Μαρίτα Αγγελοπούλου: H δολοφονία του πατέρα της πίσω από τον αινιγματικό θάνατό της;

Μαρίτα Αγγελοπούλου: H δολοφονία του πατέρα της πίσω από τον αινιγματικό θάνατό της;

Η εξήγηση για τα αίτια του θανάτου της θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες από τα ευρήματα των τοξικολογικών και ιστολογικών αναλύσεων

marita-aggelopoyloy-arthro
Eπιτυχία, χρήμα αλλά και παταγώδης οικονομική κατάρρευση, φήμες και σενάρια συνωμοσίας, απόπειρες δολοφονίας και συμβόλαια εκτέλεσης, μία επιχειρηματική ανάσταση -και, πάνω από όλα, δύο θάνατοι. Η ιστορία των Αγγελόπουλων είναι από μόνη της ένα θρίλερ. Ενα σενάριο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να επινοήσει, αλλά που εκτυλίχθηκε στην πραγματικότητα.

Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, η τραγική πρωταγωνίστρια ήταν η Μαρίτα Αγγελοπούλου. Μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, πασίγνωστη και αγαπητή στην τοπική κοινωνία του Αιγίου αλλά και ευρύτερα. Η ενασχόλησή της με επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και η πληθωρική εμπλοκή της στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , είχαν καταστήσει την Μαρίτα Αγγελοπούλου πρόσωπο άμεσα αναγνωρίσιμο. Βεβαίως, τη συνόδευε πάντα η σκιά της δολοφονίας του πατέρα της, ένα γεγονός που, για όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή, υπήρξε καθοριστικό για οτιδήποτε ήταν και οτιδήποτε έκανε η συγκεκριμένη γυναίκα.

Ξαφνικά, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Μαρίτα Αγγελοπούλου εξαφανίστηκε. Η τελευταία επικοινωνία πόυ είχε με άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός της ήταν το Σάββατο. Κατόπιν, το τηλέφωνό της έμεινε απενεργοποιημένο. Η μητέρα και ο αδελφός της, την κάλεσαν δεκάδες φορές. Εκείνη δεν απάντησε ποτέ. Τη Δευτέρα ο αδελφός της πήγε στο διαμέρισμα και χτύπησε επίμονα το κουδούνι. Η μη απόκριση τον ανάγκασε να καλέσει την αστυνομία για να σπάσουν την πόρτα. Όταν μπήκε με τους αστυνομικούς στο διαμέρισμα, αντίκρυσε τη Μαρίτα νεκρή, ξαπλωμένη σε έναν καναπέ. Η πρώτη ενέργεια της αστυνομίας ήταν να αποκλείσει κα να εξετάσει το χώρο, αλλά σχεδόν από την πρώτη στιγμή αοκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Ακολούθως, η πρώτη διάγνωση από τον αρμόδιο ιατροδικαστή απέδωσε τον θάνατο της Μαρίτας Αγγελοπούλου σε παθολογικά αίτια. Από τη νεκροψία/νεκροτομή η οποία διενεργήθηκε την επόμενη ημέρα, δεν προέκυψε τίποτα νέο. Εκτός από το προφανές, ότι η Μαρίτα έγινε το δεύτερο νεκρό μέλος της οικογένειας Αγγελοπούλου μέσα σε διάστημα 11 ετών.

Η δολοφονία του πατέρα

Στις 3 Φεβρουαρίου 2011, ο πατέρας της Μαρίτας, ο Αγγελος Αγγελόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς. Δολοφονήθηκε στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου διέμενε με την σύντροφό του, αφ’ ότου είχε χωρίσει με την πρώτη του σύζυγο. Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Αγγελόπουλου προκάλεσε σοκ, όχι μόνο διότι ήταν ένα αιματηρό συμβάν εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά και επειδή ήταν πασίδηλο πως επρόκειτο για προσχεδιασμένη ενέργεια, βάσει κάποιου «συμβολαίου» θανάτου.

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών και την εξιχνίαση των κινήτρων τους. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο ο Αγγελος Αγγέλοπουλος βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ήταν ακόμη νωπή η χρεωκοπία της εταιρείας του, της Synthesis ΑΕ, η οποία άφησε χρέη περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Η Synthesis ΑΕ, με έδρα το Αίγιο, ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας υλικών για επαγγελματίες φωτογράφους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Προμήθευε με αναλώσιμα, χημικά εμφάνισης και εκτύπωσης δεκάδες φωτογραφικά εργαστήρια, πολλά από τα οποία συμπαρασύρθηκαν με την Synthesis ΑΕ στην πτώση, ύστερα από το «κανόνι» και το λουκέτο της.

Κλείσιμο
Βασικός μέτοχος της Synthesis AE ήταν ο Αγγελος Αγγελόπουλος, ο οποίος την είχε ιδρύσει ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα παράλληλη με τα ιδιόκτητα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης από τα οποία ξεκίνησε. Ο ίδιος ήταν μαθηματικός.

Λίγους μήνες μετά από τη δολοφονία του Αγγελου Αγγελόπουλου, οι αστυνομικές έρευνες απέδωσαν καρπούς: Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μια γυναίκα ηλικίας 27, 24, 23 και 25 ετών, οι οποίοι και ομολόγησαν την ενοχή τους στη δολοφονία του επιχειρηματία. Οπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία, την εντολή εκτέλεσης είχε δώσει ένας πρώην συνέταιρος του θύματος, επίσης επιχειρηματίας από την περιοχή της Αιγιάλειας. Ο άνθρωπος αυτός, 46 ετών όταν συνελήφθη ως ηθικός αυτουργός, υποστήριζε ότι είχε οικονομικές διαφορές με τον Αγγελόπουλο και αποφάσισε να προσλάβει έναν 27χρονο, ήδη σεσημασμένο κακοποιό και γνώριμο στις αστυνομικές αρχές από παλιότερες υποθέσεις. Σε αυτόν ανατέθηκε η «εργολαβία» της εκτέλεσης του Αγγελόπουλου, έναντι αμοιβής 50.000 ευρώ.

Ο 27χρονος δέχτηκε και άρχισε να στρατολογεί συνεργούς, όπως ένας 24χρονος, στενός φίλος του. Ο πρώτος θα είχε το ρόλο του γενικού οργανωτή, ενώ η 25χρονη αρραβωνιαστικιά και ο κολλητός του θα αναλάμβαναν την παρακολούθηση του θύματος. Η αμοιβή για τον καθέναν τους ορίστηκε στα 3.000 ευρώ. Στη σπείρα εντάχθηκε επίσης ένας 23χρονος, ο οποίος προοριζόταν για το ρόλο του εκτελεστή. Η αμοιβή του, μάλιστα, για τη δολοφονία, θα ήταν 5.000 ευρώ. Αυτός ο τελευταίος όμως, προς στιγμήν υπαναχώρησε, αρνούμενος να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του χτυπήματος. Ωστόσο, μετά από πιέσεις, πείστηκε και ανέλαβε δράση.

Οι τρεις επίδοξοι εκτελεστές αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Αγγελο Αγγελόπουλο τον Ιανουάριο του 2011, αλλά απέτυχαν. Αποσύρθηκαν για ένα διάστημα και επανήλθαν, ακόμη πιο αποφασισμένοι και έτοιμοι, το μοιραίο βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου. Τότε ο 23χρονος πυροβόλησε τον Αγγελο Αγγελόπουλο με μονόκαννη κυνηγετική καραμπίνα και φυσίγγια για αγριογούρουνο. Η αποστολή εξετελέσθη. Η δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια της συντρόφου του, καθώς οι δυο τους επέστρεφαν από βραδυνή έξοδο και αφού είχαν δειπνήσει σε εστιατόριο της Περιμετρικής στο Αίγιο. Από εκεί, περίπου στις 23:30 το ζευγάρι επιβιβάστηκε, εντελώς ανύποπτο, στο αυτοκίνητο του Αγγελόπουλου με προορισμό την οικία του. Ενα άλλο ζευγάρι, αυτό του 24χρονου και της 25χρονης συντρόφου του αρχηγού της σπείρας, ειδοποίησαν τους εκτελεστές για τις κινήσεις του επιχειρηματία. Και μόλις το όχημα κατέφθασε στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας, ο δολοφόνος, φορώντας κουκούλα, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα στο στήθος τον Αγγελο Αγγελόπουλο.

Η Μαρίτα στο στόχαστρο

Η σύλληψη των δραστών, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στους ίδιους. Διότι, μετά από τη δολοφονία του επιχειρηματία, ο 46χρονος πρώην συνέταιρος του ήρθε σε ρήξη με τη σπείρα του 27χρονου, με αποτέλεσμα να μη καταβληθεί ποτέ η αμοιβή των 50.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους. Η διαφωνία αυτή στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα και συνολικά η δράση των εμπλεκόμενων. Σε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία η οποία περιήλθε εις γνώσιν της Αστυνομίας, ένα από τα μέλη της παρέας παραδέχτηκε ευθέως την εμπλοκή του στη φονική επίθεση. Από εκεί και πέρα, η σύλληψη όλων των μελών της συμμορίας ήταν θέμα χρόνου.

Σε ό,τι αφορά στον 46χρονο πρώην συνέταιρο του Αγγελου Αγγελόπουλου, σε πρώτη φάση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Επέμεινε σε αυτή τη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Εντούτοις, τα στοιχεία εις βάρος του ήταν συντριπτικά.

Τον Απρίλιο του 2013 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πύργου καταδίκασε τους τρεις εκ των κατηγορουμένων -συμπεριλαμβανομένου του εντολέα- σε ισόβια κάθειρξη. Στον τέταρτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 ετών, ενώ η 25χρονη σύντροφος του «εγκεφάλου» -η οποία, μάλιστα, την περίοδο της εκδίκασης ήταν έγκυος- αθωώθηκε.

Το ανατριχιαστικό στοιχείο, όπως επιβεβαιώθηκε από τις ανακρίσεις και τις μαρτυρίες των εμπλεκομένων, ήταν ότι το συμβόλαιο θανάτου αφορούσε και στη Μαρίτα Αγγελοπούλου. Ο πρώην συνέταιρος του Αγγελόπουλου είχε «παραγγείλει» και τη δική της δολοφονία. Ετσι εξηγείται το ότι, μερικούς μήνες πριν από την εκτέλεση του πατέρα της, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό της. Η βόμβα εξερράγη, ξημερώματα έξω από το σπίτι της, αλλά η Μαρίτα σώθηκε από καθαρή τύχη.

Υστερα από όλα αυτά, τα δύο παιδιά του δολοφονηθέντα Αγγελόπουλου, η Μαρίτα και ο Γιώργος, χρειάστηκαν ένα μεγάλο διάστημα προκειμένου να μάθουν να ζουν με την απώλεια του, αλλά και τις εφιαλτικές μνήμες από όσα έζησαν. Παρόλ’ αυτά, τα επόμενα χρόνια κατάφεραν να προχωρήσουν στη ζωή τους, να δημιουργήσουν από την αρχή το δικό τους κύκλο γνωριμιών, καθώς και δύο επιχειρήσεις. Ηταν από κοινού ιδιοκτήτες του επιτυχημένου παραλιακού μπαρ-εστιατορίου «Ανώνυμο», στο Λόγγο και ενός καταστήματος εμπορίου και service ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο κέντρο του Αιγίου.

Ομως, παρά τη φαινομενική επιτυχία, η δολοφονία του Αγγελου Αγγελόπουλου παρέμενε ένα ανοιχτό τραύμα, κυρίως για τη Μαρίτα. Οπως δήλωνε η ίδια σε συνεντεύξεις της, οι αρχές και οι αξίες που είχε διδαχθεί από τον πατέρα της, της έδιναν δύναμη για να συνεχίσει να παλεύει στη ζωή, ώστε να μην καταρρεύσει. Για κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, πριν από λίγες ημέρες, η δύναμη αυτή εγκατέλειψε τη Μαρίτα Αγγελοπούλου για πάντα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς αγοράζουμε ηλεκτρικό όχημα - Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις επιδοτήσεις

Πιάνουν δουλειά οι Σύμβουλοι Ακεραιότητας για αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης στο Δημόσιο

Βίντεο: Το αποκαλυπτικό τζιν με το οποίο εμφανίστηκε η Κιάρα Φεράνι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης