Έρχεται καύσωνας μικρής διάρκειας, αλλά σχετικά αυξημένης έντασης

Έρχεται καύσωνας μικρής διάρκειας, αλλά σχετικά αυξημένης έντασης

Μέχρι και τους 42 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο - «Επίσκεψη» και από Αφρικανική σκόνη

kayswnas-athina
Για την έλευση καύσωνα εντός της εβδομάδας, ο οποίος θα έχει μικρή διάρκεια, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάνης Καλλιάνος σε ανάρτησή του. Ο κ. Καλλιάνος επισημαίνει πως ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου, προσθέτοντας πως εκτός από τη ζέστη, θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική.

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος αναφέρει:

«Οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από 3 πράγματα, από τη διάρκεια τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητα τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται) αλλά και από την ένταση τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία).

ΚΑΥΣΩΝΑΣ 4 ΗΜΕΡΩΝ

Η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.



ΣΤΟΥΣ 41-42°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Το ερώτημα σε αυτές τις θερμές εισβολές είναι: Και που θα φτάσει ο υδράργυρος;

Σας απαντώ: Την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, που πιθανότατα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα (αναφέρθηκαν παραπάνω οι μέγιστες τιμές), θα είναι οι ακόλουθες:

- Ήπειρος
- Θεσσαλία
- Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)
- Κεντρική Εύβοια
- Πελοπόννησος
- Νοτιοανατολικό Αιγαίο

ΑΝΕΜΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΙ

Οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας και αυτός θα είναι ο λόγος που θα ανέβει η θερμοκρασία. Μόνο στα Δωδεκάνησα κατά περιόδους θα πνέουν πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ με αποτέλεσμα, εκεί, όπου λειτουργούν ως καταβάτες, να ανεβάζουν και πάλι τον υδράργυρο (πχ στη Ρόδο).

ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

- Τρίτη 16 Αυγούστου : 35°C
- Τετάρτη 17 Αυγούστου : 36-37°C
- Πέμπτη 18 Αυγούστου : 38-39°C
- Παρασκευή 19 Αυγούστου : 40-41°C
- Σάββατο 20 Αυγούστου : 40-41°C
- Κυριακή 21 Αυγούστου : Υποχώρηση του υδραργύρου κατά 3-4°C

Βέβαια, να τονίσω ότι οι παραπάνω θερμοκρασιακές τιμές είναι αποτέλεσμα της μελέτης των προγνωστικών στοιχείων αυτή την ώρα. Όπως είναι λογικό, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρουσιαστεί απόκλιση των πραγματικών θερμοκρασιών που θα έρθουν σε σχέση με αυτές που δίνω σήμερα. Όμως, χοντρικά, κάπως έτσι θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Τις επόμενες ημέρες, πιο ζεστές θα είναι οι θάλασσες στο Ιόνιο, στο Θερμαϊκό και στη Χαλκιδική αλλά και στα Δωδεκάνησα με θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 28°C. Στις υπόλοιπες θάλασσες της χώρας η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 25-26°C, που και πάλι σχετικά ζεστές θα είναι. Μόνο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι θάλασσες θα είναι γενικά κρύες με θερμοκρασίες κοντά στους 21-22°C (κυρίως από τη Λέσβο και νοτιότερα έως και τη Σάμο - Ικαρία). Στο Θρακικό πέλαγος θα είναι πάλι σχετικά ζεστές με 25-26°C».


Ειδήσεις σήμερα:

Μαγικές στιγμές για τους επιβάτες του Orient Express - Πόσο κοστίζει το ιστορικό δρομολόγιο

«Στις ΗΠΑ η τεχνική μας αντιπροσωπεία για τα F-16», λέει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Καρέ-καρέ η διάρρηξη ζαχαροπλαστείου στη Λαμία - Άδειασαν το ταμείο, πήραν... γλυκά και για το σπίτι!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης