Φωτιές: Καλύτερη η εικόνα των πυρκαγιών σε Ηλεία, Κορινθία και Καβάλα - Συνεχίζουν τη «μάχη» οι επίγειες δυνάμεις

Φωτιές: Καλύτερη η εικόνα των πυρκαγιών σε Ηλεία, Κορινθία και Καβάλα - Συνεχίζουν τη «μάχη» οι επίγειες δυνάμεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λινίσταινα, υπό έλεγχο εκείνη στο Παγγαίο - 135 περιπολίες της αστυνομίας για αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών

fotia
Σε «κόκκινο» συναγερμό  βρέθηκε σήμερα η χώρα για την εκδήλωση πυρκαγιών με αρκετές να έχουν ξεσπάσει από τις μεσημεριανές ώρες.  Αξίζει να σημειώθεί ότι οι περισσότερες εξ αυτών εκφηλώθηκαν σε περιοχές της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής όλες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, καθώς έχουν οριοθετηθεί.

Συγκεκριμένα, καλή εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στο Ελληνοχώρι, χωριό του δήμου Βέλου-Βόχας στην Κορινθία. Συνολικά για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 51 πυροσβέστες με 12 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Οι εναέριες δυνάμεις αποχώρησαν μετά τη δύση του ηλίου. Η φωτιά καίει έκταση με ελιές και πουρνάρια, χωρίς ωστόσο να έχουν απειληθεί  σπίτια.

Την ίδια ώρα, φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο χωρίο της «Αγίας Κυριακής» στην Ηλεία, με την εικόνα ωστόσο να είναι καλύτερη έως τώρα. Κινητοποιήθηκαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή, επιστρατεύοντας επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς. Συγκεκριμένα, επιχείρησαν 63 πυροσβέστες με 19 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μέχρι πριν από λίγη ώρα. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση σε κυρίως βραχώδη περιοχή, ενώ δεν έχουν απειληθεί  κατοικίες.

Νωρίτερα σήμερα, φλόγες εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση στην περιοχή «Λινίσταινα» Ηλείας, που βρίσκονται σε ύφεση αυτή την ώρα.  Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, επίγειες και εναέριες δυνάμεις είχαν κινητοποιηθεί για να περιοριστούν οι φλόγες στην περιοχή. Συνολικά επιχείρησαν  31 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, οκτώ οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Επίσης, στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Οι φλόγες δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές.

«Συναγερμός» σήμανε στην Πυροσβεστική για φλόγες που έκαιγαν σε δασική έκταση στο Παγγαίο Καβάλας. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά της 18.00 και έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ειδικότερα, πρόκειται για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή «Εξοχή». Μάχη για την κατάσβεση δίνουν συνολικά τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με 11 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ», που έχουν απομακρυνθεί αυτή την ώρα.

Πάνω από 130 περιπολίες σήμερα για την αποτροπή πυρκαγιών

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών, τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία αυτών καθώς και για τον έλεγχο ύποπτων ατόμων και οχημάτων, από τη ΓΑΔΑ, έχουν συγκροτηθεί για σήμερα (30/7) και πραγματοποιούνται 135 αστυνομικές περιπολίες.

Επιπλέον, έχουν διατεθεί 30 περιπολίες στα σημεία απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση (δάση, άλση κλπ) βάσει του υφιστάμενου δείκτη επικινδυνότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε παράβαση της σχετικής απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκανε αναφορά λίγο νωρίτερα για «πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)» σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας).

Κλείσιμο
Στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η ΓΓΠΠ ευπαθείς στην εκδήλωση φωτιάς είναι οι περιοχές που επισημαίνονται με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα.

χαρτης25167


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.



Ειδήσεις σήμερα:

Ρεπόρτερ πήγε με μίνι σε εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα και της απαγόρευσαν την είσοδο

Ροτβάιλερ επιτέθηκε σε 6χρονο στην Εύβοια και τον δάγκωσε στο κεφάλι


Θρήνος στην Αυστρία με την αυτοκτονία γιατρού, την απειλούσαν αντιεμβολιαστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης