδικασία.

Κούγιας: Το παιδί ποτέ διασωληνώθηκε;

Μάρτυρας: Άμεσα. Μέσα σε ένα λεπτό.

Κούγιας: Ο κ. Δασκαλακης μας είπε ότι έφτασε πριν από εσάς στο νοσοκομείο και έκανε τουλάχιστον δέκα λεπτά να φτάσει…

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι έκανε ο κ. Δασκαλακης και πότε ειδοποιήθηκε.

Κούγιας: Εδώ μας είπε ότι μπήκαν οι γιατροί, άρχισαν την ΚΑΡΠΑ, τον πήρε τηλέφωνο η κατηγορουμένη και μετά από 10 λεπτά αφού έφτασε, ήρθατε και εσείς. Τι λόγο έχει να πει ψέματα;

Μάρτυρας: Εμένα δεν μου ζήτησαν ποτέ κάποια ευθύνη. Αντίθετα η κατηγορουμένη έχει εκφραστεί θετικά για τη βοήθεια που είχε το παιδί. Είδαν την προσπάθεια. Ο κ. Δασκαλακης λίγες μέρες μετά, έκανε μια χειρονομία που μου έκανε εντύπωση. Ανήμερα του Πάσχα, με πήρε τηλέφωνο για να μου ευχηθεί χρόνια πολλά για να με ευχαριστήσει. Αυτό με συγκίνησε και δεν το περίμενα.

Κούγιας: Γνωρίζετε ότι μετά από 10 λεπτά ο εγκέφαλος παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες;

Μάρτυρας: Αν δεν υπάρξει παρέμβαση στα πρώτα λεπτά από την εμφάνιση συμπτωμάτων της ανακοπής, ναι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Για αυτό πρέπει άμεσα να ξεκινάει ΚΑΡΠΑ ακόμα και από κάποιον περαστικό.

Η ανατριχιαστική περιγραφή του γιατρού για την ανάνηψη της Τζωρτζίνας

Νωρίτερα, ο αναισθησιολόγος στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, Ιωάννης Χασαπόπουλος, εισέφερε σημαντικά στοιχεία αλλά και συγκλονιστικές περιγραφές από τις κρίσιμες στιγμές που οι γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν στη ζωή τη μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη.

Πρόκειται για τον γιατρό που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάνηψης του παιδιού μετά την ανακοπή που υπέστη και ο οποίος σήμερα με την κατάθεσή του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο.

Κλείσιμο
Σε δάκρυα ξέσπασε, ακούγοντας την περιγραφή του και η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης της αλλά και για ανθρωποκτονία της με τη χρήση κεταμίνης.

Στην κατάθεσή του ο κ. Χασαπόπουλος περιέγραψε καρέ – καρέ την προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού τον Απρίλιο του 2021 αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εκείνη την ημέρα είχα εφημερία, ήμουν εκεί μέχρι το μεσημέρι και μετά στο σπίτι σε ετοιμότητα. Εκεί δέχθηκα κλήση από το νοσοκομείο να έρθω γρήγορα για επείγον περιστατικό. Μέσα σε πέντε λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο. Όρμησα στο θάλαμο, το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή. Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ, θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή. Από τη στιγμή που πήγα, ανέλαβα επικεφαλής. Κάναμε αμέσως διασωλήνωση και ζήτησα απινιδωτή. Συνεχίσαμε ΚΑΡΠΑ, δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης και κάνοντας απινιδώσεις. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις κάτι τέτοιο μπορείς να καταλάβεις. …Είναι πολύ δύσκολο για ένα γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε παιδί. Ρωτούσα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν για αναφερόμενους σπασμούς και ότι η οικογένεια έχει χάσει αλλά δυο παιδιά. Εκείνη την στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ίριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος κατατρομαγμένη, το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο. Έγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει… Έκανα τεράστια προσπάθεια. Συμπιέσεις, αδρεναλίνες, αμπούλες επαναλαμβανόμενα. Έλεγα “μην φύγεις, μην φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι και εσύ”. Είχαν περάσει τρία τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα. Ήμασταν έτοιμοι να την αφήσουμε. Ξαφνικά είδαμε μια ένδειξη στο μόνιτορ. Λέμε συνεχίζουμε! Και μετά από λίγο το παιδί απέκτησε ξανά ρυθμό στην καρδιά. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις και η αναπνοή. Ήταν συγκλονιστική στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα και εγώ που είμαι τόσο έμπειρος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνηση όταν είδα το παιδί να γυρίζει στη ζωή».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα η έδρα του έθεσε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις κρίσιμες εκείνες ώρες αλλά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι γιατροί σε τέτοια περιστατικά. Μεταξύ αυτών ρωτήθηκε και για την κεταμίνη, για την οποία ο κ. Χασαπόπουλος ανέφερε ότι υπήρχε στο βαλιτσάκι του αλλά δεν χορηγήθηκε στην μικρή Τζωρτζίνα διότι πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιείται για καταστολή και όχι σε ένα παιδί που ήταν επί της ουσίας νεκρό για περίπου 50 λεπτά και οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή, όπως και έκαναν.

Πρόεδρος: Έχει ακουστεί ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Είχατε εσείς τέτοιο;

Μάρτυρα: Φυσικά όπως όλοι οι γιατροί, σε κάθε κλήση έχουμε μαζί ότι μπορεί να χρειαστεί.

Πρόεδρος: Τι έχει μέσα;

Μάρτυρας: Ο,τι μπορεί να χρειαστεί για την αναζωογόνηση. Καθετήρες, φάρμακα, όρους, διαλύτες...

Πρόεδρος: Τι φάρμακα έχετε;

Μάρτυρας: Κυρίως αδρεναλίνη αλλά μπορεί και άλλα φάρμακα, όπως ατροπίνη, ινότροπα, κορτιζόνη, κατασταλτικά, μυοχαλαρωτικά...

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι είναι η κεταμίνη;

Μάρτυρα: Φυσικά. Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και στους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως είναι ένα φάρμακο στην αναισθησιολογική φαρέτρα. Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό.

Πρόεδρος: Είχατε μέσα στο βαλιτσάκι σας κεταμίνη;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Την χρησιμοποιήσατε;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ήταν νεκρό. Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την εισαγγελέα της έδρας και απαντώντας ανέφερε πως συνήθως πριν από μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. «Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πως αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει» είπε ο κ. Χασαπόπουλος.

Εισαγγελέας: Η ίδια στην ανακρίτρια είπε ότι το παιδί σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω. Εμπίπτει αυτό στα πρόδρομα σημεία;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό.

Ειδήσεις σήμερα:

ΝΔ για Ραγκούση: «Δηλώνει ετησίως έως €11.463 που αντιστοιχούν σε ενοίκια έξι ημερών για τη βίλα - Δώστε τα στοιχεία», λέει η ΝΔ

Δίκη Άλκη Καμπανού: Μητέρες των κατηγορουμένων ζήτησαν «συγγνώμη» από τους γονείς του 19χρονου

Δολοφονία Μακρή: Αθώος λόγω αμφιβολιών από το Εφετείο ο ένας από τους δυο κατηγορούμενους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης