Σε έξαρση ο ιός της γρίπης - «Ήταν σε καταστολή για δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού», λέει ο καθηγητής Ιωαννίδης

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης - «Ήταν σε καταστολή για δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού», λέει ο καθηγητής Ιωαννίδης

Η έξαρση της γρίπης ήταν αναπόφευκτη, επειδή είχε επικρατήσει ο κορωνοϊός και τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19 είχαν καταστείλει άλλους ιούς,  τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας

5075809
Σε έξαρση φαίνεται ότι είναι ο ιός της γρίπης, ο οποίος έχει επιστρέψει μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Όπως τόνισε στο MEGA ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Stanford, η έξαρση της γρίπης ήταν αναπόφευκτη, επειδή είχε επικρατήσει ο κορωνοϊός και τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19 είχαν καταστείλει άλλους ιούς, που επικρατούσαν μέχρι τότε.

«Όταν κάποιος προσπαθεί να περιορίσει τη φύση, εκείνη θα αντιδράσει και θα έχουμε κάποια έξαρση. Αρκετοί από τους ιούς που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι ιοί που είχαν κατασταλεί στην κυκλοφορία τους στον πληθυσμό για δύο χρόνια. Ιδίως ο ιός της γρίπης και ο RSV ήταν συχνοί ιοί στην προπανδημική περίοδο. Τους κατέστειλε ο κορωνοϊός, άρα δεν υπήρχε θέση γι’ αυτούς», δήλωσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cooiel3ba1x5)


«Τα μέτρα που πήραμε ουσιαστικά τους «εξαφάνισαν», αλλά δεν μπορείς να τους εξαφανίσεις. Οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν. Εφόσον δεν είχαν μολύνει εκτεταμένα για δύο χρόνια τον πληθυσμό θα το κάνουν τώρα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς ο ιός της γρίπης δεν οδηγεί σε σοβαρή κλινική νόσο. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για όσους είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν προβλήματα υγείας, καθώς και στα μικρά παιδιά.

«Οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν ευρύτατα, μολύνουν όλους και δημιουργούν προβλήματα σε κάποιους, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή της κοινωνίας», δήλωσε.

Κλείσιμο
Η έξαρση της γρίπης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία τόσο από τους ειδικούς όσο και από τον πληθυσμό.

«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Δεν πρέπει αν τρομοκρατήσουμε τον πληθυσμό», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στο δήμο Καρύστου, λόγω του σεισμού

Με επικίνδυνη κακοκαιρία φεύγει ο Νοέμβριος - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Κοπέλα πήγε για μασάζ και ο μασέρ έβαλε τα χέρια του μέσα στο εσώρουχό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης